zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pieczone, nadziewane jabłka

| 2 komentarzy

jablka-pieczone1

Robię w głowie listę pozytywnych aspektów jesieni: grzybobranie, rykowisko, odloty żurawi, sezon na dynie i śliwki, poobiednie drzemki pod kocykiem (na które latem szkoda czasu),  długie wieczory filmowe z grzańcem, porządki w starych zdjęciach, wywoływanie nowych z wakacji…  Trochę się tego nazbierało, tak wiec stwierdzić mogę że jesień mi nie straszna, nawet w dni takie jak dziś , chłodne, ciemne i dżdżyste. Byłabym zapomniała o jeszcze jednej jesiennej przyjemności:  o pieczonych, nadziewanych  jabłkach wypełnionych po brzegi samymi dobrodziejstwami: siekanymi orzechami włoskimi, taniną, rodzynkami, pestkami słonecznika i pokrojonymi śliwkami… do tego cynamon, imbir i syrop z agawy. Po prostu niebo w gębie. Zapraszam na przepis:

jablka-pieczone2

pieczone-jablko3

pieczone-jablko1

Składniki:

  • 1 szklanka rodzynek i/lub suszonej żurawiny
  • 1 szklanka posiekanych lub grubo mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki tahini czyli masła sezamowego
  • ½ szklanki prażonych pestek słonecznika
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½  szklanki soku jabłkowego
  • Czarny sezam i płatki migdałowe do dekoracji
  • 4 śliwki
  • 4 jabłka.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Mieszamy Se sobą: rodzynki, orzechy włoskie, pestki słonecznika, tahini, syrop z agawy, cynamon, pokrojone drobno świeże śliwki, sok z cytryny, i ½ szklanki soku z jabłek.

   Jabłka ostrożnie drylujemy pozostawiając dostatecznie grube dno aby utrzymało nadzienie.  Każde jabłko wypełniamy farszem, wierzch posypujemy sezamem i płatkami migdałowymi.

Pieczemy ok. ½ godz. lub dłużej w zależności od odmiany jabłek.

 

2 Komentarze

  1. wyglądają obłędnie 😉 ! i na pewno tak smakują !

  2. oj, cudo! a ja myślałam że robiąc małą dziurkę w jabłku i wsypując cynamon, a następnie wkladając do mikrofali robię dobry deser. Ale Twój bije mój na głowę 😀

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.