zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Risotto z kaszy orkiszowej

| 3 komentarzy

Ciekawym produktem z orkiszu, zachowującym wszystkie jego walory o których pisałam TUTAJ,  jest kasza orkiszowa z zielonym orkiszem. Jest ona wytwarzana z ziarna zebranego w fazie dojrzałości woskowej i wysuszonego w suszarni. Ziarno to posiada wysoką zawartością białka, witaminy E, soli mineralnych a niewielką ilość skrobi. Kasza ta jest doskonała jako dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich, sosów, czy zup. Można z niej przyrządzić również wspaniałe risotto.

Risotto z kaszy orkiszowej

Składniki:

1,5 szklanki kaszy orkiszowej z zielonym orkiszem BIO RAJ

1 cebula

1 – 2 łyżeczki przyprawy czosnkowej BIO AVENA

1 łyżka oliwy z oliwek

100 g marchewki

2 szklanki wrzątku

2 łyżki posiekanej pietruszki

12 ziół Św. Hildegardy SONNENTOR

szczypta imbiru mielonego SONNENTOR

Sposób wykonania:

Cebulę pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor, dodać przyprawę czosnkową i kaszę orkiszową z zielonym orkiszem, chwilę smażyć. Dodać 2 szklanki wrzątku, pokrojoną na plasterki marchewkę i sól ziołową. Risotto gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu 15 – 20 minut. Gotową potrawę posypać zieloną pietruszką.

Wszystkie składniki dostępne są w internetowym sklepie ze zdrową żywnością Tobio.pl

3 Komentarze

  1. Czy to nie powinno nazywać się kaszotto :) Świetny ptrzepis, musi być pyszne!

  2. Faktycznie kaszotto to bardziej trafna nazwa:)

  3. Właśnie niedawno odkryłem kaszę orkiszową i właściwie cały czas odkrywam jej nowe zastosowania. Kaszotto super :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.