zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Fotorelacja z warsztatów kulinarnych „Witalność na talerzu – gotuj z dietetykiem”

| 1 komentarz

Tydzień przed świętami miałam okazję uczestniczyć w bardzo ciekawych warsztatach kulinarnych Witalność na talerzu – gotuj z dietetykiem które odbyły się w Warszawie w restauracji Figga, a  organizowane były przez dwie sympatyczne dietetyczki: Anię i Iwonę.

wital1

Bywałam już na wielu warsztatach kulinarnych, ale na żadnych przygotowywane potrawy nie były aż tak MEGA zdrowe.  Jak zapowiadały same organizatorki, kuchnia prezentowana na warsztatach miała być ekstremalnie zdrowa i nie było w tym krztyny przesady… Przygotowywane przez nas potrawy  pozbawione były cukru, jaj, nabiału i tłuszczów  zwierzęcych, korzystaliśmy głównie z nieprzetworzonych, ekologicznych produktów roślinnych.

wital2

Warsztaty były połączeniem praktyki z teorią dotyczącej nowoczesnej dietetyki. Poleciłabym je szczególnie osobom pragnących przejść na dietę wegetariańską lub wegańską. Dziewczyny udzielają fachowych  porad czym zastąpić białko zwierzęce, jak jeść aby dostarczyć  organizmowi niezbędnych makroskładników, jak ograniczyć w diecie tłuszcz. Wiele cennych informacji oraz pomysłów na potrawy znajdą na warsztatach osoby na diecie bezglutenowej czy bez mlecznej. Podczas zajęć korzystaliśmy z  mąki z amarantusa, jaglanej kukurydzianej. Iwona pokazała nam jak zrobić roślinne mleko, jogurt oraz rewelacyjny ser z nerkowców.

A oto co jeszcze pysznego mieliśmy okazje spróbować i upichcić:

wital3

Jeszcze przed rozpoczęciem warsztatów każdy uczestnik na dzień dobry poczęstowany został takimi oto pysznymi bezglutenowymi i bez nabiałowymi muffinami.

wital4

wital5bb

Pełne witamin i mikroelementów owocowo – warzywne koktajle to nierozłączny element zdrowej diety.

wital5a

wital5b

wital6

Ze zdrowej mąki amarantusowej wymieszanej z ziołami przygotowaliśmy pyszny, bez jajeczny makaron.

wital8

wital9

wital10

wital11

Wegańskie burgery z roślin strączkowych, warzyw, kaszy lub ryżu. Każdy był inny, każdy inaczej doprawiony. Ich wykonanie sprawiło wszystkim dużo radości:)

Jeśli choć trochę zainteresowała Was moja relacja i chcielibyście uczestniczyć w warsztatach z dietetykiem, kolejna edycja odbędzie się już 26 kwietnia, a szczegółów dowiecie się TUTAJ.

 

 

1 komentarz

  1. Czy dwie (jak już widzę ze zdjęć) bardzo kreatywne Pani, mają jakiegoś bloga z przepisami ?
    Z chęcią bym się skusiła tam zajrzeć w wolnym czasie (;

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.