zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Paszet z buraków

| 4 komentarzy

O mojej miłości do buraka pisałam już chyba wiele razy na tym blogu. Dla mnie jest to warzywo nr  1 szczególnie zimą. Jest łatwo dostępny, bardzo tani a mimo to, nawet tak wykwintne i drogie warzywo jak szparag nie ma co się  równać  z poczciwym burakiem ;)…

Jeśli ciągle jeszcze nie możecie się przekonać do dań z tego warzywa, bo kojarzy Wam się  jedynie z buraczkami na ciepło które nagminnie pojawiały się w towarzystwie mielonych kotletów w szkolnej stołówce, być może zaskoczy Was fakt, iż można z niego przygotować wiele pysznych dań. Od sałatek, takich jak np., TA, pasty do chleba na które przepis znajdziecie TUTAJ , poprzez cudowne zupy jak ten krem z buraków, aż po pasztet właśnie, na  który przepis już za chwile Wam przedstawię. Jednym z moich ulubionych warzywnych pasztetów jest pasztet z marchewki i selera. Ostatnio zadałam sobie pytanie, dlaczegóż by nie zrobić podobnego z mojego ukochanego buraczka.  Jakiż byłby piękny, jaki smaczny i słodziutki…  Tak go widziałam oczyma wyobraźni a i jak się  okazało, taki też jest  w rzeczywistości .

O zdrowotnych i kulinarnych walorach buraka rozpisywać się nie będę, bo pisałam już na ten temat TUTAJ. A tymczasem spieszę przedstawić Wam przepis na pyszny pasztet który z powodzeniem możecie podać na świątecznym stole.

Pasztet z buraków

5 średnich buraków ugotowanych do miękkości w skórce

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

Ok. 1 szklanka płatków owsianych

Olej

Natka pietruszki

Sol, pieprz, tymianek

Łyżka octu balsamicznego

Ugotowane buraki obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę, i dusimy na oleju na małym ogniu. Dodajemy tymianek, sól i pieprz, następnie wrzucamy buraki, dodajemy wyciśnięty czosnek, łyżkę octu balsamicznego. Podlewamy odrobiną wody i dusimy wszystko parę minut.

Warzywa przekładamy do miski, wsypujemy posiekaną natk pietruszki, 1 szklankę płatków owsianych, lub więcej jeśli masa jest zbyt luźna. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, ponownie mieszamy. Czekamy aż płatki nasiąkną, po czym przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 min w temp. 180 st C. Smacznego!

 

4 Komentarze

  1. o kurczę, ale pomysł! ja też uwielbiam buraki. już wiem co niedługo pojawi się u mnie na stole :)

  2. No to to nawet ja chyba potrafię zrobić. Wygląda i brzmi smakowicie.

  3. Kiedyś próbowałem barszczu z płatkami owsianymi i był znakomity, także podejrzewam, że pasztet będzie wyśmienity.

  4. ja zrobiłem i powiem ze taki sobie najlepiej to z oliwkami zielonymi smakuje

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.