Dzień nieuchronnie zbliża się ku końcowi, jutro znowu do pracy… Jednak nawet jeśli macie jutro wolne, lub po prostu pracujecie w domu, warto abyście zastanowili się nad jutrzejszym drugim śniadaniem, zdrowym drugim śniadaniem. Może skorzystacie z mojej kolejnej propozycji? Jest ona może trochę bardziej czasochłonna niż poprzednie, przedstawione TUTAJ. Jednak jeśli przygotujecie kasę i sos sałatkowy już dzisiaj i użyjecie ciecierzycy z puszki, przygotowanie tej sałatki zajmie wam nie więcej niż 10 min…
Poniższy przepis jest zmodyfikowaną nieco wersją TEGO przepisu na marokańską sałatkę z kuskusem i ciecierzycą. Jeśli użyjecie kuskusu, sałatka będzie jeszcze bardziej ekspresowa . Ja jednak wybrałam zdrowszą kaszę jaglaną.
Sałatka z ciecierzycą i kaszą jaglaną
¾ szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki bulionu (samodzielnie wcześniej przygotowanego lub z kostki BIO)
2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny, najlepiej nie siarkowanych (można dać więcej)
1 mała marchewka
¼ czerwonej cebuli
Natka pietruszki
Niepełna szklanka ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy odsączonej z puszki
Sos:
¼ szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz do smaku
Opłukaną kasze jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym z rodzynkami lub żurawiną aż będzie miękka. Studzimy. Można przygotować ją dzień wcześniej. Marchewkę ścieramy na tarce, cebule kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. Warzywa zmiesza z kaszą i ciecierzycą. Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiczku, zakręcić i dobrze wymieszać. Polać sosem sałatkę i dokładnie wymieszać.
http://mojakuchnia-kuchareczka.blogspot.com/2011/10/marokanska-saatka-z-ciecierzyca-i.html