Ostatnia sobota karnawału upłynęła mi pod znakiem podróży. Pobudka o 3 rano, potem kierunek Lublin. Zaliczenie 4 egzaminów, po czym powrót do domu tego samego dnia. Kiedy wróciłam późnym popołudniem, nie w głowie mi była zabawa i imprezowanie. Marzyłam tylko o miękkiej poduszce i kubku kakao. I o tych ciasteczkach…
na które przepis pochodzi z mojego nowego nabytku z kategorii książek kulinarnych. Wymarzonej „Super natural etery day” autorstwa Heidi Swanson. Jej blog 101 Cookbooks należy do moich ulubionych anglojęzycznych blogów kulinarnych. W wegetariańskich przepisach Heidi połączenia składników często zaskakują. Pozytywnie oczywiście. Podobnie było z połączeniem bananów, oleju kokosowego i …popcornu. Byłam bardzo ciekawa. I dziś się przekonałam:).Wniosły nieco karnawałowego szaleństwa w końcówkę ostatniej soboty karnawału. Zapraszam na karnawałowe ciasteczka z popcornem.
Składniki:
3 duże dojrzałe banany
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
60 g oleju kokosowego
120 g płatków owsianych
60 g zmielonych na mąkę migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia(ja dałam BIO)
½ łyżeczki cynamonu
100g orzeszków ziemnych (niesolonych)
170 g ciemnej czekolady pokrojonej w kawałeczki
20 g uprażonego popcornu
Szczypta soli
Banany miksujemy w malakserze, dodajemy ekstrakt z wanilii i olej kokosowy. W oddzielnej misce mieszamy składniki suche: zmielone migdały, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, i sól. Mokre składniki łączymy z suchymi, następnie dodajemy czekoladę i orzeszki . Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy popcorn i ponownie delikatnie mieszamy. Z powstałego ciasta formujemy kulki (jedne kulka z jednej łyżki ciasta) które następnie rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odległość między ciasteczkami powinna wynieść 2 cm, ponieważ podczas pieczenia lekko urosną. Pieczemy w temperaturze 180 st C ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są mięciutkie, należy pozostawi je do ostygnięcia, na pewno stwardnieją.
Uwagi:
Zamiast oleju kokosowego można użyć zwykłego masła lub oleju.
Ciasteczka z podanych składników nie są zbyt słodkie, łasuchom lubiącym mocno słodkie łakocie polecam doda c ½ szklanki brązowego cukru, miodu lub syropu z agawy.
Popcorn można zastąpić ekspandowanym ryżem lub pszenicą.
1 komentarz
Skomentuj