slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Kartoflanka z rydzami i rydzowym olejem co z rydzów nie jest:) | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kartoflanka z rydzami i rydzowym olejem co z rydzów nie jest:)

| 1 komentarz

kartoflanka-z-rydzami1

Czy wiedzieliście że olej rydzowy nie ma praktycznie nic wspólnego z pysznym grzybem zwanym rydzem? Ja dowiedziałam się o tym dopiero niedawno, podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Na Zielonym Targu na Błoniach jednym ze stoisk było stoisko  kampanii „Trzy Znaki smaku” gdzie można było zakupić miedzy innymi ten wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych olej tłoczony z lnianki ozimej nazywanej potocznie rydzem lub rydzykiem ze względu na rdzawa barwę charakterystyczna dla tego grzyba.

olej-rydzowy

Olej rydzowy ma charakterystyczny korzenny smak z wyraźną nutą cebuli i gorczycy. Oprócz ciekawych walorów smakowych, podobnie jak inne zimno tłoczone oleje, cechuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi podobnymi do właściwości oleju lnianego. Wyczytałam na etykietce, że świetnie smakuje z ziemniakami. Nie omieszkałam wiec dodać solidny chlust tego ciekawego oleju do dzisiejszej kartoflanki.

A na wczorajszym grzybobraniu wielka niespodzianka! Udało mi się znaleść tak rzadkie w lasach  w mojej okolicy, rydze – te prawdziwe 🙂 .Po długich rozważaniach co by tu z nimi zrobić, podpieczone na patelni wylądowały w tejże kartoflance, spotykając się z olejem rydzowym J Cóż mogę powiedzieć: ziemniaki, rydze i olej rydzowy to trio doskonałe.

rydze

Kartoflanka z rydzami i olejem rydzowym

Składniki:

4-5 ziemniaków

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

Kawałek korzenia selera

1 cebula

Ząbek czosnku

Łyżeczka tymianku

¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

3 listki laurowe

Kilka ziaren ziela angielskiego

1,5 l wody

Kilka rydzów

Wodę zagotowujemy, wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Warzywa kroimy w kostkę. Marchewkę, korzeń pietruszki i seler wrzucamy do wrzątku. Ziemniaki   i cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oleju do smażenia, dodajemy tymianek i gałkę. Podsmażamy kilka minut ciągle mieszając po czym wrzucamy do wrzątku i reszty warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie a ziemniaczki lekko się rozgotują. Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem, solą. Do smaku można dodać łyżkę sosu sojowego. Gotową zupę miksujemy blenderem.

Rydze dokładnie oczyszczamy z piasku, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w dość  duże kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię lub z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy mieszając co jakiś czas, oprószamy solą. Gdy odparuje wydobywająca się z grzybów woda wlewamy na patelnie jedną chochle gotowej zupy, dokładnie mieszamy z grzybami i ponownie wlewamy do garnka. Gorącą zupę wlewamy do miseczek, polewamy z wierzchu rudym olejem rydzowym. Zupa po prostu wymarzona na chłodne jesienne popołudnia. Smacznego!

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.