zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kokosowa serniko – szarlotka z kaszy jaglanej

| 6 komentarzy

Przeżywałam ostatnio poważy brak weny kulinarnej. Podczas poszukiwania inspiracji w książkach kulinarnych, natknęłam się na zapomnianą przeze mnie, wspaniałą skarbnicę przepisów z kaszą i ryżem w roli głównej, czyli książkę Marioli Białołędzkiej „Zaskakująca kasza i ryż”. Odruchowo otworzyłam  ją na rozdziale poświęconej jednej z moich ulubionych, a przy tym mega zdrowych kasz, czyli jaglanej. Ponieważ właśnie zaczynał się weekend, czyli czas na łakocie, jednego byłam pewna: mam ochotę na jakiś fajny deser z kaszą jaglaną… Mój wybór  padł na sernik kokosowy z kaszy jaglanej z jabłkami, czyli po mojemu: kokosową serniko – szarlotkę.    Sernik bez sera? A to ci dopiero! Pękałam z ciekawości jak będzie smakował. Skoro miałam zrezygnować z sera na rzecz zdrowej kaszy jaglanej, postanowiłam, że moje ciasto będzie w 100 % zdrowe i dietetyczne. Zrezygnowałam z dodatku białej mąki, proszku do pieczenia i cukru. Efekt bardzo ciekawy, ale podam Wam wersje zarówno oryginalną jak i dietetyczną. W wersji dietetycznej można je uznać za bezglutenowe i bezmleczne. Zapraszam na przepis!

Składniki:

Cześć  ”sernikowa” :

600 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 220 g surowej)(ja gotowałam ją z dodatkiem ½ łyżeczki kurkumy)

4 czubate łyżki masła( śmietanki) kokosowego*, ja dałam 1 małą puszkę  mleczka kokosowego BIO

50 g wiórków kokosowych

100g mąki kokosowej (zmielone wiórki kokosowej, w przepisie z 50g białego cukru, ja cukier pominęłam)

50 ml soku z cytryny(sok z 1 całej  cytryny)

3 żółtka

1 czubata łyżka miękkiego masła (ja pominęłam )

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

50 g mąki tortowej (pominęłam, dałam więcej ziemniaczanej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (pominęłam, ale można dodać proszek bezglutenowy)

150 g białego cukru (można doda ksylitol)

1 łyżeczka esencji waniliowej

Szczypta soli

Część „szarlotkowa”:

1 kg jabłek

60 g cukru (można zastąpić miodem)

1 łyżeczka cynamonu

Odrobina soku z cytryny

Beza: (wersji dietetycznej można pominąć)

białko z 3 jaj

100 g białego cukru

30g maki kokosowej

 

Tortownica 20-24 cm

150 g ugotowanej kaszy , jeszcze ciepłej wrzucamy do malaksera, dodajemy 1 czubatą łyżkę  masła kokosowego (ja dałam ½ puszki mleczka kokosowego), esencje waniliową oraz sok z cytryny i dokładnie miksujemy. Dodajemy również cukier, żółtka i miksujemy do uzyskania gładkiej emulsji.

Pozostałą kasze przekładamy do miski i studzimy.

W osobnej misce mieszamy mąkę kokosową z mąką tortową (jeśli w ogóle używamy), z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Do przestudzonej kaszy wrzucamy pozostałą część masła kokosowego lub mleczka i 1 łyżkę masła zwykłego(można pominąć w wersji dietetycznej). Dokładnie rozcieramy kasze dłońmi aż składniki się połączą. Następnie wrzucamy wiórki kokosowe i wymieszane z proszkiem mąki, a na koniec kasze z sokiem z cytryny i żółtkami. Dokładnie mieszamy.

Przekładamy do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Pieczemy 20 min.

W tym czasie obieramy i  ucieramy na tarce o grubych oczkach jabłka, dodajemy cukier lub miód, cynamon i sok z cytryny. Ubijamy na sztywno białka z 3 jaj. Kiedy będą  gotowe dodajemy cukier i ponownie ubijamy przez chwile, na koniec zaś mąkę kokosową.

Na podpieczony sernik wykładamy utarte jabłka, a jeśli robimy wersje z bezą, również piane z białek z cukrem.

Pieczemy jeszcze ok. 40 min. Kroimy po przestudzeniu. Smacznego!

 

*Według autorki przepisu masło kokosowe uzyskuje się z mleka kokosowego o zawartości tłuszczu 60-80% nie emulgowanego. W mleku takim na górze puszki tworzy się gęsta masa którą autora nazywa masłem kokosowym.

6 Komentarze

  1. Bardzo ciekawe połączenie. Ostatnio próbowałam ciasto jaglane z twarogiem, ale takie chyba jeszcze bardziej by mi zasmakowało. Tez jestem miłośniczką kaszy jaglanej.

  2. W składnikach na bezę chyba zabrakło białek, prawda? Potem w wykonaniu już się pojawiają. A swoją drogą bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję, też jestem fanką kaszy jaglanej, teraz także bezmleczną :)

  3. O, faktycznie, Aniu, dzięki za uwagę, zaraz poprawiam:)

  4. jakie to musi być dobre!
    wygląda bosko! 😉

  5. Zrobiłam niedawno coś w tym stylu, z tym, że użyłam mleka kokosowego własnej roboty, które nieco skwaśniało stojąc w lodówce (ok 3 dni) i nie dodawałam cytryny. Polecam!

  6. Pingback: I o zachciankach w ciąży ciąg dalszy – gdybyście miały ochotę na dietetyczną szarlotkę z kaszy jaglanej :-) | BeMam

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.