zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Placuszki ze słodkich ziemniaków

| 6 komentarzy

 Miałam ostatnio piękny sen. Na kolacji gościłam u samej Sophie Dahl. A cóż innego mogła mi podać ta piękna niewiasta jak nie moje ukochane placuszki z patatów czyli słodkich ziemniaków, przepis na które jest obok przepisu na chlebek bananowy moim ulubionym i najczęściej robionym przepisem z pierwszej książki Sophie „Apetyczna Panna Dahl”. A że sny mają to do siebie że często się sprawdzają… Następnego dnia rano, ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że dość trudno dostępne nawet w większych supermarketach pataty, leżały w dziale warzywnym w moim osiedlowym sklepie… Aby proroctwu stało się zadość nie pozostało mi nic innego jak zakupić dwie wielkie bulwy i na kolacje przygotować wyśnione placki.

 patat2

Pataty lubię za ich słodkawy smak i piękny, intensywnie pomarańczowy kolor, świadczący o dużej ilości beta karotenu.

Placuszki z patatów po raz pierwszy robiłam ściśle według przepisu Sophie, czyli z dodatkiem mielonego kuminu i mieszanki curry. Teraz zdarza mi się zrobić je na słodko, czyli z dodatkiem brązowego cukru, cynamonu, wanilii i łyżki masła orzechowego, czasem zaś mam ochotę na wersję pikantną, z młotkowanym pieprzem, ostrą papryką lub tymiankiem. Czy to na słodko czy na wytrawnie są naprawdę  pyszne, zatem polecam je na miły początek tygodnia:)

patat1

Składniki:

2 duże, ugotowane słodkie ziemniaki

Białka z 2 jaj najlepiej „0”

1 łyżka mąki (ja daje orkiszową chlebową), w oryginalnym przepisie brak

1 łyżeczka curry w proszku

½ łyżeczki zmielonego kuminu

Łyżka masła orzechowego, najlepiej BIO lub samodzielnie zrobionego: przepis

Sól do smaku

Olej lub masło klarowane do smażenia

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem i do jeszcze ciepłych dodajemy przyprawy i masło orzechowe, dokładnie mieszamy aby smaki się połączyły. Dodajemy rozkłócone  białko jaja, ponownie mieszamy. Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju kładziemy łyżką ciasto, tworząc niewielkie placuszki. Smażymy na średnim ogniu ok. 4 min z każdej strony.  Smacznego!

patat4

6 Komentarze

  1. Super przepis, zrobilam dzisiaj dwie wersje – na slodko i na pikantnie – obie wyszly znakomicie! Dziekuje za inspiracje :)

  2. Czy można zrezygnować z mała orzechowego lub czymś je zastąpić? nie jestem jego fanką a nie chce dla jednej łyżki kupować całego słoika

  3. Magdo, możesz zrezygnować z masła orzechowego, placuszki nie stracą na smaku :)

  4. A czym zastąpić białko? Niestety nie mogę go jeść a mam straszną ochotę na coś innego i słodkiego. Pozdrawiam

  5. Ja ostatnio też nie jem jajek i robiłam te placuszki dodając łyżkę skrobi kukurydzianej i łyżkę mąki z ciecierzycy. Ponieważ ciasto zrobiło się gęste dolałam 2 łyżki oleju.

  6. dobre ,ale niestety ROzpadaja sie te Twoje placuszki …

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.