zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wiosna, nowalijki i krem z rzodkiewek

| 3 komentarzy

rzodkiewka2O tym, że upragniona wiosna przyszła na dobre nikogo uświadamiać nie trzeba. I chociaż w nocy temperatura spada ostatnio poniżej zera, roślinność z chłodkiem  jakoś sobie radzi i coraz bujniej pokazuje swe oblicze. Zdjęcie poniżej to migawki z weekendowego spaceru po lesie. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji zobaczyć w tym roku łanów kwitnących zawilców, śpieszcie się, bo to ich ostatnie dni. A widok niesamowity. Podobnie jak widok pogrążonych w miłosnym amoku ropuch.

wiosna

Wiosna to czas nowalijek. Pierwsze pojawiły się już na początku marca: rzodkiewka, sałata, szczypiorek… Ze sklepowych półek kuszą nas od pewnego czasu swą świeżością i delikatnością. Mimo że nasz organizm rzeczywiście spragniony jest po zimie świeżych witamin, z nowalijkami należy uważać, szczególnie tymi bardzo wczesnymi. Nie rosną one bowiem w naturalnych warunkach, dlatego zawierają wiele szkodliwych związków: azotany, azotyny, rtęć, kadm, ołów oraz środki ochrony roślin. Dlatego warto poczekać na warzywa gruntowe, ewentualnie wybierać te spod własnej folii.

Jeśli jednak zdecydujesz się na zakup nowalijek pamiętaj o pewnych zasadach:

– powąchaj nowalijkę i sprawdź czy ich zapach przypomina Ci środek lata czy raczej stację benzynową.

– ważny jest wygląd rośliny, nowalijki z przedawkowana zawartością azotanów szybciej więdną, dlatego podczas zakupów warto sprawdzić czy są jędrne, twarde i w odpowiednim kolorze.

-wybieraj warzywa mniejsze, te nienaturalnie duże na pewno zawierają mnóstwo środków chemicznych

– zapytaj sprzedawcę o źródło pochodzenia warzyw*

– kupuj warzywa ekologiczne

Jednym z moich ulubionych wczesnych warzyw jest rzodkiewka. Chętnie dodaje ją do twarożku, kanapek lub po prostu podgryzam w całości jako przekąskę.

Rzodkiewka

Zawiera więcej niż 93 % wody, sporo potasu, sodu i wapnia. Ponad to zawiera fosfor i siarkę oraz pewną ilość krzemu. Rzodkiew zawiera olejek eteryczny, który ma szczególne wyzwalające działanie na śluz, a poza tym enzymy wspierające wydzielanie soków trawiennych. Z powodu działania moczopędnego jest pomocna w oczyszczaniu nerek i pęcherza. Sok rzodkwi zmieszany z sokiem z marchwi, oczyszcza wspaniale i leczy błonę śluzową przewodu pokarmowego i dróg oddechowych.**

rzodkieewki

Krem z rzodkiewek

Składniki:

Pół kostki białego sera półtłustego

Kilkanaście rzodkiewek, najlepiej ekologicznych lub z własnego ogródka

2 łyżki jogurtu naturalnego (ja dałam bałkański)

2 łyżki śmietanki 18 lub 30 %

Sól, pieprz do smaku

Czym różni się krem z rzodkiewek od zwykłego twarożku z rzodkiewką? Tym, że w tym pierwszym rzodkiewki stanowia 80%, przez co krem jest bardziej „rzodkiewkowy”. W drugim  przeważa zazwyczaj biały ser.

Rzodkiewki myjemy i tarkujemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy pokruszony biały ser, dodajemy odrobinę morskiej soli, świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki jogurtu bałkańskiego i odrobinę śmietanki 18 lub 30%. Całość miksujemy jeszcze krótko w blenderze lub malakserze. Najlepiej smakuje z czarnym chlebem, np. pumperniklem.

* – na podstawie serwisu Głosu Pomorza www.zdrowiegp24.pl

**- Norman Walker „Życiodajne sałatki”

3 Komentarze

  1. Wlasnie pozarlam peczek rzodkiewek plus dwa malosolne z hummusem . Pyszne polaczenie!

  2. jeszcze nie jadlam wiosennych rzodkiewek. sprobuje dopiero w polsce, gdyz tam sa lepsze niz tu (niedaleko domu w krakowie jest maly targ i znajoma pani, u ktorej kupuejmy warzywa od 20 lat)…..

  3. Aniu, narobiłaś mi smaka na tego małosolnego z hummusem :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.