zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Szparagi z zasmażką orzechowo – kokosową

| 1 komentarz

szparagii3

Miałam ostatnio zacnych gości. ONA, kucharka doskonała, po wizycie u której zawsze wracam kulinarnie spełniona. ON smakosz i wielbiciel mięsa  … Miałam więc trudny orzech do zgryzienia. Jak zadowolić ich podniebienia zapraszając  na wegańską kolację?  Sądząc jednak po ilości komplementów oraz pomruków zadowolenia podczas konsumpcji, poradziłam sobie chyba jednak nie najgorzej… A jedną z potraw która wzbudziła szczególny entuzjazm gości były ugotowane na parze zielone szparagi podane z zasmażką orzechowo- kokosową, o które szczególnie się obawiałam, gdyż w takiej formie robiłam je po raz pierwszy.

szparagii2

W zasmażce tej po prostu się zakochałam. Zmielone, uprażone wcześniej delikatnie na suchej patelni laskowe orzechy połączone z olejem kokosowym stanowią bardzo zgrany duet. Z pewnością będzie świetnie smakować również z kalafiorem z wody albo fasolą szparagową.

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i gotujemy na parze ok. 7 min

Zasmażka orzechowo – kokosowa

Składniki:

½ szklanki zmielonych orzechów laskowych, podprażonych wcześniej na suchej patelni

3 łyżki oleju kokosowego

Szczypta soli (niezbędna)

Na nagrzaną patelnie kładziemy olej. Gdy się ogrzeje dodajemy orzechy i cały czas mieszając i uważając by się nie przypaliły, smażymy, aż zasmażka przybierze lekko brązowego koloru. W międzyczasie dodajemy szczyptę soli.

Ugotowane wcześniej na parze szparagi wrzucamy na patelnie do zasmażki, dokładnie w niej obtaczamy i smażymy jeszcze przez chwilkę. Smacznego!

A oto filmik w którym pokazujemy jak przygotować szparagi z zasmażką orzechowo-kokosową przy pomocy Speedcooka.

1 komentarz

  1. Wygląda super, dzięki za pomysł na obiad :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.