zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zdrowe drugie śniadanie cz. II

| 0 komentarzy

Dzień  nieuchronnie zbliża się ku końcowi, jutro  znowu do pracy… Jednak nawet jeśli macie jutro wolne, lub po prostu pracujecie w domu, warto abyście  zastanowili się nad jutrzejszym drugim  śniadaniem, zdrowym drugim śniadaniem.  Może skorzystacie z mojej kolejnej propozycji?  Jest ona może trochę bardziej czasochłonna niż poprzednie, przedstawione TUTAJ. Jednak jeśli przygotujecie kasę i sos sałatkowy już dzisiaj i użyjecie ciecierzycy z puszki, przygotowanie tej sałatki zajmie wam nie więcej niż 10 min…

Poniższy przepis jest zmodyfikowaną nieco wersją  TEGO przepisu na marokańską sałatkę z kuskusem i ciecierzycą. Jeśli użyjecie kuskusu, sałatka będzie  jeszcze bardziej ekspresowa . Ja jednak wybrałam zdrowszą kaszę jaglaną.

Sałatka z ciecierzycą i kaszą jaglaną

¾  szklanki kaszy jaglanej

1,5 szklanki bulionu (samodzielnie wcześniej przygotowanego lub z kostki BIO)

 2 łyżki  rodzynek lub suszonej żurawiny, najlepiej nie siarkowanych (można dać więcej)

1 mała marchewka

¼ czerwonej cebuli

Natka pietruszki

Niepełna szklanka ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy odsączonej z puszki

Sos:

¼ szklanki oliwy z oliwek

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka zmielonego kminku

1 ząbek czosnku

Sól, pieprz do smaku

Opłukaną kasze jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym z rodzynkami lub żurawiną aż będzie miękka. Studzimy. Można przygotować ją dzień wcześniej. Marchewkę ścieramy na tarce, cebule kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. Warzywa zmiesza z kaszą i ciecierzycą. Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiczku, zakręcić i dobrze wymieszać. Polać sosem sałatkę i dokładnie wymieszać.

http://mojakuchnia-kuchareczka.blogspot.com/2011/10/marokanska-saatka-z-ciecierzyca-i.html

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.