zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zimowy twarożek z gotowaną marchewką i olejem lnianym

| 3 komentarzy

Świeża bułeczka i twarożek..mmm najlepiej z rzodkiewką i szczypiorkiem. Ale hola, hola, nie w grudniu:) O tej porze roku również zadowalam się twarożkiem ale tym razem z gotowaną  marchewką. Do tego zmielony kmin rzymski,zmielony kminek posiadający właściwości rozgrzewające  i olej lniany. Wszystko dokładnie wymieszane. Pyszniutkie, delikatne, słodkawe, lecz ciągle wytrawne. A jakie zdrowe… Głównie za sprawą oleju lnianego, zimno tłoczonego o którym to chciałam napisać dziś więcej…

Jeszcze do niedawna powszechne było przekonanie,  iż najzdrowszym olejem jest oliwa z oliwek. Okazuje się  jednak, że cudze chwalimy a swego nie znamy. W naszym klimacie występuje szereg roślin oleistych, z  nasion których tłoczone są równie zdrowe oleje cenne dla naszego organizmu takie jak np.:  olej z lnu,  wiesiołka czy pestek dyni.

Świeżo tłoczony olej lniany zawiera rekordową ilość niezwykle cennych dla zdrowia niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega3, które w prawidłowo przechowywanym oleju ( w ciemnej butelce, w lodówce) stanowią  do 50%  jego zawartości. W sklepach ze zdrową żywnością dostać można olej lniany zawarty w przeźroczystych butelkach, przechowywany w temperaturze pokojowej na półce. Niestety ponieważ NNKW T mają wysoką tendencje do utleniania i rozkład pod wpływem światła, wartość odżywcza i lecznicza takiego oleju jest znikoma, a zawartość kwasów omega3 wynosi zaledwie kilka procent. Dlatego warto sięgać po zimno tłoczone oleje ze sprawdzonego źródła, gdzie przechowywane są prawidłowo.

Rodzinną  zajmującą się tłoczeniem olejów najlepszej jakości, które rozlewane są do ciemnych, szklanych butelek,  jest firma Zielony Nurt, z której to, razem z innymi członkami kooperatywy zakupuje co miesiąc głównie olej lniany.  W mniejszych ilościach również  olej z wiesiołka czy ostropestu , których właściwości zdrowotne  zaskoczą nie jednego z Was. Oleje tłoczone przez Zielony Nurt należą do kategorii Olejów Dziewiczych , co w praktyce oznacza, że po wytłoczeniu mają taki sam skład biochemiczny jaki znajduje się  w nasionach roślin oleistych.

A jakie znaczenie dla naszego organizmu mają kwasy omega 3? Naprawdę przeogromne.  Jak się  okazuje ich niedobór, który w obecnych czasach jest bardzo powszechny, wpływa na rozwój szeregu chorób takich jak nowotwory, choroba Alzheimera, alergie, miażdżyca. Ponieważ nasz mózg w 25% składa się z kwasów omega 3, ich niedobór może powodować problemy z koncentracją, pamięcią czy stany depresyjne. Zażywanie oleju lnianego ma pozytywny wpływ na cykl miesiączkowy kobiet, hamuje obfite krwawienia, wpływa na kierujące cyklem hormony

Olej lniany można przyjmować w ilości 1-3 łyżek dziennie. Ja bardzo lubię jego smak i często wypijam 1 łyżkę rano na czczo. Po za tym  dodaję go głównie do surówek, polewam nim gotowane warzywa, kasze, dodaje do past i twarożku.

Właściwości oleju lnianego najlepiej są  wykorzystywane, kiedy spożywany jest w postaci pasty serowo- olejowej która to stosowane jest m.in. w diecie antynowotworowej Dr. Budwig. Więcej informacji TUTAJ.  Ogólnie rzecz biorąc chodzi o to, iż w połączeniu z siarką pochodząca z białek sera kwasy omega 3 są znacznie lepiej wchłaniane w przewodzie pokarmowym Mój twarożek jest opcją dla takiej pasty, chociaż nie miksuję go tak długo jak w przepisie na pastę Dr. Budwig.

Twarożek z marchewką i olejem lnianym

2 niewielkie ugotowane marchewki (mogą by z rosołu)

3 czubate łyżki twarogu (ja dałam kozi, bo lubię)

2 – 3 łyżeczki zimno tłoczonego oleju lnianego

1 płaska łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego

½ łyżeczki mielonego kminku

Sól i pieprz do smaku

Ugotowaną marchewkę rozgniatamy widelcem, dodajemy twaróg,  sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Wlewamy olej. Dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy w blenderze. Podajemy najlepiej z razowym pieczywem, lub podjadamy ot tak, łyżeczką. Smacznego!

 

 

 

 

3 Komentarze

  1. O, jaka ciekawa propozycja! Ja jem prawie stale paste dr Budwig, z dodatkiem imbiru i slodkiej papryki, tylko tam tego oleju jest duzo. Ale chetnie dla odmiany wyprobuje twoja wersje. Dzieki

  2. a to Ci nowość 😉

  3. Cudowny pomysł na zimowy twarożek. Pożyczam przepis :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.