zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Bezglutenowa pizza i o świadomym jedzeniu słów parę

| 2 komentarzy

pizza-gryczana1

Pizza, dla wielu najlepsze danie pod słońcem, pyszne, tanie, mało skomplikowane. Dla dietetyków zmora, jeden z bardziej kalorycznych posiłków, symbol Fast foodów…Okazuje się że nawet ta zniesławiona pizza może być nie tylko smaczna ale i zdrowa (no, może raczej nieszkodliwa) nawet dla alergików…

Co więcej, podążając z nurtem Slow food  jej przygotowanie może być rodzajem medytacji , a jedzenie dostarczyć  może doznań, zarówno smakowych jak i wzrokowych i zapachowych. Wystarczy w przygotowanie naszego posiłku,  zaangażować się całym sercem, skupić się tylko na tym co akurat robimy, myśleć tylko o tym. Przy przygotowaniu pomyśleć nie tylko o smaku potrawy ale dobrać kolorowe, cieszące nasze oko, zdrowe dodatki.  Tak przygotowany posiłek zjeść  ze świadomością, że z każdym kęsem dostarczamy budulca każdej naszej komórce  jak również energii potrzebnej do życia.

Brzmi abstrakcyjnie?  Zastanawiacie się czy wszystko ze mną porządku? J Zapewniam że wszystko jest ok. Po prostu postanowiłam zacząć jeść świadomie. A dotychczas bywało z tym różnie. Na czym polega świadome jedzenie? Może przytoczę  przykład który pokaże czym ono nie jest. Na pewno znacie to z autopsji:  poranne biegi po domu z kanapką lub miseczką owsianki w ręku,  połączone z pakowaniem torby lub poszukiwaniem bluzki.  Powroty do domu po pracy, kiedy to głodni jak wilk podgrzewamy wcześniej przygotowany posiłek, odpalamy laptopa, wchodzimy na Fejsa…, sprawdzamy pocztę, odpalamy telewizor i robimy wycieczkę pilotem po kanałach. Opróżniamy nasz talerz i nagle dziwimy się że jest już pusty. „Co ja właściwie jadłam?  Jak to smakowało? Chyba muszę wziąć dokładkę”.

pizza-gryczana2

Udowodniono, iż jedząc świadomie, czyli skupiając się na tym co jemy, nie rozpraszając się telewizją, komputerem lub nawet książką, zjadamy mniej, szybciej jesteśmy syci, wyraźniej odczuwamy smak i zapach potrawy która po prostu lepiej nam smakuje. Przywiązując zaś wagę do estetyki podania karmimy wszystkie nasze zmysły, nie tylko kubki smakowe.

Kiedy zrobiłam tę pizzę szkoda mi było ją jeść tak ładnie się prezentowała na talerzu. Zrobienie jej  bezglutenowego spodu jest dziecinnie proste, nie wymaga zagniatania ciasta a wśród jej głównych składników jest jedynie mąka gryczana i drożdże. Przepis na spód bezglutenowej pizzy znalazłam na blogu Smakoterapia. Dobór dodatków zależy już od naszej fantazji. Mogą to być surowe lub gotowane warzywa, kiełki, nasiona. Żółty ser można zastąpić serkiem z migdałów, a kaloryczne sosy, odrobiną zimno tłoczonego oleju, na przykład lnianego.

Składniki:

Spód pizzy bezglutenowej

1 szklanka mąki gryczanej

20 g drożdży świeżych

1,5 szklanki wody

1 łyżeczka  brązowego cukru lub syropu z agawy lub syropu daktylowego

Szczypta soli

 

Domowy sos pomidorowy

1 puszka pomidorów bez skórki

1 cebula

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz, bazylia

Do obłożenia pizzy:

2 pieczone buraki

½ szklanki ugotowanego, mrożonego zielonego groszku

Natka pietruszki

1 łyżka  jagód goi

Olej lniany do polania

Twarożek z migdałów – PRZEPIS

Drożdże rozrabiamy z 1 łyżeczką cukru lub innego, zdrowszego słodziwa, 1 łyżką mąki gryczanej w ½ szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10-15 min. Resztę mąki przesypujemy do miski mieszamy z zaczynem i resztą wody, dodajemy szczyptę soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swą objętość). Następnie ciasto wlewamy na okrągłą blaszkę o średnicy 30 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i zwiększamy do 200 st. Po 15 min. wyjmujemy pizze i smarujmy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Pieczemy jeszcze kwadrans. Po wyjęciu pizzy kładziemy na niej ulubione dodatki. U mnie były to plasterki pieczonego buraka, natka pietruszki, zielony groszek jagody goi oraz serek z migdałów. Całość  posypałam morską solą i świeżo zmielonym pieprzem, polałam olejem lnianym, skonsumowałam. Byłam w niebie:)

 

 

 

 

 

 

2 Komentarze

  1. Nie wiem jak dla innych, dla mnie ta pizza nie wygląda apetycznie, a po przeczytaniu składników mój stan się pogorszył…

  2. Super pizza!

    Ja akurat oprócz gryczanej mąki lubię dodawać jeszcze kukurydzianą, ryżową i z ciecierzycy do ciasta.
    Zaskoczyłaś mnie buraczkami na pizzy – muszę koniecznie wypróbować 😉

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.