zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Klopsiki z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy w pomidorowym sosie (wegańskie)

| 4 komentarze

Ten post miał powstać po urlopie na który właśnie się wybieram i miał traktować o tęsknocie za mamową, domową kuchnią która czasem mnie ogarnia podczas  ciągłych, kulinarnych eksperymentów na rzecz bloga. Na życzenie czytelników którzy już nie mogą się doczekać przepisu: klopsiki w sosie pomidorowym. PRAWIE jak u mamy bo wegańsko: z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej.  Proszę bardzo, oto przepis:

klopsiki1

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej(gotowanej nieco dłużej niż zwykle, bardziej papkowatej niż sypkiej)

1,5 szklanki ugotowanej  czerwonej soczewicy

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami gorącej  wody

1  cebula

1 ząbek czosnku

1 marchewka

1 łyżeczka mielonej kolendry

½ łyżeczki  mielonego kminku

½ łyżeczki mielone kuminu

Sól, pieprz,

2 łyżki oleju (u mnie kokosowego) zbędne gdy klopsiki będziemy gotować na parze

zmielone płatki owsiane (opcjonalnie, do obtoczenia klopsików)

 

Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy  na oleju razem ze startą na grubych oczkach tarki marchewką. Dodajemy kurkumę, kumin i mielony kminek. Na końcu kolendrę,  sól i pieprz. Wszystkie składniki klopsików umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Formujemy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego i gotujemy na parze ok 20 min. Klopsiki można też nieco spłaszczyć, obtoczyć w panierce z mielonych  płatków owsianych i usmażyć na oleju na złoty kolor (opcja mniej zdrowa).

Takie klopsiki najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Oto mój ulubiony przepis na prosty sos pomidorowy:

 

Sos pomidorowy

Składniki:

4 spore pomidory (lub 1 puszka pomidorów)

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchewka

1 łodyga selera naciowego

Łyżka oleju

Sól, pieprz świeżo zmielony, bazylia świeża lub suszona, szczypta tymianku i estragonu

Szczypta cukru brązowego.

Pomidory sparzyć i zdjąć im skórkę. Pokroić w drobna kostkę. Ma patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę , startą marchewkę, wyciśnięty czosnek i seler naciowy, po paru minutach dodać pomidory. Dusić na wolnym ogniu ok. ½ godziny. Dodać przyprawy. Można przetrzeć przez sito, ale ja tego nie robię.

Smacznego!

 

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.