zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99
  • Zdrowo - EKO Quchnia
  • Pysznie - EKO Quchnia
  • Ekologicznie - EKO Quchnia
  • To EKO Quchnia

Jak zrobić jogurt naturalny w domu?

| 11 komentarzy

Wydawało mi się kiedyś, że zrobienie naturalnego jogurtu w domu to wielka sztuka. Przekonana byłam, że potrzebna jest do tego odpowiednia aparatura, specjalny termometr, specjalne kultury bakterii itp.  Okazało się jednak, że zrobienie jogurtu w domowych warunkach jest dziecinnie proste. Wystarczy że mamy pod ręką kilka słoiczków, kartonowe pudło wyłożone ciepłym materiałem (np. polarem), litr mleka, kubeczek gotowego jogurtu naturalnego. A za termometr może nam posłużyć własny palec :)…

Oczywiście można zakupić przeznaczoną do tego jogurtownicę, a w sklepach ze zdrową żywnością nabyć specjalnie wyselekcjonowane kultury bakterii jogurtowych. Podany prze ze mnie przepis jest opcją najprostszą, najtańszą a jednocześnie skuteczną.

Kluczowym momentem w wyrobie jogurtu jest utrzymanie przez około 3 godzin stałej temperatury wynoszącej 43-45 st C.

A oto kolejne kroki  w jego przygotowywaniu:

1.      Przygotować kilka czystych, najlepiej wysterylizowanych słoiczków (można je wyparzyć w piekarniku, ale potem należy pamiętać o tym, aby w momencie wlewania mleka nie były za gorące, ponieważ wysoka temp. zabije bakterie jogurtowe)

2.      Litr mleka (najlepiej świeżego, prosto od krowy, w każdym razie nie UHT), postawić na małym płomieniu kuchenki gazowej i podgrzać do temp. 45-48 st. Jeśli nie mamy termometru, temperaturę sprawdzamy w ten sposób: wkładamy do mleka palec. Jeśli nie możemy go utrzymać dłużej niż 10 sekund, to znaczy że temperatura jest odpowiednia. Jeśli jesteśmy w stanie trzymać go dłużej, to jest za zimne, jeśli krócej, za gorące.

3.      Do kubeczka z jogurtem * ( ja daje najczęściej jogurt naturalny ekołukta) wlewamy kilka łyżeczek ciepłego (ale nie gorącego!) mleka, po czym mieszamy z pozostałym mlekiem

4.      Mleko z kulturami bakterii jogurtowych przelewamy do słoiczków, które szybko zakręcamy i stawiamy w tem. 43-45 st C. na 3 godziny **. Etap ten nazywamy inkubacją. Najprostszym sposobem inkubacji w warunkach domowych jest włożenie słoiczków do kartonowego pudełka wyłożonego np. polarowym materiałem lub styropianem, zawinięcie ich dodatkowo w grubą warstwę gazet i szczelne przykrycie dodatkowo poduszką, lub kocem.

5.      Po upływie 3 godzin słoiczki przekładamy jak najszybciej w chłodne miejsce, czyli najlepiej do lodówki.

Zrobiony prawidłowo jogurt ma delikatny smak i kremową konsystencję. Nie jest zbyt gęsty. W przemyśle mleczarskim aby uzyskać gęstszy jogurt, mleko zagęszcza się przez parowanie.

Powstały w ten sposób jogurt jak dla mnie jest o niebo lepszy niż te które kupuję w sklepie. Czasem mieszam go z  świeżymi owocami lub konfiturą. Pychota!

* Należy wybierać jogurty które maja wyraźnie podany gatunek bakterii. Bakterie jogurtowe to np.  Streptoccocus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus

** Jeśli temperatura inkubacji jest za niska, jogurt będzie zbyt płynny, jeśli będzie zbyt kwaśny, to znaczy że inkubowany był zbyt długo.

