zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Socca, czyli naleśniki z mąki z ciecierzycy

| 19 komentarzy

soca1

O istnieniu mąki z ciecierzycy wiedziałam od dawna jednak w sklepach ze zdrową żywnością w których zazwyczaj się zaopatruje ciągle była niedostępna. Parokrotnie zamawiałam ją wiec przez internet. Aż tu nagle mnie olśniło: a czemu by nie spróbować zrobić jej samodzielnie?  Posiadając dobry robot kuchenny (np. Speedcook) jest to dziecinnie proste. Wystarczy ziarna ciecierzycy podprażyć delikatnie na suchej patelni aby nie były zbyt wilgotne, zmielić na dużych obrotach przynajmniej przez 5 minut i gotowe. Przed dodaniem jej do potrawy dobrze przesiać ją przez sito.

A samą mąką z ciecierzycy jestem zachwycona. Ma przyjemny, orzechowy smak, bardziej lub mniej intensywny w zależności od tego jak mocno podprażymy ziarna. Oprócz walorów smakowych ma mnóstwo innych zalet:

– nie zawiera glutenu,

–  ma właściwości sklejające,  dlatego jej dodatek umożliwia wyeliminowanie jajek

– ma niski indeks glikemiczny

– zawiera 20% łatwo przyswajalnego białka roślinnego

–  zawiera dużo żelaza

–  wg dietetyki chińskiej wzmacnia układ trawienny, żołądek i śledzionę,

–  mimo że jest nisko kaloryczna, potrawy z mąki z ciecierzycy są bardzo sycące.

Polecana jest więc  głównie alergikom, weganom a także osobom pragnącym zrzucić parę kilogramów.

Jeśli nie posiadamy dobrego robota kuchennego mąkę z ciecierzycy możemy kupić  w sklepach ze zdrową lub indyjska żywnością. Znana jest również pod nazwą gram lub besam

 

A co możemy zrobić z mąki z ciecierzycy?

Najprostszą a jednocześnie bardzo smaczną opcją są naleśniki lub jak kto woli placki zwane socca. Są one doskonałą alternatywą dla tradycyjnych naleśników z mąki pszennej i jajek. W oryginalnym przepisie naleśniki smaży się z jednej strony na patelni, po czym zapieka w piekarniku, do momentu aż zetną się na wierzchu. Ja jednak z obu stron smażę je na patelni. Aby mieć pewność że będą wystarczająco elastyczne i nie pękną podczas przewracania na drugą stronę do ciasta możemy dodać 2 łyżki skrobi kukurydzianej, dodając jednocześnie trochę wody.

soca2

Składniki:

1 szklanka mąki z ciecierzycy

1 szklanka wody

2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki mielonego kminku

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub w robocie kuchennym na gładką, pozbawioną grudek masę i pozostawiamy w lodówce na przynajmniej godzinę. Gotowe ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnie posmarowaną delikatnie olejem i smażymy naleśniki.

Socca najsmaczniejsze są gorące, zaraz po zdjęciu z patelni. Można je podawać z ulubionym nadzieniem, mnie najbardziej smakują na wytrawno.

A oto film przedstawiający jak przygotować naleśniki z mąki z ciecierzycy, a wcześniej samą mąkę przy wykorzystaniu wielofunkcyjnego robota kuchennego Speedcook.

19 Komentarze

  1. Akurat mam mąkę z ciecierzycy;) Niestety o produkcji własnej mąki mogę póki co zapomnieć, chyba, że w młynku do orzechów- Syzyfowa praca;)

  2. Ciecierzyca jest w naszym domu częstym gościem, najcześciej w postaci słodkich bądź wytrawnych placków. Naleśników jeszcze nie robiłam:) A mąkę też sama robię tyle że w Thermomiksie Pozdrawiam

  3. zrobiłam, bardzo się udały, nawet podaję je dalej :)

  4. Mnie się te naleśniki zupełnie nie udały. Zrobiłam dokładnie tak, jak w przepisie – nie chciały się za bardzo rozlać na patelni (za mało elastyczne ciasto?) a potem nie chciały się przewrócić, tylko porwały się na części, w efekcie powstała papka, nie naleśnik. To co poszło nie tak?

  5. @ Joasia. Nie jestes sama i tez chcialabym wiedziec, co naprawic, bo ze „zwyklymi” nalesnikami nie mam takich „porazek”

  6. Dołączam się do prośby o pomoc w naprawie naleśników. Te na zdjęciu sa piękne, a moje się porwały. Ciasto nie było kleiste i wszystko poszło nie tak!

  7. Gosiu, spróbuj zostawić ciasto w lodówce dłużej niż godzinę. Najlepiej zostawić je tam na noc. Ja często tak robie i wtedy są idealne.
    W przypadku tych naleśników ważna jest też dobra, nie przywierająca patelnia.

  8. Byłem kiedyś w Bułgarii i miałem wrażenie, że jest ona naleśnikowym królestwem.
    Naleśniki w najróżniejszej odsłonie. Za każdym jednak razem ten sam efekt – palce oblizywane po łokcie. Naleśniki, to fantastyczna sprawa!

  9. Zrobiłam, udały się:). Pomimo że moja cieciorka była trochę za grubo zmielona to po zostawieniu na noc i doblendowaniu rano usmażyły się ładne placuszko-naleśniki (dodałam więcej wody bo wyszło mi mocno gęste ciasto).
    Mój ukochany ma z kminkiem na pieńku więc dałam kolendry, było w miarę ok, ale bez zachwytów, więc raczej będę kombinować dalej. Próbowaliście może dawać jakieś inne przyprawy?

  10. Mnie się nie porwały, ale mają smak surowego grochu …..

  11. hmm a czy przed zmieleniem nie myjesz nasion?chyba trezba je dobrze umyc i osuszyc

  12. Dowiedziałam się, że powinnam odstawić produkty pszenne, więc zaczynam eksperymentować zinnymi mąkami. Dzią socca z farszem ze szpinaku, serka i pasty z suszonych pomidorów. Naleśniki z ciecierzycy są kruche, trzeba je troszkę łyżką rozprowadzić po patelni i piec grubsze.

  13. Wyszły świetne :) Dodałam do ciasta 50g mąki ziemniaczanej i pół szklanki wody i są super elastyczne. Z całą pewnością pracę ułatwiła mi też dobra patelnia.

  14. Uwielbiam naleśniki, zarówno te tradycyjne cienkie jak i amerykańskie grubsze ciasto. Jak dla mnie najsmaczniejsze są zawsze z owocami lub kremem czekoladowym. Świetny przepis i na pewno go wypróbuję, do tej pory zawsze robiłam tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-nalesniki/ ale pora na zmiany, czuję że będą jeszcze lepsze z Twojej strony.

  15. Niby wyszły, niby naleśniki ale… zapomniałam, że nie lubię ciecierzycy 😀

  16. Jeżeli naleśniki nie wychodzą, bo się rwą, to trzeba je dłużej potrzymać na patelni. Sugeruje większy ogień. Trzeba poczekać, aż się będą zarumienione od dołu i trochę się skurczą. Wtedy można przewrócić. Jak ciasto jest za gęste to sugeruje dodanie wody.

  17. A może to nie ma być kminek, tylko kmin rzymski?

  18. Pingback: Placek z czekoladą a'la nutella - przepis bez cukru, bez glutenu, bez laktozy » Skuteczny trening i Zdrowa dieta

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.