zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wegańskie, truskawkowe miniserniczki na zimno

| 4 komentarzy

serniczki2

Moja ostatnia kulinarna miłość to zdrowe, wegańskie raw desery:  ciasta, ciasteczka, pralinki, serniczki. Nie mogę przestać się nimi zachwycać. Największe zdumienie budzi fakt, że popularne w cukiernictwie produkty takie jak śmietanka, mleko, jaja, cukier, mąka… można bez problemu zastąpić zdrowymi, wegańskimi odpowiednikami takimi jak mleko, masło i olej z kokosa, mielone orzechy, syrop z agawy, daktyle i inne bakalie… i że wychodzą z tego takie pyszności. To cudowne uczucie jeść coś pysznie słodkiego a zarazem zdrowego:)

Możecie  sobie wyobrazić moją radość, kiedy przez przypadek odkryłam blog: Sweetly Raw. Patrząc na zdjęcia robionych przez autorkę słodkości, trudno uwierzyć że są wegańskie i witariańskie. Zrobiłam już sobie listę przepisów do przetestowania, a na pierwszy ogień, ze względu na trwający sezon truskawkowy, poszły te oto urocze mini serniczki. Oto przepis z moimi małymi modyfikacjami:

serniczki1

serniczki3

Wegańskie, truskawkowe mini serniczki na zimno

Spód:

1 szklanka migdałów

1/3 szklanka daktyli bez pestek, namoczonych w ciepłej wodzie

Szczypta soli

1 łyżka wody

Migdały mielimy drobno w malakserze. Oddzielnie miksujemy daktyle odsączając je uprzednio z wody. Do zmiksowanych daktyli wsypujemy zmielone migdały, szczyptę soli i dokładnie mieszamy najlepiej dłonią. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy łyżkę wody lub więcej. Gotową masą wykładamy spody silikonowych foremek do muffinek.

Masa sernikowa

2 szklanki pokrojonych truskawek

1 szklanka orzechów nerkowca (moczonych uprzednio w wodzie kilka godzin)*

½ szklanki roztopionego oleju kokosowego

2-3 łyżki mleka kokosowego

¼  szklanki syropu z agawy lub klonowego

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Szczypta soli

2-3   łyżki soku z cytryny

Nerkowce miksujemy na gładką masę w malakserze, dodajemy pozostałe składniki (oprócz oleju kokosowego który dodajemy na sam koniec) i ponownie miksujemy. Próbujemy: jeśli masa jest za mało kwaskowata, dodajemy więcej soku z cytryny, jeśli za mało słodka, więcej syropu z agawy. Masę wlewamy do foremek na muffinki przykrywając spód z migdałów i daktyli. Wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Ja swoje serniczki włożyłam na 1 godz. do zamrażarki a potem zostawiłam w lodówce. Kiedy stężeją wyjmujemy serniczki z foremek, podajemy polane sosem truskawkowym zrobionym z miksowanych z syropem z agawy truskawek. Pyszności!

*Dopiero po zrobieniu serniczków, doczytałam, ze autorka nie zaleca moczenia nerkowców. Ponieważ dotychczas wszystkie desery z nerkowcami robiłam z namoczonych orzechów, zrobiłam tak i tym razem i być może dlatego masa wyszła mi zbyt rzadka nie stężała wystarczająco w lodówce.

 

4 Komentarze

  1. Ah, podsunełaś mi pomysł, by następne raw serniczki, wykonać w takich uroczych foremkach. Przepiękne zdjęcia! Aż bym chciała pobiec do kuchnii, ale nie mam niestety truskawek pod ręką.

  2. Zastanawiam sie czym można zastąpić nerkowce,czy z włoskich tez wyjdzie? Nerkowce jeszcze nie są u nas przetestowane 😉 Pozdrawiam.

  3. Niestety obawiam się że z włoskimi orzechami nie otrzyma się takiego samego efektu co z nerkowcami. Nerkowce maja to do siebie, że namoczone i zmiksowane na gładką masę do złudzenia przypominają kremowy serek..

  4. Rozumiem,dziękuję bardzo za odpowiedz :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.