zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Smażony dziki ryż z warzywami i grzybami shiitake

| 0 komentarzy

Na dzisiejszej lekcji poznamy dwie mniej znane rośliny goszczące często w kuchni (a właściwie jedną roślinę i jednego grzyba, gdyż jak wiadomo, pod względem systematyki, organizmy te pochodzą z odrębnych królestw), a będą to: Zizania wodna, powszechnie znana jako dziki ryż, oraz grzyb shiitake czyli po prostu twardziak jadalny (nie mylić z twardzielem:))…

dziki-ryż1

Dziki ryż wbrew pozorom nie jest wcale dziką odmianą tradycyjnego ryżu, czyli  zboża będącego podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata.  Po pierwsze nie pochodzi z Chin a z Ameryki Północnej, po drugie, mimo iż  z ryżem blisko spokrewniony, należy do odrębnego gatunku. Dziki ryż to roślina o ładnej nazwie Zizania wodna (Zizania aquatica). Roślina ta, zwana również ryżem indiańskim, porastała niegdyś  okolice rzeki Świętego Wawrzyńca i uznawana była za  pospolite pożywienie rdzennych Amerykanów. Dziś dzikie stanowiska znajdują się pod ochroną, a na szerszą skalę  uprawia się ją w stawach rybnych w  USA, Australii oraz na Węgrzech.

Ziarna tej rośliny mają ciemno brązową barwę,  charakteryzują się  bogatszym niż tradycyjny ryż smakiem, oraz   wysoką wartością odżywczą . Są skarbnicą wit. z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, cynku i żelaza.

W sprzedaży dostępny jest dziki ryż  głównie w mieszance z ryżem parboiled, ale jedząc go w takiej formie nie jesteśmy w stanie w pełni się w nim rozsmakować. Dlatego polecam „czysty” dziki ryż który podawać możemy dokładnie tak jak tradycyjny.

Kolejnym bohaterem  naszej dzisiejszej potrawy jest grzyb shiitake , którego drugie imię to twardziak jadalny (Lentinula edodes). Pan twardziak pochodzi ze Wschodniej Azji  gdzie używany jest już od 2000 lat, nie tylko do celów kulinarnych ale również, a może przede wszystkim do celów leczniczych. Sztuczną uprawę twardziaków zapoczątkowali  100 lat temu Chińczycy. Od kilkudziesięciu lat grzyby te hodowane są również w Europie. A ogólnie rzecz biorąc są najstarszymi grzybami uprawianymi przez człowieka.

shiitake2

Jeśli chodzi o lecznicze właściwości twardziaka to najważniejszą jest chyba wzmacnianie układu immunologicznego organizmu, a co za tym idzie, wspomaganie walki z przeróżnymi chorobami, w tym również z nowotworami i stanami zapalnymi. Shiitake usuwają wilgoć z organizmu i pomagają zwalczać drożdżaki. Chińczycy wytwarzają z tego grzyba tzw. „eliksir życia” wzmacniający organizm i opóźniający starzenie.

Ale nie należy zapominać o walorach kulinarnych twardziaków. Charakteryzują się one dość intensywnym i charakterystycznym smakiem i zapachem przypominającym nieco smak czosnku. W kuchni używa się zarówno świeżych jak i suszonych grzybów shiitake. A jak się okazuje można samodzielnie hodować je w domu, o czym przeczytać możecie TUTAJ.

Jak każde inne grzyby, shiitake dobrze komponują się z ryżem,  nawet tym „dzikim” dlatego zapraszam Was na kolorową, bardzo aromatyczną i pożywną potrawkę  z dzikim ryżem, warzywami i grzybami shiitake.

Smażony dziki ryż z grzybami shiitake

Składniki:

1,5 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu

1/3 szklanki rodzynek

1/3 ugotowanego zielonego groszku

1  cebula lub por (biała część)

Kilka grzybów shitake

½ czerwonej papryki (ja dałam domową paprykę w occie)

½ szklanki ugotowanego zielonego groszku.

2 łyżki masła klarowanego lub oleju

Garść orzechów laskowych

¼ łyżeczki garam masali

½ łyżeczki mielonego kuminu

½ łyżeczki kurkumy

Sól, pieprz

Cebule kroimy w kostkę i podduszamy na maśle klarowanym. Dodajemy pokrojone grzyby shiitake, wsypujemy przyprawy które ładnie rozpuszczą się w tłuszczu. Cały czas energicznie mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę. Rodzynki moczymy przez kilkanaście minut w ciepłej wodzie. Orzechy podprażamy na suchej patelni i siekamy. Do cebuli z grzybami wrzucamy na patelnię ryż, odsączone rodzynki ,ugotowany zielony groszek, pokrojoną drobno paprykę, oraz orzechy. Możemy dolać odrobię wina i dusimy jeszcze około10 min. W trakcie duszenia mieszamy co jakiś czas i doprawiamy solą i przyprawami. Podajemy jako dodatek lub odrębne danie. Smacznego!

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.