zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Ciasteczka migdałowo – daktylowe z rozmarynem (bez jajek i mąki)

| 10 komentarzy

Zdrowe ciasteczka to ostatnio mój „konik”. Piekę je gry mam chandrę, ale i wtedy gdy chcę coś  uczcić. Częstuje nimi sąsiadów, bliskich, koleżanki w pracy. Wkładam do kieszeni gdy idę na spacer  z psem. Jednym słowem towarzyszą mi ostatnio wszędzie.  A jakie powinny być idealne zdrowe ciasteczka?  Obowiązkowo z płatkami owsianymi, bez cukru lub z niewielką jego ilością, ewentualnie z miodem lub syropem z agawy. Z dodatkiem musu z owoców, owocami suszonymi, orzechami i korzennymi, aromatycznymi przyprawami, najlepiej bez proszku do pieczenia…

Odkąd usłyszałam od lekarza, że przez jakiś czas musze być na diecie bez mącznej (mąka pszenna) i bez jajecznej, moja ciasteczkowa kreatywność (niejako z przymusu) musiała pójść nieco dalej. Ciasteczka bez mąki i jajek? I co tego smaczne? Okazuje się że to jak najbardziej możliwe. Zastępników mąki pszennej, przeznaczonych głownie dla osób na diecie bez glutenowej jest  cała masa: mąka  ryżowa, kukurydziana, gryczana, z amarantusa, ciecierzycy… Mąkę z powodzeniem mogą zastąpić również mielone orzechy, mielone płatki owsiane lub otręby. Z jajkami sprawa jest wydawać by się mogło, bardziej skomplikowana. Okazuje się, że nie koniecznie. W końcu weganie, nie jedzący żadnych produktów odzwierzęcych też lubią czasem pochrupać jakieś ciacho. Jajka z powodzeniem można również zastąpić mąką kukurydzianą,  z ciecierzycy, z amarantusa  wymieszaną z wodą. Świetnie się sprawdza również zmielone siemię lniane zalane ciepłą wodą, w postaci lepkiego kleiku. Można też użyć kilku składników  o właściwościach spajających  (tak jak uczyniłam to ja).

Ciasteczka przepisem na które chciałam się dziś z Wami podzielić nie zawierają ani grama pszennej mąki, ani jajek, Za to dużo zdrowych migdałów i płatków owsianych. Są chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku, mimo braku cukru lekko słodkawe dzięki suszonym daktylom.  Strzałem w dziesiątkę było tu dodanie świeżego rozmarynu który nadaje im bardzo ciekawy posmak. Ostrzegam, ciasteczka należą do takich , przy których nie można poprzestać na jednym. Doskonałe do niedzielnej kawy albo poniedziałkowej przerwy w pracy. Polecam!

Składniki:

1 szklanka zmielonych migdałów

1 szklanka zmielonych płatków owsianych

½ szklanki mąki z amarantusa

2 łyżki mąki (lub kaszki) kukurydzianej

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego 2 łyżkami ciepłej wody

½ szklanki miodu

½ łyżeczki sody oczyszczonej

50 g zimnego masła

1 łyżka drobno pokrojonego świeżego rozmarynu

¼ szklanki drobno pokrojonych daktyli

Kilka całych migdałów bez skórki

 Wszystkie składniki mieszamy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy i wciskamy po środku każdego ciasteczka połówkę migdała bez skórki.

Pieczemy około 25 min w temp. 180 st C (aż ciasteczka lekko się zarumienią)

 

10 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.