zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Placek ziemniaczano-marchewkowy z żurawiną

| 10 komentarzy

placek1

W mediach, w pracy czy na osiedlu… temat numer jeden to pogoda, a dokładnie rzecz biorąc brak wiosny i natrętna zima. Po raz pierwszy  o pogodzie  rozmawiamy nie  z powodu braku innych tematów ale z wypiekami na twarzy, no bo co to będzie?! Czy wiosna w ogóle przyjdzie? Czy to początek kolejnego zlodowacenia? Czy śniegi faktyczne stopnieją dopiero w czerwcu?…  Traktowałam te wszystkie obawy z przymrużeniem oka, ale kiedy wczoraj sięgnęłam w zieleniaku po pół-więdłe już marchewki i ziemniaki pomyślałam sobie że może faktycznie jest powód do obaw. Zapasy sezonowej , lokalnej żywności się kończą, a jeśli faktycznie obecna pogoda będzie miała znaczący wpływ na plony w tym roku? W końcu rośliny aż się rwą aby wypuścić  nowe pędy i pączki. Niepokojąca jest sytuacja dzikich zwierząt, ptaków które przylatują z południa i ciągle są pozbawione pokarmu. Widziałam wczoraj  smutne zdjęcie stadka bocianów które zamiast szykować gniazda na nowy lęg, żerują na wysypisku śmieci. Albo bocianów brodzących w zaspach śniegu…

placek0

placek2

A ja kombinuje w kuchni co by tu dobrego upichcić z tego co mam jeszcze do dyspozycji. Na szczęście nawet z przywiędłych już marchewek i ziemniaków można stworzyć coś pysznego i trochę innego niż dotychczas. Z moich kombinacji powstał ten oto placek ziemniaczano-marchewkowy. Taka można by powiedzieć wegańska i bezglutenowa wersja babki ziemniaczanej z nieco orientalna nutą ( za sprawą garam masali). Ja robię go w blaszce do tarty, porcja starcza dla dwóch osób. Jest naprawdę pyszny, lekko słodkawy i delikatny. Jedzony na ciepło pozwala na chwilę zapomnieć o zmartwieniach związanych z  tegoroczną aurą i tęsknotą za wiosną.

Placek ziemniaczano-marchewkowy z żurawiną

Składniki:

– 4 ziemniaki

– 2 marchewki

– garść suszonej żurawiny (ale nie kandyzowanej)

– ½ cebuli

– ząbek czosnku

– sól, pieprz

-1/2 łyżeczki garam masali lub przyprawy curry( opcjonalnie)

-1/2 łyżeczki mielonego kuminu

– dwie łyżki mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej:  gryczanej lub z ciecierzycy.

-2 łyżki oleju

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (na grubych oczkach). Podobnie postępujemy z marchewką, z tym że ścieramy ją na oczkach drobniejszych. Solimy i dokładnie mieszamy aż warzywa puszczą sok.

Żurawinę zalewamy na ½ godziny ciepłą wodą.

Do utartych ziemniaków i marchwi dodajemy mąkę, olej, startą na drobnych oczkach tarki cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy, na koniec wrzucamy odsączoną z wody żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę do tarty wysmarowaną olejem. Pieczemy ok. 1 godz. aż się lekko zrumieni na wierzchu. Smacznego!

 

10 Komentarze

  1. Fajny to pomysł, bardzo. Im jestem starsza, tym bardziej doceniam prostotę. :)

  2. Mam podobnie:)

  3. Chętnie wypróbuję bo jest pieczona a nie smażona:)

  4. Chyba nawet jutro, bo nie mam pomysłu na obiad;)

  5. Bardzo fajny pomysł. Ja jakiś czas temu wymysliłam podobne danie, głownie przez wzgląd na moje uciążliwe w kwestii jedzenia córcie. Z tym, że moja wersja była smażona. Otórz były to po prostu smażone na patelnii placki z ziemniaków, marchwii,siekanego mięsa, ziół, jajka i odrobiny mąki gryczanej czy temu podobnej. Dzieci nawet nie zauważyły, że zjadły mięso, a zajadały aż było miło popatrzeć. Spróbujcie i napiszcie, co sądzicie. Pozdrawiam!

  6. Jakiej wielkosci blachy uzylas do pieczenia?

  7. Użyłam małej blaszki o średnicy 20 cm.

  8. Warte wypróbowania, lubię ziemniaki w każdej postaci.

  9. Zrobiłam. W moim wykonaniu zamiast żurawiny były zioła prowansalskie. Ciekawe jest połączenie ziemniaków startych na tarce o grubych oczkach i marchewki na drobnych. Polecam :).

  10. Swietna jest ta zapiekanka !Zrobiłam z ziemniaków i dyni,super są te przyprawy ,dają ciekawy smak.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.