Ponieważ jesienią dzień bez DYNI to dzień stracony, dziś mam dla Was aż trzy przepisy na to zacne warzywo. Będzie coś słodkiego, coś na obiad oraz coś do picia:) Dynia obrodziła w moim ogrodzie wyjątkowo obficie tego roku, a na zdjęciu poniżej zdecydowana rekordzistka. Rozeszła się szybko. Poszła m.in. na zupę, pyszne cynamonowe scones oraz piękny, żółciutki koktajl. Przepisy poniżej:)
Kokosowo – dyniowa zupa krem
Składniki:
(na 4 porcje)
- 1 kg dyni
- 2 marchewki
- 500 ml warzywnego bulionu
- ½ puszki mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- Szczypta imbiru w proszku lub 1 cm kawałek starty na tarce
- Szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Dynię kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym, dodajemy starte na tarce o grubych oczkach marchewki. Dusimy przez kilka minut co jakiś czas mieszając, wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu aż dynia będzie miękka. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy przyprawy: szczyptę imbiru, cynamon, łyżkę sosu sojowego jeśli jest taka potrzeba. Gotową zupę miksujemy, podajemy z posypanymi, prażonymi pestkami dyni.
Scones dyniowe, mocno cynamonowe (bezglutenowe)
Składniki:
- 2 ½ szklanki mielonych drobno migdałów
- 1 ½ szklanki mielonych wiórków kokosowych
- 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki pure z dyni (ugotowanej na miękko i rozgniecionej widelcem)
- ¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- ¾ szklanki namoczonych wcześniej na noc, odciśniętych i zmiksowanych daktyli*
Wykonanie:
Suche składniki ( mąkę kokosowa i migdałową, proszek do pieczenia, sól, cynamon) łączymy w misce. Dodajemy pure z dyni, daktyle, olej kokosowy i dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto musi być na tyle zwarte żeby dało się z niego ulepić kulę która nie lepi się do rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne dodajemy więcej maki z kokosa lub migdałów.
Formujemy z ciasta kule która rozpłaszczamy na papierze do pieczenia, tak aby powstał placek o grubości ok. 1 cm. Kroimy placek na 8 części, trójkąciki odsuwamy nieco od siebie. Po wierzchu możemy posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, lub samym cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Pieczemy ok. 20 min, aż się zarumienią.
* przepis pochodzi z fanpejdża bloga Healthy Green Kitchen. W oryginale jest 1/4 szklanki daktyli i 4 łyżki brązowego cukru. w tej wersji są dużo słodsze.
Koktajl dyniowo- brzoskwiniowy
Składniki:
(na 2 szklanki)
- banan
- 1/2 brzoskwini
- 1/2 szklanki przecieru z dyni (ugotowana na parze dynia rozgnieciona widelce lub zmiksowana)
- ½ szklanki mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy ok. 1 minuty.
A oto kilka archiwalnych przepisów z dynią w roli głównej:
Kaszotto z dynią, szałwią i orzechami