Marchewka należy do takich warzyw, dzięki którym potrawy z ich udziałem cieszą nie tylko podniebienie ale również oko. Nie ma chyba bardziej radosnego i pogodnego koloru niż pomarańczowy. W zasadzie marchewkę można dodać do wszystkiego. Do zup, sosów, sałatek, surówek a nawet ciast. Ja obficie dodaje starta marchewkę również do mielonego mięsa na pulpety czy kotlety. Dobrze smakuje solo: surowa – jako zdrowa przekąska lub w formie soku, a także gotowana np. w towarzystwie groszku lub pieczona.Surowa marchew zawiera niemal wszystkie pierwiastki i witaminy niezbędne dla ludzkiego organizmu. Sok z marchwi to najlepszy spośród wszystkich soków warzywnych ale pod warunkiem że jest absolutnie świeży i prawidłowo przygotowany. Stanowi cudowny środek oczyszczający wątrobę. Beta-karoten występujący w marchwi, korzystnie wypływa na układ odpornościowy, skórę i włosy. Jest on składnikiem marchwi, zawierającym najlepszą postać witaminy A, łatwo przyswajalną przez organizm. Dzięki obecności karotenoidów, marchew zalecana jest w profilaktyce cukrzycy, bo pomaga utrzymać cukier na prawidłowym poziomie. Marchew jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy które chronią przed chorobami układu krążenia i rakiem a także poprawiają wzrok. Zawarty w marchwi związek falkarinol przeciwdziała rakowi jelita grubego.
Dziś moje dwa ulubione przepisy z marchewką w roli głównej, zarówno surową jak i gotowaną. Będzie to marokańska sałatka z marchwi i pomarańczy oraz zupa marchewkowo – migdałowa. Marchewka bardzo dobrze komponuje się z aromatycznymi przyprawami takimi jak imbir, cynamon i kumin, dlatego obie potrawy mają te przyprawy w swoim składzie.
Zupa marchewkowo – migdałowa
4 marchewki
1 słodki ziemniak
2 cebule
2 ząbki czosnku
100 g migdałów
2 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka soku z cytryny
Marchewki, ziemniak słodki i cebulę kroimy na drobne kawałki i podduszamy na oliwie, dodajemy drobniutko pokrojony imbir i pozostałe przyprawy. Zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy aż marchew i ziemniaki będą miękkie. Część migdałów mielimy i wrzucamy do zupy, część moczymy przez ½ godz. w ciepłej wodzie. Zupę miksujemy w blenderze zostawiając trochę kawałków marchwi i ziemniaków w całości. Do zupy dodajemy połówki migdałów i sok z cytryny. Można podawać z łyżką śmietany.
Przepis powstał z połącznia przepisu Liski z White plate oraz Gillian McKeith z książki „Jesteś tym co jesz”
Marokańska Surówka z marchewki i pomarańczy
Składniki:
3 marchewki
1 pomarańcza
garść rodzynek
garść kiełków słonecznika
1 papryka czerwona
łyżeczka miodu
sok z cytryny
oliwa z oliwek (łagodna)
przyprawy: mielony kumin,kolendra, cynamon, imbir.
Marchewki utrzeć na tarce. Z pomarańczy wyciąć „fleciki” (Jak filetować pomarancze znajdziesz TUTAJ)
Rodzynki namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie, paprykę pokroić w paseczki. Wymieszać marchewkę z pomarańczami, papryką, rodzynkami. Dodać powstały przy filetowaniu pomarańczy sok oraz odrobinę soku z cytryny, łyżeczkę miodu. Dodać przyprawy: zmielony kumin, kolendrę, imbir i cynamon. Trochę soli. Wymieszać z oliwa z oliwek.