zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99
  • Zdrowo - EKO Quchnia
  • Pysznie - EKO Quchnia
  • Ekologicznie - EKO Quchnia
  • To EKO Quchnia

Najlepsza sałatka z zielonej soczewicy

| 10 komentarzy

soczewice

Soczewica jest warzywem który darzę   wyjątkowym uczuciem.   Po pierwsze dlatego, że jest  jednym z  najłatwiej strawnych strączków,  po drugie że jest smaczna i szybko się gotuje bez długiego namaczania. Podobno w Indiach uprawia się 50 rodzajów soczewicy o różnej wielkości ziarna i kolorze. Chciałabym spróbować chociaż ułamka z nich gdyż jak dotąd do czynienia miałam tylko z soczewicą czerwoną i zieloną… Czerwona ląduje u mnie najczęściej w zupie lub przerabiana jest na pastę. Zielona zaś moim zdaniem idealnie nadaje się do sałatek bo łatwiej ugotować ja na sypko.

Jedną z moich ulubionych sałatek z  zieloną soczewicą jest proste połączenie ugotowanej na sypko soczewicy, i dużej ilości natki pietruszki, z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Proste, smaczne i zdrowe, bo pełne wit. C , żelaza i wiele innych mikro i makro składników.

Ostatnio  moją uwagę zwrócił  intrygujący tytuł posta na świetnym blogu kulinarnym My New Roots „ The best  lentil salad ever”. Z doświadczenia wiem ze jeśli autorka pisze że cos jest The Best ever, to zaiste jest tak w rzeczywistości.  Dla pewności jednak, po przeanalizowaniu listy składników oraz zawartości swojej lodówki , postanowiłam takową sałatkę  zrobić i przekonać się, czy faktycznie jest taka wspaniała.

Cóż, po raz kolejny Sarah Britton miała racje :)

A sekret tej sałatki tkwi przede wszystkim w aromatycznym dressingu. Z resztą zobaczcie sami:

soczewice1

Składniki:

2 szklanki zielonej soczewicy
1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
½  szklanki suszonych jagód goi, suszonych porzeczek, rodzynek lub suszonych śliwek pokrojonych w mniejsze kawałki

¼  szklanki kaparów

1 Pęczek natki pietruszki i/lub 2 garście rukoli

Garść orzechów laskowych

winegret:
1/3 szklanki, oliwy z oliwek extra virgin
1/4 szklanki octu jabłkowego
1 łyżka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
1 łyżka ostrej musztardy
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka zmielonego kminku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
½ łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki papryki ostrej
¼ łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki. świeżo startej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki. mielonego cynamonu

Soczewicę  przepłukać i gotować w 3 szklankach wody ok. 15-20 min, tak aby się nie rozgotowała i była raczej al dente. Gdy się ugotuje ponownie przepłukać  pod bieżącą wodą i odsączyć.  Cebulę drobno kroimy, podobnie postępujemy ze śliwkami jeśli je stosujemy oraz rodzynkami,  natką pietruszki i orzechami.  W niewielkim słoiczku z nakrętką umieszczamy wszystkie składniki sosu, zakręcamy słoik i dokładnie mieszamy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sałatki i winegret. Podajemy najlepiej po paru godzinach gdy smaki z sosu przegryzą się z soczewicą. Pyszota!

 

 

 

 

10 Komentarze

  1. oj tak, new roots się nigdy nie myli :) Spróbuj czarnej soczewicy, do dostania w eko sklepach, ma bardzo fajny smak.

  2. Muszę zrobić. Kupiłam soczewicę jakiś czas temu i tak zerka na mnie nieśmiało :) Muszę otworzyć opakowanie i wypróbować ją w końcu :)

  3. Zielenino, wiele dobrego słyszałam o czarnej soczewicy, ale jakoś nie mogę na nią natrafić.

  4. Nie wiem czy ta sałatka jest best ever, ale na pewno przez najbliższy czas nie zniknie z mojego jadłospisu! Jest rewelacyjna zarówno na zimno, jak i na ciepło. Do wersji na na ciepło dodałam żółtą fasolkę szparagową i też było ok :)
    Zdecydowanie polecam ten przepis :D

  5. Sałatkę, o której piszesz na początku (soczewica z oliwą, natką pietruszki, sokiem z cytryny) robię ostatnio często – odkryłam, że moje dziecko uwielbia zieloną soczewicę (nawet o dokładkę prosiła). Muszę też koniecznie spróbować i tej drugiej!

  6. Jest! W koncu znalazlam przepis, jakiego szukalam. Do tej pory jadalam tylko soczewice przyrzadzana z sosem pomidorowym (cos a la fasolka po bretonsku) jednak w koncu postanowilam poszukac jakiegos alternatywnego przepisu i w koncu sie udalo! Przepis wydaje sie byc najciekawszy ze wszystkich , jakie znalazlam do tej pory. Dzisiaj wieczorem nastapi chwila prawdy :)

  7. Sprawdziłam i na stałe zagościła w naszym jadłospisie! Jest przepyszna! Chociaż muszę przyznać, że nie dodawałam cebuli i kaparów, bo dzieci nie lubią, a zamiast goi zawsze daję suszoną żurawinę. Tylko nie przesadźcie z przyprawani- są bardzo aromatyczne!

  8. Soczewica to jest to! Samo zdrowie, jak najwięcej takich przepisów :)

  9. Wspaniala salatka!!! Nastepnym razem dam troche mniej cebuli ale to tylko osobista preferencja. Dziekuje za zdrowy przepis :)

  10. Bardzo się cieszę że Ci posmakowała:) Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.


Current day month ye@r *