slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Czekoladowe ciasto z mąki ryżowej z gruszką | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Czekoladowe ciasto z mąki ryżowej z gruszką

| 13 komentarzy

Jak się okazuje, naprawdę dobre ciasto można zrobić nie tylko z mąki pszennej ale np. z ryżowej. Wiedzą o tym osoby na diecie bezglutenowej, ja nigdy w to nie wierzyłam ale miałam okazję się o tym przekonać podczas testowania wielofunkcyjnego urządzenia Speedcook. Można w nim bez problemu  zrobić mąkę ryżową w domu. Wystarczy ustawić parametry na turbo milenie i po 2 min  ziarenka ryżu zmieniają się w drobny, biały, nieco ziarnisty proszek…

Z wyprodukowanej mąki trzeba było coś zrobić, wybór padł na czekoladowe ciasto z gruszką, gdyż  nie od dziś wiadomo, że czekolada i gruszka to bardzo dobrana para…

ciasto-ryzowe5

Oczywistym faktem jest, że nie ma dobrego ciasta czekoladowego bez dobrej czekolady. Czy dzisiaj, w erze chemicznych polepszaczy, wzmacniaczy smaku i mleka w proszku ‘prosto od alpejskiej krowy” można jeszcze rozkoszować się smakiem prawdziwej czekolady? Okazuje się że Tak! Jeśli marzy Wam się czekolada produkowana w tradycyjny sposób, niemal jak przez pierwsze, XIX-wieczne fabryki, odwiedźcie Manufakturę czekolady. To jedyna w Polsce fabryka, w której czekolada wyrabiana jest ręcznie w tradycyjny sposób, od ziarenka kakaowca do tabliczki. Nie zawiera przy tym żadnych polepszaczy, emulgatorów i innych chemicznych dodatków. Jest przepyszna i nie powtarzalna.

manufaktura

Twórcy Manufaktury, Tomasz i Krzysztof opowiadali o swojej czekoladowej pasji na ostatnim Food Blogger Fest. Na przerwie miałyśmy z koleżanką okazję zamienić z nimi parę słów i jak się okazało, chłopaki pochodzą z naszego rodzinnego Białegostoku, a jeden z nich to prawie sąsiad zza płota:)
Jako ziomalki z tego samego podwórka zostałyśmy obdarowane (a jakżeby inaczej) tabliczkami czekolady:). Tak pięknie zapakowaną czekoladę szkoda mi było rozpocząć, a tym bardziej zużyć do ciasta. Została więc zjedzona z namaszczeniem kostka po kostce. Do ciasta użyłam innej, ale równie dobrej czekolady z 70% zawartością kakao.

ciasto-ryzowe1

ciasto-ryzowe4

Zapraszam na przepis, a właściwie dwie wersje: z jajkami, którą zrobiłam w pierwszej kolejności ( na zdjęciu wersja z jajkami), oraz wegańska, w której jajka zastąpiłam większą ilością mąki ziemniaczanej i musem z banana.

Czekoladowe ciasto z gruszkami (wersja z jajkami)

1,5 szklanki maki ryżowej

2 łyżki maki ziemniaczanej

2/3 szklanki oleju

4 jajka

100 g drobnego, brązowego cukru

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia BIO ( z kamienia winnego)

1 łyżka kakao

1 tabliczka czekolady

1 płaska łyżeczka cynamonu

1 dobrej jakości gorzka czekolada (70 % zaw. kakao), np. z manufaktury czekolady*

1 gruszka

Do dużej miski wsypujemy mąkę ryżową, ziemniaczaną, mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do suchych składników. Wlewamy olej i dokładnie wszystko miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej, lekko studzimy i dodajemy na końcu do masy. Gruszki  kroimy na grubsze plasterki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zamykamy obręcz. Wewnętrzne ścianki obręczy smarujemy olejem. Wlewamy masę, na wierzch kładziemy gruszki. Pieczemy 40 min w temp. 180 st C.

Czekoladowe ciasto z gruszkami (wersja wegańska)

1,5 szklanki mąki ryżowej

5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

2/3  szklanki oleju

100 g drobnego, brązowego cukru

½ szklanki mleka kokosowego

1 nieduży zmiksowany banan

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia BIO ( z kamienia winnego)

1 łyżka kakao

1 płaska łyżeczka cynamonu

1 dobrej jakości gorzka czekolada (70 % zaw. kakao), np. z manufaktury czekolady*

1 gruszka

Postępujemy podobnie jak w wersji z jajkami. Do suchych składników dodajemy olej, mus z banana, mleko kokosowe. Wszystko miksujemy, na koniec dodajemy rozpuszczona czekoladę i ponownie mieszamy. Wlewamy do tortownicy, układamy gruszki,  pieczemy 40 min w temp. 180 st C.

 

*Bezglutenowcy powinni sprawdzić ostrzeżenie o zawartości alergenów i śladowych ilościach glutenu.

 

13 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.