zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Śniadanie inaczej – jajka zapiekane w warzywnym ratatuile

| 4 komentarzy

ratatujaDziś dotarł również na Podlasie. Pierwszy śnieg. Jeszcze tak jakby nieśmiały, niezdecydowany ale jednak… prószy od rana i pokrywa świat cieniutką kołderką.

A ja na przekór  wszystkiemu zrobiłam dziś  zupełnie letnie śniadanie.

Co prawda cukinia pochodziła z Hiszpanii i nie jest tak pyszna jak nasza sezonowa, a pomidory pochodziły z….puszki, jednak danie stanowiło przyjemne wspomnienie ciepłego lata kiedy to mogłam je zrobić z świeżo zerwanych z działki warzyw.

Po za tym mamy niedzielę, a tylko tego dnia mogę pozwolić sobie na odrobinę ekstrawagancji na śniadanie:).

Jajka zapiekane w warzywnym ratatuile *

Składniki na 4 porcje

1 duża czerwona papryka

1 duża żółta papryka

1 średnia cukinia

2 ząbki czosnku

1 cebula

Puszka pomidorów

Sól morska

Świeżo zmielony pieprz

Przyprawy ziołowe wedle uznania (bazylia, oregano, słodka lub ostra papryka)

Oliwa z oliwek

4 duże jaja „0″

ratatuja1

ratatuja2

ratatuja4

Warzywa pokroić w kostkę. Najpierw do rondelka z rozgrzaną oliwą wrzucić cebulę, po 2 minutach smażenia paprykę i czosnek a na końcu  cukinię. Dopraw warzywa sola i pieprzem i smażyć jeszcze 2-3 min.  Do warzyw dodać poszatkowane pomidory i resztę przypraw i smażyć na wolnym ogniu ok. 10 min aż zmiękną.

Gdy ratatuile będzie gotowe przełożyć je do żaroodpornych kokilek. Łyżką zrobić wgłębienia w które należy delikatnie wbić jajka. Kokilki włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać gorącą wodą, tak, aby były w niej zanurzone w ½ . Wszystko wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 min. aż jajka się zetną.

*przepis pochodzi z książki „Zdrowa kuchnia” autorstwa Gordona Ramsaya

PS. Ponieważ od pewnego czasu Ratatuile kojarzy mi się z pewnym sympatycznym szczurkiem, chciałabym przedstawić moją  Kasię – szczurzycę która również obdarzona jest niesamowitym zmysłem kulinarnym i chętnie degustuje moje potrawy. Zdecydowanie woli produkty ekologiczne pozbawione chemii:)

kasia

4 Komentarze

  1. juz dawno mam ochote na takie jajka,ale jakos nigdy daje rady…sa bardzo apetyczne.

  2. Jajka bardzo pomysłowe, ratatouille robię często, ale jakoś nigdy by mi do głowy nie przyszło, żeby zapiekać je z jajkami. Następnym razem jak mi zostanie z obiadu, to spróbuję. Kasia prześliczna i ma bardzo bystry wyraz pyszczka!

  3. Bardzo fajny pomysł! Koniecznie muszę tak upichcić. Pozdrawiam!

  4. A ja jutro rano mam zamair to zrobic:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.