zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Czekoladowe ciasto z mąki ryżowej z gruszką

| 13 komentarzy

Jak się okazuje, naprawdę dobre ciasto można zrobić nie tylko z mąki pszennej ale np. z ryżowej. Wiedzą o tym osoby na diecie bezglutenowej, ja nigdy w to nie wierzyłam ale miałam okazję się o tym przekonać podczas testowania wielofunkcyjnego urządzenia Speedcook. Można w nim bez problemu  zrobić mąkę ryżową w domu. Wystarczy ustawić parametry na turbo milenie i po 2 min  ziarenka ryżu zmieniają się w drobny, biały, nieco ziarnisty proszek…

Z wyprodukowanej mąki trzeba było coś zrobić, wybór padł na czekoladowe ciasto z gruszką, gdyż  nie od dziś wiadomo, że czekolada i gruszka to bardzo dobrana para…

ciasto-ryzowe5

Oczywistym faktem jest, że nie ma dobrego ciasta czekoladowego bez dobrej czekolady. Czy dzisiaj, w erze chemicznych polepszaczy, wzmacniaczy smaku i mleka w proszku ‘prosto od alpejskiej krowy” można jeszcze rozkoszować się smakiem prawdziwej czekolady? Okazuje się że Tak! Jeśli marzy Wam się czekolada produkowana w tradycyjny sposób, niemal jak przez pierwsze, XIX-wieczne fabryki, odwiedźcie Manufakturę czekolady. To jedyna w Polsce fabryka, w której czekolada wyrabiana jest ręcznie w tradycyjny sposób, od ziarenka kakaowca do tabliczki. Nie zawiera przy tym żadnych polepszaczy, emulgatorów i innych chemicznych dodatków. Jest przepyszna i nie powtarzalna.

manufaktura

Twórcy Manufaktury, Tomasz i Krzysztof opowiadali o swojej czekoladowej pasji na ostatnim Food Blogger Fest. Na przerwie miałyśmy z koleżanką okazję zamienić z nimi parę słów i jak się okazało, chłopaki pochodzą z naszego rodzinnego Białegostoku, a jeden z nich to prawie sąsiad zza płota:)
Jako ziomalki z tego samego podwórka zostałyśmy obdarowane (a jakżeby inaczej) tabliczkami czekolady:). Tak pięknie zapakowaną czekoladę szkoda mi było rozpocząć, a tym bardziej zużyć do ciasta. Została więc zjedzona z namaszczeniem kostka po kostce. Do ciasta użyłam innej, ale równie dobrej czekolady z 70% zawartością kakao.

ciasto-ryzowe1

ciasto-ryzowe4

Zapraszam na przepis, a właściwie dwie wersje: z jajkami, którą zrobiłam w pierwszej kolejności ( na zdjęciu wersja z jajkami), oraz wegańska, w której jajka zastąpiłam większą ilością mąki ziemniaczanej i musem z banana.

Czekoladowe ciasto z gruszkami (wersja z jajkami)

1,5 szklanki maki ryżowej

2 łyżki maki ziemniaczanej

2/3 szklanki oleju

4 jajka

100 g drobnego, brązowego cukru

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia BIO ( z kamienia winnego)

1 łyżka kakao

1 tabliczka czekolady

1 płaska łyżeczka cynamonu

1 dobrej jakości gorzka czekolada (70 % zaw. kakao), np. z manufaktury czekolady*

1 gruszka

Do dużej miski wsypujemy mąkę ryżową, ziemniaczaną, mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do suchych składników. Wlewamy olej i dokładnie wszystko miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej, lekko studzimy i dodajemy na końcu do masy. Gruszki  kroimy na grubsze plasterki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zamykamy obręcz. Wewnętrzne ścianki obręczy smarujemy olejem. Wlewamy masę, na wierzch kładziemy gruszki. Pieczemy 40 min w temp. 180 st C.

