slot demo gratisslot gacor gampang menangSLOT DEMOslot pulsahttps://e-learning.iainponorogo.ac.id/thai/https://organisasi.palembang.go.id/userfiles/images/https://lms.binawan.ac.id/terbaik/slot gacor maxwinslot gacor 2024slot gacor terbaikslot gacor hari inihttp://ti.lab.gunadarma.ac.id/jobe/runguard/https://satudata.kemenpora.go.id/uploads/demo/
https://karanganbungacilacap.com/https://17slotgacor.com/https://masakannusantara2024.blogspot.com/https://chord2024.com/
Czekoladowe ciasto z mąki ryżowej z gruszką | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Czekoladowe ciasto z mąki ryżowej z gruszką

| 13 komentarzy

Jak się okazuje, naprawdę dobre ciasto można zrobić nie tylko z mąki pszennej ale np. z ryżowej. Wiedzą o tym osoby na diecie bezglutenowej, ja nigdy w to nie wierzyłam ale miałam okazję się o tym przekonać podczas testowania wielofunkcyjnego urządzenia Speedcook. Można w nim bez problemu  zrobić mąkę ryżową w domu. Wystarczy ustawić parametry na turbo milenie i po 2 min  ziarenka ryżu zmieniają się w drobny, biały, nieco ziarnisty proszek…

Z wyprodukowanej mąki trzeba było coś zrobić, wybór padł na czekoladowe ciasto z gruszką, gdyż  nie od dziś wiadomo, że czekolada i gruszka to bardzo dobrana para…

ciasto-ryzowe5

Oczywistym faktem jest, że nie ma dobrego ciasta czekoladowego bez dobrej czekolady. Czy dzisiaj, w erze chemicznych polepszaczy, wzmacniaczy smaku i mleka w proszku ‘prosto od alpejskiej krowy” można jeszcze rozkoszować się smakiem prawdziwej czekolady? Okazuje się że Tak! Jeśli marzy Wam się czekolada produkowana w tradycyjny sposób, niemal jak przez pierwsze, XIX-wieczne fabryki, odwiedźcie Manufakturę czekolady. To jedyna w Polsce fabryka, w której czekolada wyrabiana jest ręcznie w tradycyjny sposób, od ziarenka kakaowca do tabliczki. Nie zawiera przy tym żadnych polepszaczy, emulgatorów i innych chemicznych dodatków. Jest przepyszna i nie powtarzalna.

manufaktura

Twórcy Manufaktury, Tomasz i Krzysztof opowiadali o swojej czekoladowej pasji na ostatnim Food Blogger Fest. Na przerwie miałyśmy z koleżanką okazję zamienić z nimi parę słów i jak się okazało, chłopaki pochodzą z naszego rodzinnego Białegostoku, a jeden z nich to prawie sąsiad zza płota:)
Jako ziomalki z tego samego podwórka zostałyśmy obdarowane (a jakżeby inaczej) tabliczkami czekolady:). Tak pięknie zapakowaną czekoladę szkoda mi było rozpocząć, a tym bardziej zużyć do ciasta. Została więc zjedzona z namaszczeniem kostka po kostce. Do ciasta użyłam innej, ale równie dobrej czekolady z 70% zawartością kakao.

ciasto-ryzowe1

ciasto-ryzowe4

Zapraszam na przepis, a właściwie dwie wersje: z jajkami, którą zrobiłam w pierwszej kolejności ( na zdjęciu wersja z jajkami), oraz wegańska, w której jajka zastąpiłam większą ilością mąki ziemniaczanej i musem z banana.

Czekoladowe ciasto z gruszkami (wersja z jajkami)

1,5 szklanki maki ryżowej

2 łyżki maki ziemniaczanej

2/3 szklanki oleju

4 jajka

100 g drobnego, brązowego cukru

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia BIO ( z kamienia winnego)

1 łyżka kakao

1 tabliczka czekolady

1 płaska łyżeczka cynamonu

1 dobrej jakości gorzka czekolada (70 % zaw. kakao), np. z manufaktury czekolady*

1 gruszka

Do dużej miski wsypujemy mąkę ryżową, ziemniaczaną, mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do suchych składników. Wlewamy olej i dokładnie wszystko miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej, lekko studzimy i dodajemy na końcu do masy. Gruszki  kroimy na grubsze plasterki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zamykamy obręcz. Wewnętrzne ścianki obręczy smarujemy olejem. Wlewamy masę, na wierzch kładziemy gruszki. Pieczemy 40 min w temp. 180 st C.

Czekoladowe ciasto z gruszkami (wersja wegańska)

1,5 szklanki mąki ryżowej

5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

2/3  szklanki oleju

100 g drobnego, brązowego cukru

½ szklanki mleka kokosowego

1 nieduży zmiksowany banan

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia BIO ( z kamienia winnego)

1 łyżka kakao

1 płaska łyżeczka cynamonu

1 dobrej jakości gorzka czekolada (70 % zaw. kakao), np. z manufaktury czekolady*

1 gruszka

Postępujemy podobnie jak w wersji z jajkami. Do suchych składników dodajemy olej, mus z banana, mleko kokosowe. Wszystko miksujemy, na koniec dodajemy rozpuszczona czekoladę i ponownie mieszamy. Wlewamy do tortownicy, układamy gruszki,  pieczemy 40 min w temp. 180 st C.

 

*Bezglutenowcy powinni sprawdzić ostrzeżenie o zawartości alergenów i śladowych ilościach glutenu.

 

13 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.