slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Zupa z pieczonej papryki. Dwukolorowa | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zupa z pieczonej papryki. Dwukolorowa

| 3 komentarze

zupa-paprykowa1Zrobienie tej zupy jest dość pracochłonne ale efekt rekompensuje cały trud przygotowania. Dzięki upieczonej wcześniej papryce jest tak aromatyczna, że oprócz odrobiny soli i pieprzu nie wymaga żadnych przypraw.

Cudowna zupka w sam raz na mglisto-deszczowe, listopadowe dni…

A jeśli chodzi o samą paprykę i jej dobrodziejstwa to pierwsze co się z nią kojarzy to likopen. Związek występujący również w pomidorach, nadający jej kolor i będący doskonałym antyoksydantem. Oczywiście dużo witaminy C (głownie w surowej) , fluoru i krzemu wzmacniającego włosy i paznokcie.paprika1

Składniki:

Zupa żółta:

3 papryki żółte

1 marchewka

½ cebuli

1 ząbek czosnku

½ łyżeczki kurkumy

½ litra bulionu

1 łyżka masła

Zupa czerwona

3 papryki czerwone

1/3 puszki pomidorów

1/3 cebuli

1 ząbek czosnku

½ litra bulionu

1 łyżka masła

paprika2

Papryki umyć, wyciąć gniazda, przekroić na pół i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w temp. 180 – 200 st. aż na skórce pojawią się czarne plamki (30 – 40 min). Po ostygnięciu, zdjąć z niej skórkę, co jest dość trudne i uciążliwe (kiedy brak mi cierpliwości po prostu zostawiam ją w spokoju). Pokroić w paski.

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie po czym rozdzielić po równo do dwóch miseczek. Czerwoną paprykę wyrzucić do rondelka, dodać cebulę i 3 łyżki pomidorów z puszki. Smażyć kilka minut po czym zalać rosołem i gotować ok. 10 min. Dodać łyżkę masła. Przyprawić sola i pieprzem.

Żółtą paprykę przełożyć do drugiego rondelka, dodać drugą połowę cebuli z czosnkiem oraz utartą marchewkę, podobnie jak w przypadku zupy z papryki czerwonej, smażyć kilka minut, zalać bulionem i podgotować. Po ugotowaniu obie zupy oddzielnie zmiksować w blenderze.

Do miseczek nalewać jednocześnie z dwóch chochli lub dwóch dzbanuszków, uważając aby się nie pomieszały.

zupa-paprykowa2

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.