slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Bezglutenowe tortille kukurydziane | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Bezglutenowe tortille kukurydziane

| 2 komentarze

Po raz pierwszy zrobiłam te tortille kiedy miałam w szafie resztki mąki kukurydzianej i ziemniaczanej i ani grama pszennej. Nie wiedziałam czy wyjdą, w końcu brak w nim wiążącego i zapewniającego elastyczność  glutenu. Ale wyszły, chociaż ciasto było nieco kruche i musiałam bardzo ostrożnie się z nim obchodzić. Ale ponieważ jak wspomniałam wyżej, nie ma w nim ani grama glutenu, polecam je wszystkim bezglutenowcom…

Wiec do rzeczy!

Składniki:

120 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki kukurydzianej
50 g masła
½  łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
200 ml gorącej wody

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę masło i bardzo gorącą wodę. Wymieszać wszystko, najpierw łyżką, aby się nie poparzyć, następnie wyrobić ciasto ręcznie. Gdy będzie gotowe zawinąć w folie spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Z ciasta formować kulki (nie większe niż mandarynka) i rozwałkować w cienkie placki. Jeśli będą się kruszyć skropić odrobina wody. Smażyć na suchej patelni z dwóch stron, aż pojawią się brązowe bąbelki.

Tortille podawać z ulubiona pastą (np. z pieczonych warzyw), dipem lub zamiast chleba. Smacznego!

 

 

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.