slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Placek ziemniaczano-marchewkowy z żurawiną | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Placek ziemniaczano-marchewkowy z żurawiną

| 10 komentarzy

placek1

W mediach, w pracy czy na osiedlu… temat numer jeden to pogoda, a dokładnie rzecz biorąc brak wiosny i natrętna zima. Po raz pierwszy  o pogodzie  rozmawiamy nie  z powodu braku innych tematów ale z wypiekami na twarzy, no bo co to będzie?! Czy wiosna w ogóle przyjdzie? Czy to początek kolejnego zlodowacenia? Czy śniegi faktyczne stopnieją dopiero w czerwcu?…  Traktowałam te wszystkie obawy z przymrużeniem oka, ale kiedy wczoraj sięgnęłam w zieleniaku po pół-więdłe już marchewki i ziemniaki pomyślałam sobie że może faktycznie jest powód do obaw. Zapasy sezonowej , lokalnej żywności się kończą, a jeśli faktycznie obecna pogoda będzie miała znaczący wpływ na plony w tym roku? W końcu rośliny aż się rwą aby wypuścić  nowe pędy i pączki. Niepokojąca jest sytuacja dzikich zwierząt, ptaków które przylatują z południa i ciągle są pozbawione pokarmu. Widziałam wczoraj  smutne zdjęcie stadka bocianów które zamiast szykować gniazda na nowy lęg, żerują na wysypisku śmieci. Albo bocianów brodzących w zaspach śniegu…

placek0

placek2

A ja kombinuje w kuchni co by tu dobrego upichcić z tego co mam jeszcze do dyspozycji. Na szczęście nawet z przywiędłych już marchewek i ziemniaków można stworzyć coś pysznego i trochę innego niż dotychczas. Z moich kombinacji powstał ten oto placek ziemniaczano-marchewkowy. Taka można by powiedzieć wegańska i bezglutenowa wersja babki ziemniaczanej z nieco orientalna nutą ( za sprawą garam masali). Ja robię go w blaszce do tarty, porcja starcza dla dwóch osób. Jest naprawdę pyszny, lekko słodkawy i delikatny. Jedzony na ciepło pozwala na chwilę zapomnieć o zmartwieniach związanych z  tegoroczną aurą i tęsknotą za wiosną.

Placek ziemniaczano-marchewkowy z żurawiną

Składniki:

– 4 ziemniaki

– 2 marchewki

– garść suszonej żurawiny (ale nie kandyzowanej)

– ½ cebuli

– ząbek czosnku

– sól, pieprz

-1/2 łyżeczki garam masali lub przyprawy curry( opcjonalnie)

-1/2 łyżeczki mielonego kuminu

– dwie łyżki mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej:  gryczanej lub z ciecierzycy.

-2 łyżki oleju

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (na grubych oczkach). Podobnie postępujemy z marchewką, z tym że ścieramy ją na oczkach drobniejszych. Solimy i dokładnie mieszamy aż warzywa puszczą sok.

Żurawinę zalewamy na ½ godziny ciepłą wodą.

Do utartych ziemniaków i marchwi dodajemy mąkę, olej, startą na drobnych oczkach tarki cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy, na koniec wrzucamy odsączoną z wody żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę do tarty wysmarowaną olejem. Pieczemy ok. 1 godz. aż się lekko zrumieni na wierzchu. Smacznego!

 

10 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.