11 Komentarze

  1. Jogurt robie w kazda sobote, to juz taki rytual ale palcom swoim nie ufam jesli chodzi o temperature. Moj maz kiedys byl mlodym chemikiem, zatem jestem w posiadaniu odpowiedniego termometru, ale w tym wypadku wystarczy lekarski, ktory i tak ma skale do 42C a ja zawsze grzeje mleko do 40C.
    Co do jogurtu Ekolukta to niestety, ale wychodzil mi z niego straszny kwas, uzylam wiec innego, ktory dal zadowalajacy rezultat. Teraz i tak nie ma to juz znaczenia, bo zostawiam sobie jeden sloiczek na produkcje kolejnej porcji.
    Jogurt zawijam w koc w garnku, ma to ta zalete, ze grube dno trzyma dlugo temperature i dopiero taki zrobniony rozlewam do sloikow.

  2. 3 godziny to za krotko: dlatego wychodzi rzadki.

  3. Ja mam specjalny inkubator do robienia jogurtu , ale zawsze mleko gotowałam a dopiero po ostygnięciu dodawałam jogurt lub kultury bakterii. Po przeczytaniu twojego przepisu zastanawiam sie czy faktycznie mleko powinno byc przegotowane czy tylko podgrzane?.Pozdrawiam.

  4. Aby zagęścić jogurt wystarczy dodać kilka łyżek mleka w proszku. Przy czterech łyżkach na 1 litr mleka (oczywiście może być UHT!!!) z dodaną kulturą bakterii (z kupionego jogurtu, lub poprzedniej hodowli), uzyskuje się konsystencję taką, że można jogurt kroić nożem. Ważne, by starannie utrzymywać temperaturę 42-45 C przez kilka godzin.

  5. Wykorzystalam przepis, mleko sie troche zagescilo ale chyba nie na tyle ile powinno.. smak ma tez jeszcze jakis mleczny a nie jogurtowy.. moze cos zrobilam zle, to moja pierwsza proba, wiec moze nastepnym razem bedzie lepiej

  6. Nie potrzeba termometru. Temperatura, w której bakterie się namnażają nie musi być idealna punktowa lecz w pewnym szerszym zakresie. Dlatego pomysł z palcem jest wystarczający. Jak już nie mam słoiczka jogutu własnego wyrobu używam Milko zawierający Lactobacillus casei. Mleko może być UHT np. 3,2 % Łaciate czy Mlekovita. Inkubacja 3-4 godziny w kartonie wymoszczonym np.polarem i owiniętym w podwójny koc w zupełności wystarcza. Sposób sprawdzony. Jogurt pychota zwłaszcza ze świeżymi owocami ale również z konfiturami czy dżemem oczywiście własnego wyrobu.
    Pozdrawiam

  7. Czy mogę użyć termos zamiast bawić się w koce czy polary?

    J

  8. Witam wszystkich :) Zrobiłam wczoraj jogurt wg tego przepisu. Wyszedł pyszny mimo tego, że zawinięty w ściereczkę i koc przeleżał pod kołdrą dłużej niż 3 godziny (ok 10h – przez moje zapominalstwo) Polecam wszystkim. Ah i temperaturę sprawdzałam wg sposobu Edyty (palcem) i się udało. :) Dziękuję za przepis!

  9. Polecam wsawienie wymieszanego cieplego mleka wymieszanego z jogurtem ( naturalnym ) do piekarnika z zapalona zarowka na noc ( mozna trosze dluzej )

  10. a ja dostalam zrobiony zaczyn i tak fajny bo dolewam zimnego mleka i do rana jest juz jogurt .przecedzam przez sitko,to co przeleci to zjadamy a reszta ,tzn geste wkladam do sloiczka i znow zalewam mlekiem zimnym.zadnego bawienia sie w koce podgrzewanie.i on sie namnaza .dostalam lyzke gestego a juz teraz moge obdarowywac innych takim zaczynem…

  11. Zrobilam wczoraj ,mleko,kubeczek jogurtu i palec.Potem w koc i kolo kaloryfera .Wyszedl lux .

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.


Current day month ye@r *