zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Moda na wegańskie burgery

| 1 komentarz

burger0

Była moda na zielone szejki, teraz  mamy wielkie boom na wege burgery. I bardzo dobrze bo to kolejna  zdrowa moda pokazująca, że wszystko co smaczne i niezdrowe ma swój zdrowy i równie smaczny roślinny zamiennik. Tej modzie poddałam się również ja i na tegorocznej edycji Out of Control spróbować można było dwóch rodzajów moich wegańskich burgerów: z zielonego groszku, na który przepis znaleść można TUTAJ, oraz z buraków, czerwonej fasoli i kaszy jaglanej, przepis na które inspirowany był recepturą z bloga Zielenina.

burger00

Zrobienie wegańskich burgerów jest naprawdę dziecinne proste. Można je przygotować z tego co akurat mamy pod ręką. Pamiętać jednak warto o pewnej zasadzie która sprawi, że będą one pełnowartościowe i smaczne.  Podstawowe składniki wegańskich burgerów to rośliny strączkowe (będące min. źródłem cennego białka) kasze, ryż lub płatki zbożowe oraz gotowane lub surowe warzywa korzeniowe które są źródłem skrobi będącej rodzajem spoiwa. Ważne są również dodatki które podkręcą ich smak. U mnie jest to obowiązkowo duszona cebulka, czosnek i świeże zioła, oraz odrobina soku z cytryny. Warto pamiętać o pomagających w trawieniu strączków przyprawach takich jak kminek, koper włoski, majeranek. Fajnym dodatkiem są prażone pestki słonecznika, dyni oraz sezam które można dodać do środka lub zrobić z nich panierkę.

Spośród kasz najczęściej stosuję jaglaną którą gotuję nieco dłużej niż zwykle, przez co jest bardziej spoista. Jako spoiwa, zamiennika jajek można dodać również zmielonego siemienia lnianego.

burgery1

burgery2

burgery3

Wegańskie burgery można jeść „ot tak po prostu” z sałatką, ryżem lub kaszą oraz  z surówką. Można też tradycyjnie włożyć między dwie połówki bułki, najlepiej samodzielnie upieczonej. A co wkładam oprócz burgera do bułki? Oczywiście duuużo warzyw, zarówno surowych (sałata, rukola, jarmuż, kiełki) jak i gotowanych, pieczonych lub grillowanych. Do burgera z zielonego groszku świetnie pasuje grillowana cukinia w ziołach, do burakowego, pieczone buraki z odrobiną octu balsamicznego. Oczywiście koniecznie czerwona cebula. Ale jest jeszcze coś bardzo ważnego bez czego dobry wege burger obejść się nie może: SOS.

W mojej kuchni ostatnio króluje fantastyczny sos, (lub pasta gdy zrobię bardziej gęstą) z suszonych pomidorów i suszonych śliwek kalifornijskich. Z dodatkiem czosnku i mielonych orzechów. Rewelacja! Idealny wręcz do posmarowaniu bułki w burgerze.

Popularność wegańskich burgerów  wzrosła do tego stopnia że powstają już pierwsze burgerownie czyli restauracje serwujące głownie wegańskie burgery. Najbardziej znana jest KROwarzywa. Wielki szacun za dwuznaczną nazwę J.

A moim wielkim „must have” jest książka kucharska „The Best veggi burgers on the planet” Joni-Marie Newman.

vegiburgersźródło zdjęcia: booksforcooks.pl

 

1 komentarz

  1. podoba mi się ta moda, bardzo ona smaczna!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.