zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Ziemniaki, fasola i kapusta…czyli pochwała prostoty

| 4 komentarzy

Wyrafinowane przyprawy, zaskakujące połączenia składników… nie raz na głowie stajemy aby przygotować ciekawe, oryginalne danie które zaskoczy domowników lub gości.  A jednak czasem okazuje się, że  nawet zestawienie pospolitych i nieciekawych składników, przygotowane w nieprzyzwoicie prosty sposób może sprawić , że nasze kubki smakowe będą  skakać z radości…

fasziem1

Tak  właśnie jest w przypadku tego dania. Jest to kolejna propozycja z  „Super natural every Day” Heidi Swanson, które było pierwszą potrawą z tej książki którą  zrobiłam, praktycznie zaraz po odebraniu jej od kuriera. Przyznacie że nie często się zdarza mieć pod ręką wszystkie składniki potrawy, ale w tym przypadku potrzebujemy jedynie ziemniaków, puszki fasoli i kapusty, np. pekińskiej którą zimą często używamy do surówki.  Mimo że potrawa nie zapowiadała się ciekawe ani trochę, Heidi po raz kolejny mnie zaskoczyła. Co prawda zasmażane ziemniaki z fasolą i kapustą do dietetycznych potraw nie należą są naprawdę PYSZNE!

Składniki:

2 łyżki oleju lub 60 g klarowanego masła

4 średnie ziemniaki

300 g ugotowanej, białej fasoli lub fasoli z puszki

1 szalotka

200g drobno posiekanej kapusty (włoskiej lub pekińskiej)

Sól morska

Świeżo zmielony pieprz

Szczypiorek i parmezan do posypania

Olej lub masło klarowane rozgrzewamy na dużej patelni. Wrzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i sporą szczyptę soli. Smażymy ok. 5-8 min często mieszając je drewnianą łopatką. Dodajemy pokrojona szalotkę i ugotowaną fasolę. Smażymy do momentu aż fasola i ziemniaki będą ładnie zrumienione. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno kapustę . Trzymamy na ogniu do momentu aż kapusta zmięknie. Doprawiamy do smaku. Podawajemy posypane parmezanem. Smacznego!

 

4 Komentarze

  1. A ziemniaki wcześniej gotujemy????

  2. Ziemniaki mają być surowe :)

  3. zrobiłam – wyszło rewelacyjne jedzonko. Użyłam fasoli czerwonej i pominęłam parmezan – niebo w gębie :)

  4. Pycha! Mój mąż od razu stwierdził, że przepis trzeba zachować na przyszłość. Dziękujemy. Zamiast fasoli dałam ciecierzycę. 😉

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.