zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Obłędnie zdrowe ciasteczka bananowo – owsiane

| 20 komentarzy

Wiele osób uważa że coś co jest dietetyczne i zdrowe nie ma prawa być smaczne. Nic bardziej błędnego! Znam sporo przepisów na potrawy, które w wersji  z mąką o wyższym niż 500 typie, bez jaj czy masła są równie smaczne a czasem nawet smaczniejsze. Przykładem mogą te właśnie ciasteczka. Nie zawierają jaj, mleka, masła, ani w ogóle żadnego tłuszczu. Nie zawierają białego cukru ani białej mąki… Słodyczy dodają mu bakalie i mus z dojrzałego banana oraz odrobina miodu. Jedynym nie zbyt zdrowym składnikiem jest proszek do pieczenia, ale myślę że spokojnie można go pominąć. Generalnie nie można poprzestać na jednym ciasteczku, to gwarantuję.

Ciasteczka świetnie sprawdzają się na śniadanie, kiedy nie mamy czasu przygotować owsianki. Często wrzucam je do torebki i przegryzam w pracy. Zawsze poprawiają humor i dodają energii. Polecam jako przygrywka dla dzieci.

Ciasteczka owsiano – bananowe*

Składniki:

2 łyżki mielonego siemienia lnianego (zastępują jajka)

2 łyżki wody

1 szklanka płatków owsianyc, najlepiej BIO

1 szklanka mąki pszennej razowej BIO

1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 / 2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu

1 / 4 szklanki rodzynek lub drobno pokrojonych suszonych moreli

1 / 2 łyżeczki wanilii

1 / 2 szklanki miodu ( w oryginale syropu klonowego) ja dałam tylko 2 łyżki

1 banan duży, dojrzały banan

1 / 2 łyżeczki soku z cytryny

Zmielone siemię lniane zalać wodą i poczekać aż  zgęstnieje i puści śluz. Ciepłą wodą zalewamy również rodzynki. W międzyczasie mieszamy płatki, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Banana miksujemy w blenderze na gładki mus. Do wymieszanych suchych składników dodajemy siemię lniane, miód, mus bananowy, sok z cytryny i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy drewniana łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy za pomocą łyżki ciasto spłaszczając je widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st C ok. 30 min. aż będą lekko rumiane po bokach.

* przepis pochodz z bloga: http://blog.fatfreevegan.com/

20 Komentarze

  1. Robiłam takie ciastka kiedyś,a le bez banana. Zgadzam sie z Tobą, ze wcale nie trzeba uzywać tłuszczy itp i moze byc smaczne :)

  2. A dziś zrobiłam trochę inną wesję, zamiast banana dałam mus z jabłek, zamiast rodzynek pokrojone w kostkę suszone morele a do tego jeszcze 1/2 szklanki wiórek kokosowych. Wyszły równie pyszne:)

  3. Wyglądaja obłędnie i są bardzo podobne do oich, bardzo lubianych razowych…muszę kiedys spróbować:)

  4. Zrobię je na pewno! Dziękuję za przepis :)
    Pozdrawiam ciepło.

  5. Pysznie i złociście wyglądają. Smakowite połączenie.

  6. Długo zbierałam się z ich zrobieniem, aż wreszcie to nastąpiło :) oczywiście, swoim zwyczajem troszkę zmodyfikowałam przepis, co nie wyszło chyba na dobre, ciastka nie wyrosły i wyszły trochę za ciężkie, ale mimo wszytsko są bardzo dobre :)))
    przepis jest świetny i to nie tylko ten jeden (ten blog to skarbnica pomysłów :D), bo jednak ciężko znaleść przepisy na zdrowe potrawy, nie mówiąc o słodkościach…. te ciastka idealnie wpasowują się w mój gust! :)

  7. Robię podobne ciastka na bananie, tylko bez proszku do pieczenia i przypraw, za to z dużą ilością suszonych owoców i orzechów. Ciężko im się oprzeć 😉

  8. Wlasnie sie nimi zajadam. Chociaz troche sie przypalily, bo zagadalam sie z chlopakiem przez telefon, ale i tak sa przepyszne i daly mi inspiracje na eksperymentowanie z tym przepisem. Nastepnym razem moze maslo orzechowe i orzechy albo cos piernikowego. Dzieki Edyto za dobra podpowiedz jak zastapic jajko, siemie lniane lezalo u mnie od dawna, a teraz bedzie dzialac jako cement do ciastek:) Poza tym zmobilizowalas mnie do zakupienia mlynka do kawy i ziaren. Bedzie przydatny z pewnoscia:) Pozdrawiam

  9. Myślicie, że można mąkę razową zastąpić mąką graham? Bo wciąż mam problem z tymi mąkami :)

  10. Doroto, bez problemu możesz dać mąkę graham:)

  11. Doroto, bez problemu możesz dać mąkę graham:)

  12. Dzięki Ci ! To teraz muszę jeszcze urządzić polowanie na brzydkie banany 😀

  13. A jak już o mąkach gadu-gadu to czy mąkę razową pszenną i żytnią można zastępować sobą nawzajem?

  14. a na ile ciasteczek jest ten przepis? :>

  15. aż 30 minut je pieczesz?

  16. Nyaron-chan, z podanej porcji wyszło mi 10 ciastek o średnicy ok.6 cm.
    Polecam przepis! Ciastka są rewelacyjne. Jeśli wolicie słodsze wypieki, dodajcie więcej suszonych owoców lub miodu. Ja połowę mąki zamieniam na wiórki kokosowe (mają ok. 20% błonnika!).

  17. Niestety, ale coś jest z tym przepisem nie tak. Ciasteczka piekłam przez 25 min w 200st. i są całe brązowe i spalone. Nie da się ich jeść. Bardzo szkoda.. :( Proszę o modyfikację, może przy takim czasie pieczenia niższa temperatura??

  18. Olu, z doświadczenia wiem że wszystko zależy od piekarnika. U mnie wyszły ok, ale u Ciebie może warto zmniejszyć temp. do 180 lub zmniejszyć czas pieczenia do 15-20 min.

  19. Właśnie pieką się w piekarniku :) miałam piękne nakrapiane bananki …..:) i razem z córą zrobiłyśmy ciasteczka wg tego przepisu …już nam ślinka cieknie….
    Pozdrawiam Jasmina

  20. Super przepis! Zastanawiam się, czy mojemu 10mies dziecku mogłabym je podać. Na razie do ciamkania daje mu ciasteczka z Holle, też ekologiczne i świetnie się sprawdzają, ale chciałabym upichcić coś własnego…:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.