zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Ziołowy syrop na kaszel i przeziębienie

| 14 komentarzy

Nowy rok przywitał mnie drapiącym kaszlem i kapiącym nosem. Co robi  normalny człowiek w takiej sytuacji?  Przeszukuje zasoby swojej apteczki lub leci do apteki po odpowiednie specyfiki.

Niestety (albo i stety) ja do aptek i wszelkiego rodzaju pigułek czuję ogromną niechęć. Zawsze odnoszę wrażenie, że te chemiczne prochy zrobią w moim organizmie więcej szkód niż pożytku… W aptece zaś dostaje  istnego zawrotu głowy. Ile tam wszystkiego! Gripeksy,  ferweksy, gripovity, skorbolamity  i inne rutinovity… co wybrać? co pomoże?!

Oczywiście gdy choroba bardziej przyciśnie niestety bez proszków obyć się nie da. Ale przy pierwszych objawach przeziębienia i grypy sięgam po naturalne specyfiki.

Każdy ma jakiś swój ulubiony i sprawdzony, domowy sposób na zimowe choróbska: herbatka z dużą ilością miodu, cytryny i imbiru, mleko z miodem i czosnkiem, kilka ząbków czosnku, zjedzonych ot tak po prostu( dla twardzieli) lub może syrop z cebuli.

U mnie na pierwszym miejscu zawsze będzie  oczywiście czosnek.  Nasz rodzimy ma się rozumieć, nie chiński.  W duecie  z bogatą w  wit. C natką pietruszki stanowi dla bakterii i wirusów broń masowego rażenia.

Od pewnego czasu moimi sprzymierzeńcami w walce z grypą oraz innymi częstymi dolegliwościami są różnego rodzaju przygotowane w domu ziołowe specyfiki.

Temat ziół i ziołolecznictwa od dawna bardzo mnie fascynował, postanowiłam wiec trochę go zgłębić, ale o tym napiszę więcej w innym poście. Dziś przedstawię Wam prosty przepis na domowy syrop przeciwkaszlowy sporządzony z takich ziół jak: macierzanka, rumianek, prawoślaz, szałwia i nagietek.

Syropek ten działa bardzo łagodnie, ale przy pierwszych objawach bardzo skutecznie. Może być podawany również dzieciom. Szczególne znaczenie ma tutaj korzeń prawoślazu. Zawarty w jego korzeniu śluz ma właściwości osłaniające drogi oddechowe podczas kaszlu, czy chrypki. Nagietek i rumianek mają działanie przeciwzapalne. Ten pierwszy uważany jest  przez niektórych zielarzy za naturalny antybiotyk. Pachnąca zaś latem macierzanka to zioło ułatwiające odksztuszanie.  Z mieszanki tych ziół wraz z dużą dawką miodu możemy w prosty sposób zrobić samodzielnie smaczny syrop.  Przepis ten znalazłam w książce Stefanii Korżawskiej ” Przewodnik po zdrowym życiu”. Zioła z przepisu można bez problemu dostać w każdym sklepie zielarskim. Jedna torebka kosztuje około 3 zł.

A zatem przejdźmy do konkretów.

Składniki:

3 łyżki  ziela macierzanki

2 łyżki  kwiatów rumianku

1 łyżka  liści szałwii

2 łyżki korzenia prawoślazu

1 łyżka kwiatu  nagietka

miód

Zioła wsypać do garnka i zalać  litrem wody, zagotować, dodać litr miodu (ja daję o połowę mniej , a potem trochę dłużej gotuję, przez co staje się mimo wszystko gęsty). Następnie gotować na bardzo wolnym ogniu ½ godziny. Przecedzić, rozlać do buteleczek lub słoiczków. Stosować 3 razy dziennie po 1 łyżce, w bardzo dokuczliwym kaszlu 1 łyżkę co godzinę.  Można zrobić z połowy składników.

