slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Placuszki ze słodkich ziemniaków | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Placuszki ze słodkich ziemniaków

| 6 komentarzy

 Miałam ostatnio piękny sen. Na kolacji gościłam u samej Sophie Dahl. A cóż innego mogła mi podać ta piękna niewiasta jak nie moje ukochane placuszki z patatów czyli słodkich ziemniaków, przepis na które jest obok przepisu na chlebek bananowy moim ulubionym i najczęściej robionym przepisem z pierwszej książki Sophie „Apetyczna Panna Dahl”. A że sny mają to do siebie że często się sprawdzają… Następnego dnia rano, ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że dość trudno dostępne nawet w większych supermarketach pataty, leżały w dziale warzywnym w moim osiedlowym sklepie… Aby proroctwu stało się zadość nie pozostało mi nic innego jak zakupić dwie wielkie bulwy i na kolacje przygotować wyśnione placki.

 patat2

Pataty lubię za ich słodkawy smak i piękny, intensywnie pomarańczowy kolor, świadczący o dużej ilości beta karotenu.

Placuszki z patatów po raz pierwszy robiłam ściśle według przepisu Sophie, czyli z dodatkiem mielonego kuminu i mieszanki curry. Teraz zdarza mi się zrobić je na słodko, czyli z dodatkiem brązowego cukru, cynamonu, wanilii i łyżki masła orzechowego, czasem zaś mam ochotę na wersję pikantną, z młotkowanym pieprzem, ostrą papryką lub tymiankiem. Czy to na słodko czy na wytrawnie są naprawdę  pyszne, zatem polecam je na miły początek tygodnia:)

patat1

Składniki:

2 duże, ugotowane słodkie ziemniaki

Białka z 2 jaj najlepiej „0”

1 łyżka mąki (ja daje orkiszową chlebową), w oryginalnym przepisie brak

1 łyżeczka curry w proszku

½ łyżeczki zmielonego kuminu

Łyżka masła orzechowego, najlepiej BIO lub samodzielnie zrobionego: przepis

Sól do smaku

Olej lub masło klarowane do smażenia

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem i do jeszcze ciepłych dodajemy przyprawy i masło orzechowe, dokładnie mieszamy aby smaki się połączyły. Dodajemy rozkłócone  białko jaja, ponownie mieszamy. Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju kładziemy łyżką ciasto, tworząc niewielkie placuszki. Smażymy na średnim ogniu ok. 4 min z każdej strony.  Smacznego!

patat4

6 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.