Czekoladowe ciasto z gruszkami (wersja wegańska)

1,5 szklanki mąki ryżowej

5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

2/3  szklanki oleju

100 g drobnego, brązowego cukru

½ szklanki mleka kokosowego

1 nieduży zmiksowany banan

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia BIO ( z kamienia winnego)

1 łyżka kakao

1 płaska łyżeczka cynamonu

1 dobrej jakości gorzka czekolada (70 % zaw. kakao), np. z manufaktury czekolady*

1 gruszka

Postępujemy podobnie jak w wersji z jajkami. Do suchych składników dodajemy olej, mus z banana, mleko kokosowe. Wszystko miksujemy, na koniec dodajemy rozpuszczona czekoladę i ponownie mieszamy. Wlewamy do tortownicy, układamy gruszki,  pieczemy 40 min w temp. 180 st C.

 

*Bezglutenowcy powinni sprawdzić ostrzeżenie o zawartości alergenów i śladowych ilościach glutenu.

 

13 Komentarze

  1. Uwielbiam połączenie czekolady i gruszek :)

  2. akurat kupiłam ostatnio w sklepie eko bardzo dobrą pełnoziarnistą mąkę ryżową, nada się jak znalazł :) bardzo apetyczne ciasto!

  3. Świetny blog. ! Gdy tylko go wyszperałam zaraz wzięłam się za czytanie od pierwszego postu. :) Gratuluję pomysłów i czekam na wiele więcej. !

  4. InnaK, dziękuję bardzo:)

  5. Hej Edyto, w pierwszym przepisie z jajkami podajesz 2 razy jako skaldnik czekolade. chyba przez pomylke, bo w tej drugiej weganskiej jest tylko jedna tabliczka czekolady. to tak tylko, zeby sie upewnic. super blog, przepisy i blogerka pozdrawiam serdecznie

  6. Kasiu, oczywiście przez pomyłkę. Powinna byc 1 tabliczka. Dzięki za czujność:)

  7. Suche, z goryczką, zbite i ścisłe – masz pomysl, dlaczego? Mąka nie była razowa, tylko biała. Jajka ubilam z cukrem jak na biszkopt. Co mogło pójść nię tak? Zdjęcie sugeruje, ze ciasto jest puszyste, ale moje nie ma struktury ani biszkoptu, ani babki piaskowej. Raczej solidny kawał gabki z siedziska :(

  8. Aha, po zmieszaniu ciasto wg powyższych proporcji wyszło mi strasznie geste!

  9. Super przepis, pyszne ciasto! Robiłam już dwa razy i za każdym razem wyszło puszyste i bardzo smaczne. Ja dałam troszkę mniej cukru, ale to wszystko, co zmieniłam :) Polecam!

  10. Cześć Edyta,
    Co dodać zamiast bananaw wersji wegańskiej?

  11. Powiem tak, strasznie bałam się tego przepisu. Zrobiłam na swojej mące ryżowej (zrobionej w młynku z najzwyklejszego ryżu) i jestem pod wrażeniem. W innych ciastach z kakao robiła mi się zawsze taka twarda skórka na górze, a tutaj wszystko jest mięciutkie! Trochę chrupie ten ryż przy niektórych kęsach ale to nie przeszkadza. Może powinnam była jeszcze bardziej go zmielić. Trochę przeraziła mnie ilość płynów i przed wymieszaniem bałam się, że trzeba będzie dosypać czegoś sypkiego ale wszystko ładnie się wymieszało. Owoców nie dałam na górę tylko pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam do środka, więc wyszło z wyglądu takie ciasto salceson 😀 Do tego ciasto ładnie wyrosło i nie opadło po wyjęciu z piekarnika. Zastanawia mnie tylko jak będzie ze smakiem po dniu czy dwóch :) Jak na razie polecam 10/10.

  12. Nareszcie znalazłam ciasto z mąką ryżową, które może być naprawdę pyszne! U mnie gruszki w całości, wcześniej gotowane w soku pomarańczowym i laską wanilii. Sam zapach waniliowych gruszek i czekolady poprawia nastrój!

  13. Wypróbowałam przepis, choć ostrożnie podchodziłam do mąki ryżowej, jednakże to ciasto wygląda tak apetycznie, że postanowiłam spróbować! Nie spodziewałam się tak pysznego efektu bowiem mało kiedy, cokolwiek wychodzi mi za pierwszym razem. A to ciasto się udało było równie pięknie wyrośnięte i gruszki mi się nie zapadły jak to bywało w innych przepisach. Polecam!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.