Ciekawym produktem z orkiszu, zachowującym wszystkie jego walory o których pisałam TUTAJ, jest kasza orkiszowa z zielonym orkiszem. Jest ona wytwarzana z ziarna zebranego w fazie dojrzałości woskowej i wysuszonego w suszarni. Ziarno to posiada wysoką zawartością białka, witaminy E, soli mineralnych a niewielką ilość skrobi. Kasza ta jest doskonała jako dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich, sosów, czy zup. Można z niej przyrządzić również wspaniałe risotto.
Risotto z kaszy orkiszowej
Składniki:
1,5 szklanki kaszy orkiszowej z zielonym orkiszem BIO RAJ
1 cebula
1 – 2 łyżeczki przyprawy czosnkowej BIO AVENA
1 łyżka oliwy z oliwek
100 g marchewki
2 szklanki wrzątku
2 łyżki posiekanej pietruszki
12 ziół Św. Hildegardy SONNENTOR
szczypta imbiru mielonego SONNENTOR
Sposób wykonania:
Cebulę pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor, dodać przyprawę czosnkową i kaszę orkiszową z zielonym orkiszem, chwilę smażyć. Dodać 2 szklanki wrzątku, pokrojoną na plasterki marchewkę i sól ziołową. Risotto gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu 15 – 20 minut. Gotową potrawę posypać zieloną pietruszką.
Wszystkie składniki dostępne są w internetowym sklepie ze zdrową żywnością Tobio.pl
3 Komentarze
Skomentuj