zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Karnawałowe ciasteczka z popcornem

| 1 komentarz

Ostatnia sobota karnawału upłynęła mi pod znakiem podróży. Pobudka o 3 rano,  potem kierunek Lublin. Zaliczenie 4 egzaminów, po czym powrót do domu tego samego dnia.  Kiedy wróciłam późnym popołudniem, nie w głowie mi była  zabawa i imprezowanie. Marzyłam tylko o miękkiej poduszce i kubku kakao. I o tych ciasteczkach…

popco1

popco2

popco3

na które przepis pochodzi z mojego nowego nabytku z kategorii książek kulinarnych. Wymarzonej „Super natural etery day” autorstwa Heidi Swanson. Jej blog  101 Cookbooks należy do moich ulubionych anglojęzycznych blogów kulinarnych.  W wegetariańskich przepisach Heidi połączenia składników często zaskakują. Pozytywnie oczywiście. Podobnie było z połączeniem bananów, oleju kokosowego i …popcornu. Byłam bardzo ciekawa. I dziś się przekonałam:).Wniosły nieco karnawałowego szaleństwa w końcówkę ostatniej soboty karnawału.  Zapraszam na karnawałowe ciasteczka z popcornem.

Składniki:

3 duże dojrzałe banany

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

60 g oleju kokosowego

120 g płatków owsianych

60 g zmielonych na mąkę migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia(ja dałam BIO)

½ łyżeczki  cynamonu

100g orzeszków ziemnych (niesolonych)

170 g ciemnej czekolady pokrojonej w kawałeczki

20 g uprażonego popcornu

Szczypta soli

 

Banany miksujemy w malakserze, dodajemy ekstrakt z wanilii i olej kokosowy. W oddzielnej misce mieszamy składniki suche: zmielone migdały, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, i sól. Mokre składniki łączymy z suchymi, następnie dodajemy czekoladę i orzeszki . Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy popcorn i ponownie delikatnie mieszamy. Z powstałego ciasta formujemy kulki (jedne kulka z jednej łyżki ciasta) które następnie rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odległość między  ciasteczkami powinna wynieść 2 cm, ponieważ podczas pieczenia lekko urosną. Pieczemy w temperaturze 180 st  C ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są mięciutkie, należy pozostawi je do ostygnięcia, na pewno stwardnieją.

Uwagi:

Zamiast oleju kokosowego można użyć  zwykłego masła lub oleju.

Ciasteczka z podanych składników nie są zbyt słodkie, łasuchom lubiącym mocno słodkie łakocie polecam doda c ½ szklanki  brązowego cukru, miodu lub syropu z agawy.

Popcorn można zastąpić ekspandowanym ryżem lub pszenicą.

1 komentarz

  1. ciasteczka z popcornem brzmią tak imprezowo i bardzo mi się podobają!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.