zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pasta bakłażanowo-boczniakowa z orzechami i Światowy Dzień Chleba w Białymstoku

| 3 komentarzy

Już w najbliższy wtorek, jak co roku obchodzić będziemy Światowy Dzień Chleba. Zapewne każdy blogger kulinarny doskonale o tym pamięta i już się szykuje na przygotowanie tego najpopularniejszego i najstarszego wypieku na świecie. Aby upowszechnić zaś to święto wśród osób nie związanych z bloggosferą kulinarną, białostockie Kulinarki przygotowują tego dnia w Klubokawiarni OKI DOKI spotkanie na którym:

– bedzie można się dowiedzieć  wszystkiego na temat pieczenia chleba: jaki chleb jest najzdrowszy i dlaczego na zakwasie?:) jak zrobić dobry zakwas, jakich mąk używać, jak wyrabiać ciasto chlebowe i jak długo je piec.  A wszystkie te sekrety zdradzi Wam Magda z bloga Kopalnia smaków uznawana wśród nas za największą ekspertkę w dziedzinie piekarnictwa: )

– osoby które już rozpoczęły swoja przygodę z pieczeniem chleba, będą się mogły pochwalić swoimi wypiekami i wystartować w konkursie w którym przewidziane są atrakcyjne nagrody.

fot.: Magdalena Majewska

– najprzyjemniejszą chyba częścią spotkania będzie degustacja upieczonych przez nas i uczestników konkursu chlebów oraz pysznych past do chleba. Ponieważ od pewnego czasu mój piekarnik nie sprawuje się tak jak powinien, ja niestety swoim wypiekiem pochwalić sie nie będę mogła. Przygotuje za to dwie pyszne  pasty chleba a miedzy innymi pastę bakłażanowo- boczniakową z orzechami włoskimi.

Więcej informacji na temat naszego wydarzenia znajdziecie TUTAJ:

Dla wszystkich którzy nie będą mogli przyjść i spróbować mojej pasty osobiście przepis:

 

Bakłażanowo-boczniakowa pasta o chleba

-2 nieduże bakłażany

– 250- gramowe opakowanie boczniaków

– natka pietruszki

– 2 ząbki czosnku

– ½ papryczki chilli 

– ¾  szklanki uprażonych na patelni orzechów włoskich lub pestek słonecznika

– sól i pieprz do smaku

– sok z połowy cytryny

– łyżki oleju do smażenia

2-3 łyżki oleju zimno tłoczonego np. lnianego

Bakłażany myjemy, kroimy w plastry o grubości nie większej niż 1 cm, posypujemy solą i pozostawiamy na ok. ½ godz. aż puszczą sok.  W tym czasie podprażamy na patelni orzechy a następnie smażymy na oleju pokrojone w grubsze paski boczniaki, które podczas smażenia solimy i pieprzymy . Kiedy bakłażany puszczą sok, przepłukujemy je pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i również smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor (lub pieczemy w piekarniku). Papierowym ręcznikiem zbieramy nadmiar tłuszczu.Do malaksera wrzucamy najpierw same orzechy lub pestki słonecznika i mielimy. Następnie wrzucamy usmażone bakłażany, boczniaki, pokrojoną natkę pietruszki, sok z cytryny, pokrojoną drobniutko papryczkę chili, zmiażdżony czosnek oraz wlewamy 2-3 łyżki oleju lnianego (lub innego zimno tłoczonego). Wszystko miksujemy, poprawiamy pieprzem i solą. Podajemy z chlebkiem oczywiście:) Smacznego!

 

 

 

 

3 Komentarze

  1. Świetna pasta, podoba mi się połączenie bakłażanów i boczniaków w jednej potrawie.

  2. świetny blog, dziś przypadkowo tu trafiłam – ale mam zamiar bywać tu systematycznie:) pzdr monika (pochodzę z Wlkp, mieszkam w Bstoku)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.