Moja ostatnia kulinarna miłość to zdrowe, wegańskie raw desery: ciasta, ciasteczka, pralinki, serniczki. Nie mogę przestać się nimi zachwycać. Największe zdumienie budzi fakt, że popularne w cukiernictwie produkty takie jak śmietanka, mleko, jaja, cukier, mąka… można bez problemu zastąpić zdrowymi, wegańskimi odpowiednikami takimi jak mleko, masło i olej z kokosa, mielone orzechy, syrop z agawy, daktyle i inne bakalie… i że wychodzą z tego takie pyszności. To cudowne uczucie jeść coś pysznie słodkiego a zarazem zdrowego:)
Możecie sobie wyobrazić moją radość, kiedy przez przypadek odkryłam blog: Sweetly Raw. Patrząc na zdjęcia robionych przez autorkę słodkości, trudno uwierzyć że są wegańskie i witariańskie. Zrobiłam już sobie listę przepisów do przetestowania, a na pierwszy ogień, ze względu na trwający sezon truskawkowy, poszły te oto urocze mini serniczki. Oto przepis z moimi małymi modyfikacjami:
Wegańskie, truskawkowe mini serniczki na zimno
Spód:
1 szklanka migdałów
1/3 szklanka daktyli bez pestek, namoczonych w ciepłej wodzie
Szczypta soli
1 łyżka wody
Migdały mielimy drobno w malakserze. Oddzielnie miksujemy daktyle odsączając je uprzednio z wody. Do zmiksowanych daktyli wsypujemy zmielone migdały, szczyptę soli i dokładnie mieszamy najlepiej dłonią. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy łyżkę wody lub więcej. Gotową masą wykładamy spody silikonowych foremek do muffinek.
Masa sernikowa
2 szklanki pokrojonych truskawek
1 szklanka orzechów nerkowca (moczonych uprzednio w wodzie kilka godzin)*
½ szklanki roztopionego oleju kokosowego
2-3 łyżki mleka kokosowego
¼ szklanki syropu z agawy lub klonowego
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Szczypta soli
2-3 łyżki soku z cytryny
Nerkowce miksujemy na gładką masę w malakserze, dodajemy pozostałe składniki (oprócz oleju kokosowego który dodajemy na sam koniec) i ponownie miksujemy. Próbujemy: jeśli masa jest za mało kwaskowata, dodajemy więcej soku z cytryny, jeśli za mało słodka, więcej syropu z agawy. Masę wlewamy do foremek na muffinki przykrywając spód z migdałów i daktyli. Wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Ja swoje serniczki włożyłam na 1 godz. do zamrażarki a potem zostawiłam w lodówce. Kiedy stężeją wyjmujemy serniczki z foremek, podajemy polane sosem truskawkowym zrobionym z miksowanych z syropem z agawy truskawek. Pyszności!
*Dopiero po zrobieniu serniczków, doczytałam, ze autorka nie zaleca moczenia nerkowców. Ponieważ dotychczas wszystkie desery z nerkowcami robiłam z namoczonych orzechów, zrobiłam tak i tym razem i być może dlatego masa wyszła mi zbyt rzadka nie stężała wystarczająco w lodówce.
4 Komentarze
Skomentuj