zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Makaron z semoliny z letnim sosem pomidorowym

| 1 komentarz

sos11Pan Janek, który raz w tygodniu przywozi nam ekologiczne jaja z własnej hodowli, obdarzył nas ostatnio gratisem w postaci reklamówki pomidorów z własnego ogródka. Były duże, dojrzałe i pachnące (czym różniły sie znacznie od tych sklepowych) wizualnie jednak niezbyt piękne, w większości popękane. Takie pomidorki nadają się w sam raz na sos. Mam swój ulubiony przepis na sos pomidorowy którym cieszyć się mogę tylko latem, bo najlepszy jest z sezonowych, krajowych pomidorków. Ale o sosie za chwilę. Chciałabym napisać parę zdań o makaronie z którym tez sosik podałam, a mianowicie makaronie z semoliny…

Semolina to mąka wytwarzana z pszenicy twardej czyli pszenicy durum. Pszenica twarda (Triticum durum) jest specyficznym gatunkiem, wydzielonym spośród innych uprawnych gatunków pszenic, ze względu na swoje unikalne cechy. Dobra jakościowo durum ma bardzo twarde, szkliste ziarno, bursztynowo-żółty endosperm (pszenica zwyczajna ma endosperm biały). Ze względu na swoje specyficzne cechy używana jest do produkcji makaronów, dlatego nazywana jest także pszenicą makaronową.

Podczas gotowania makaron wykonany z semoliny utrzymuje pożądaną, zwartą fakturę i naturalny bursztynowy kolor, który jest wyróżnikiem dobrego jakościowo makaronu. Makaron uzyskany z pszenicy zwyczajnej, o porównywalnej zawartości białka i szklistości, pochłania podczas gotowania więcej wody; jest miękki, lepki, a jego kolor jest jasnoszary i wymaga sztucznego dobarwiania*

Przyznam szczerze że całkiem niedawno zetknęłam się z makaronem z semoliny i odtąd praktycznie nie jadam innego. Nie dość że jest bardzo smaczny, trudno go rozgotować  (zawsze jest al dente) i prawie w ogóle się nie skleja,  to jeszcze zawiera więcej błonnika i mikro i makroelementów, ma mniej kalorii i jest bardziej sycący niż makaron ze zwykłej mąki.

W sprzedaży są różne rodzaje makaronu z semoliny. Ja ostatnio zakupiłam semolinowe tagliatelle ze szpinakiem.

pomidory

Sos pomidorowy do makaronu

3 spore pomidory

1  mała cebula

2 ząbki czosnku

1 marchewka

1 łodyga selera naciowego

Łyżka oliwy

Sól, pieprz świeżo zmielony, bazylia świeża lub suszona, szczypta tymianku i estragonu

Szczypta cukru brązowego.

Pomidory sparzyć i zdjąć im skórkę. Pokroić w drobna kostkę. Ma patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojona w kostkę cebulę , startą marchewkę, wyciśnięty czosnek i seler naciowy, po paru minutach dodać pomidory. Dusić na wolnym ogniu ok. ½ godziny. Dodać przyprawy. Można przetrzeć przez sito, ale ja tego nie robię. Podaję z makaronem z semoliny ze szpinakiem.

sos

*http://www.ihar.edu.pl/

1 komentarz

  1. Będzie co robić dziś wieczorem, ale raczej do siebie z pewnych względów nie będę mógł wrzucić 😉 Dzięki!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.