slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Pani Marchewka | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pani Marchewka

| 0 komentarzy

marchewkiMarchewka należy do takich warzyw, dzięki którym potrawy z ich udziałem cieszą nie tylko podniebienie ale również oko. Nie ma chyba bardziej radosnego i pogodnego koloru niż pomarańczowy. W zasadzie marchewkę można dodać do wszystkiego. Do zup, sosów, sałatek, surówek a nawet ciast. Ja obficie dodaje starta marchewkę również do mielonego mięsa na pulpety czy kotlety. Dobrze smakuje solo: surowa  – jako zdrowa przekąska lub w formie soku, a także gotowana np. w towarzystwie groszku lub pieczona.Surowa marchew zawiera niemal wszystkie pierwiastki i witaminy niezbędne dla ludzkiego organizmu. Sok z marchwi to najlepszy spośród wszystkich soków warzywnych ale pod warunkiem że jest absolutnie świeży i prawidłowo przygotowany. Stanowi cudowny środek oczyszczający wątrobę. Beta-karoten występujący w marchwi, korzystnie wypływa na układ odpornościowy, skórę i włosy. Jest on składnikiem marchwi, zawierającym najlepszą postać witaminy A, łatwo przyswajalną przez organizm. Dzięki obecności  karotenoidów, marchew zalecana jest w profilaktyce cukrzycy, bo pomaga utrzymać cukier na prawidłowym poziomie. Marchew jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy które chronią przed chorobami układu krążenia i rakiem a także poprawiają wzrok. Zawarty w marchwi związek falkarinol przeciwdziała rakowi jelita grubego.

Dziś moje dwa ulubione przepisy z marchewką w roli głównej, zarówno surową jak i gotowaną. Będzie to marokańska sałatka z marchwi i pomarańczy oraz zupa marchewkowo – migdałowa. Marchewka bardzo dobrze komponuje się z aromatycznymi przyprawami takimi jak imbir, cynamon i kumin, dlatego obie potrawy mają te przyprawy w swoim składzie.

Zupa marchewkowo – migdałowa

marchewkowa12

4 marchewki

1 słodki ziemniak

2 cebule

2 ząbki czosnku

100 g migdałów

2 cm świeżego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1 łyżka soku z cytryny

Marchewki, ziemniak słodki i cebulę kroimy na drobne kawałki i podduszamy na oliwie, dodajemy drobniutko pokrojony imbir i pozostałe przyprawy. Zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy aż marchew i ziemniaki będą miękkie. Część migdałów mielimy i wrzucamy do zupy, część moczymy przez ½ godz. w ciepłej wodzie. Zupę miksujemy w blenderze zostawiając trochę kawałków marchwi i ziemniaków w całości. Do zupy dodajemy połówki migdałów i sok z cytryny. Można podawać z łyżką śmietany.

img_9798

Przepis powstał z połącznia przepisu Liski z White plate oraz Gillian McKeith z książki „Jesteś tym co jesz”

Marokańska Surówka z marchewki i pomarańczy

Składniki:

3 marchewki

1 pomarańcza

garść rodzynek

garść kiełków słonecznika

1 papryka czerwona

łyżeczka miodu

sok z cytryny

oliwa z oliwek (łagodna)

przyprawy: mielony kumin,kolendra, cynamon, imbir.

Marchewki utrzeć na tarce. Z pomarańczy wyciąć „fleciki” (Jak filetować pomarancze znajdziesz TUTAJ)

Rodzynki namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie, paprykę pokroić w paseczki. Wymieszać marchewkę z pomarańczami, papryką, rodzynkami. Dodać powstały przy filetowaniu pomarańczy sok oraz odrobinę soku z cytryny, łyżeczkę miodu. Dodać przyprawy: zmielony kumin, kolendrę, imbir i cynamon. Trochę soli. Wymieszać z oliwa z oliwek.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.