zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kutia – wigilijny deser

| 4 komentarzy

Mimo że Wigilia to wieczerza  głównie przy potrawach postnych, czyli o niewielkiej zawartości tłuszczu i cukrów, jednak w każdym domu na wigilijnym stole gości zazwyczaj jakiś deser. W niektórych domach będą to kluski z makiem, w innych łazanki a jeszcze w innych kutia.

Z racji tego że pochodzę z wschodniej części Polski, w moim domu od zawsze na stole wigilijnym pojawia się kutia zwana przez niektórych kucią. Potrawa wywodząca się z Ukrainy, dziś spotykana już chyba w każdym rejonie Polski…

Tradycyjna kutia przygotowywana jest z pszenicy. U mnie robi się kutię z pęczaku, można również z ryżu. Najważniejszy jest jednak mak. I bakalie. Duuużo bakalii: rodzynki, suszone śliwki, orzechy, migdały … I miód.

Kutia , mimo iż słodka jest bardzo zdrowa. Suszone śliwki, rodzynki, figi posiadają dużo błonnika wspomagającego trawienie (ważne podczas świąt), orzechy i migdały to bogate źródło minerałów, głownie magnezu. Mak  zawiera min. witaminy A, C, D, E, błonnik  wapń, magnez, żelazo i potas. Nie wspominając już o bogatym w „dobre węglowodany” i witaminy z grupy B pęczaku.

Składniki:

1 szklanka pęczaku (rodzaj kaszy jęczmiennej)

1 szklanka maku

½ szklanki rodzynek

2-3 łyżki miodu

Łyżka cukru brązowego (jeśli chcemy bardziej słodko)

Orzechy włoskie

Migdały

Śliwki suszone

Pęczak zalać zimną wodą i moczyć około godziny (można tego nie robić, ale wtedy ugotuje się szybciej). Gotować w ilości wody trzy razy większej niż ilość pęczaku z niewielka ilościa soli.

Mak również moczymy a następnie mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej 2 razy.

Rodzynki moczymy w ciepłym mleku. Kiedy pęczak ostygnie mieszamy go z makiem. Dodajemy miód, rodzynki, śliwki, pokrojone orzechy i migdały. W miarę potrzeby dosładzamy miodem lub cukrem brązowym.

Ponieważ Wigilia już jutro, chciałbym, zanim pochłoną mnie  do reszty świąteczne przygotowania, życzyć Wam moi drodzy czytelnicy:

– Mnóstwa  dań pysznych ale i zdrowych i ekologicznych

– Śniegu za oknem

– Pachnącej choinki

– wymarzonych prezentów

– Oraz ciepłej, rodzinnej atmosfery i  dużo miłości

Edyta Żuk – Kempa „Eko Quchnia”

4 Komentarze

  1. O i to jest to! Tak właśnie myślałam o kluskach z makiem, ale trzeci rok z rzędu? A kutii jeszcze nie robiłam :) No to chyba najwyższy czas! Wesołych Świąt

  2. U mnie, na specjalnie życzenia młodszej córki, także będzie kutia. Również tak jak u Ciebie wersja z kaszą jęczmienną:) Pzdr i życzę wesołych Świąt Aniado

  3. wesołych świąt

  4. Dziękuję za przepis, tego szukałam :)

    Jednak chcę to napisać, mimo miłej atmosfery bloga…Święta to nie pachnąca choinka ani śnieg za oknem…życzmy sobie dobrego Bożego Narodzenia albo zadajmy pytanie co świętujemy…oby się nie okazało, że nic… dobrego Bożego Narodzenia!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.