 

 

14 Komentarze

  1. Zdecydowanie domowe sposoby na choroby i przeziębienia pomagają najlepiej. Ja stosuję syrop z cebuli i gorącą herbatę z miodem i malinami. Oczywiście takimi z działki, nie z butelki kupionej w supermarkecie, chociaż ta też może być jakąś alternatywą.

    Pozdrawiam serdecznie, favcook! :)

  2. O tak , zapomniałam o malinach:) Mam w zapasie jeszcze butelkę pysznej malinowej nalewki. Cudownie rozgrzewa:)

  3. Koniecznie trzeba wypróbować, z tymże mam jedno pytanie- czy można czymś miód zastąpić? np. syropem z agawy?

    Pozdrawiam!

  4. Jestem pod bardzo dużym wrażeniem. Z dzieciństwa pamiętam tylko syrop z cebuli, czosnku i miodu. Swoją drogą był starsznie paskudny. :) Ale ten.. Jak to musi niebiańsko pachnieć! Edyto, jak Ty umiesz zaskoczyć! Zachwycam się platonicznie, bo nawet nie wiem skąd można wziąć te wszystkie zioła. :-)

  5. Mariko, nie próbowałam z agawą ale myślę że może być. Haniu, pięknie pachnie i cudownie smakuje tak że trzeba uważać żeby nie wypić całego od razu:)

  6. ja zrobiłam z ksylitolem, też wyszedł gęsty chociaż dodałam dużo mniej; smak świetny; pijemy:)

  7. Syrop świetny, smaczny.
    Pani Korżawska poleca też wykorzystanie przy grypie i przeziębieniu korzenia omanu. To dziwne zioło smak ma gorzki i mało przypomina ten syrop, ale jest skuteczne. Właśnie go wypróbowałam. O oman wielki trzeba pytać w aptece lub sklepie zielarskim.

  8. My polecamy na kaszel syrop z pęków sosny. Robi się go wiosną, gdy sosna puszcza młode, zielone pędy. Zrywamy torbę peków, nie kłują, igły sa bardzo miękkie. Następnie zasypujemy takie pędy dowolnym cukrem, może być ksylitol. Cukier lepiej niz miód wyciąga z rosliny soki, aczkolwiek po uzyskaniu soku można dodać jeszcze do niego miodu, lecz przyznam że i tak bedzie słodki. Odstawic na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Nastepnie zlać i gotowy zawekować, aby przechowywać go przez cały rokw chłodenej spiżarni. Bez wekowania wstawiamy do lodówki i spożywamy w ciągu miesiąca.
    Sosna znana jest z właściwości przeciw kaszlowych, szczególnie w suchym kaszlu.

  9. Słyszałam o tym syropku ale jeszcze nie robiłam. Bardzo chwali go moja znajoma. Może się skusze na wiosnę :)

  10. Świetny przepis!
    Można zrezygnować z gotowania miodu, dodać do wywaru z ziół i wymieszać? W wysokiej temperaturze traci swoje właściwości :(
    A syrop z pędów sosny stosuje mój dziadek. I jeszcze robi syrop z kwiatów czarnego bzu. Obydwa działają!

  11. koniecznie przeczytaj o tym więcej na stronie http://pytajozdrowie.pl/

  12. hej a czy miod podgrzewany nie traci swoich wlasciwosci??moze mozna go krocej gotowac tak jak winnych przepisach korzawskiej-zagotowac i podgotowac z 5 min?

  13. Właśnie robię ten syrop. Mam nadzieję że pomoże mojemu synkowi – strasznie w nocy kaszle. Ile może stać taki syrop w szafce?

  14. Syrop trzeba trzymać w lodówce, potrafi stać wiele tygodni. Jeśli nie podgotowuje się miodu tyle ile trzeba syrop szybko sfermentuje. Testowałam to już. Stosujemy ten syrop już kilka lat. Jak mamy silne kaszle to pijemy łyżkę co godzinę. Rozpuszcza się w pół szklanki ciepłej wody. Jest rewelacyjny.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.