zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Dynia w trzech odsłonach

| 0 komentarzy

Ponieważ jesienią dzień bez DYNI to dzień stracony, dziś mam dla Was aż trzy przepisy na to zacne warzywo. Będzie coś słodkiego, coś  na obiad oraz coś do picia:) Dynia obrodziła w moim ogrodzie  wyjątkowo obficie tego roku, a  na zdjęciu poniżej zdecydowana rekordzistka. Rozeszła się szybko. Poszła m.in. na zupę, pyszne cynamonowe scones oraz piękny, żółciutki koktajl. Przepisy poniżej:)

DYNIA

dyniowo-kokosowa1

Kokosowo – dyniowa zupa krem

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 1 kg dyni
  • 2 marchewki
  • 500 ml warzywnego bulionu
  • ½ puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Szczypta imbiru w proszku lub 1 cm kawałek starty na tarce
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Dynię kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym, dodajemy starte na tarce o grubych oczkach marchewki. Dusimy przez kilka minut co jakiś czas mieszając, wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu aż dynia będzie miękka. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy przyprawy: szczyptę imbiru, cynamon, łyżkę sosu sojowego jeśli jest taka potrzeba. Gotową zupę miksujemy, podajemy z posypanymi, prażonymi pestkami dyni.

dyniowo1

dyniowo2

Scones dyniowe, mocno cynamonowe (bezglutenowe)

Składniki:

  • 2 ½  szklanki mielonych drobno migdałów
  • 1 ½ szklanki mielonych wiórków kokosowych
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki pure z dyni (ugotowanej na miękko i rozgniecionej widelcem)
  • ¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • ¾ szklanki namoczonych wcześniej na noc, odciśniętych i zmiksowanych daktyli*

Wykonanie:

Suche składniki ( mąkę kokosowa i migdałową, proszek do pieczenia, sól, cynamon) łączymy w misce. Dodajemy pure z dyni, daktyle, olej kokosowy i dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto musi być na tyle zwarte żeby dało się z niego ulepić kulę która nie lepi się do rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne dodajemy więcej maki z kokosa lub migdałów.

Formujemy z ciasta kule która rozpłaszczamy na papierze do pieczenia, tak aby powstał placek o grubości ok. 1 cm. Kroimy placek na 8 części, trójkąciki odsuwamy nieco od siebie. Po wierzchu możemy posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, lub samym cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Pieczemy ok. 20 min, aż się zarumienią.

* przepis pochodzi z fanpejdża bloga Healthy Green Kitchen. W oryginale jest 1/4 szklanki daktyli i 4 łyżki brązowego cukru. w tej wersji są dużo słodsze.

 

dyniowo3

Koktajl dyniowo- brzoskwiniowy

Składniki:

(na 2 szklanki)

  • banan
  • 1/2 brzoskwini
  • 1/2 szklanki przecieru z dyni (ugotowana na parze dynia rozgnieciona widelce lub zmiksowana)
  • ½ szklanki mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy ok. 1 minuty.

 A oto kilka archiwalnych przepisów z dynią w roli głównej:

Kaszotto z dynią, szałwią i orzechami

Pierogi z dynią, serem i suszonymi śliwkami

Sałatka z pieczona papryką, dynią, ciecierzycą i rukolą

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.