https://stok.bte.co.id/pg/ https://coverage.bte.co.id/public/play/ https://lapor.bte.co.id/rungkat/ https://itj.jakartamrt.co.id/data/ https://dev.idcomm.id/wp-includes/IXR/slot-gacor/
https://karanganbungacilacap.com/https://17slotgacor.com/https://masakannusantara2024.blogspot.com/https://chord2024.com/https://www.kompasko.com/
Dyniowe warsztaty z EkoQuchnią – fotorelacja | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Dyniowe warsztaty z EkoQuchnią – fotorelacja

| 2 komentarze

dynie1

Przyszedł listopad.  Sezon  na dynie ciągle trwa, a dokładnie tydzień temu w Zmokłej Kurze odbyły się Dyniowe warsztaty kulinarne, na których uczestniczki mogły poznać różne odmiany tego zacnego warzywa oraz  dowiedzieć co ciekawego, oprócz klasycznej zupy dyniowej i lampionów na Halloween, z dyni  można przygotować.

dynia-piotrekfot. Piotr Grycuk

dynie2

dynia-kasia3fot. Kasia Znana

dynia-kasia1fot. Kasia Znana

Maleńka dynia Hokkaido: poręczna, o bardzo smacznym, zwartym miąższu, z jadalna skórką. Te dyńki gościły na warsztatach dzięki uprzejmości Ekoluda.

wa-dyn2

wa-dyn3

dynia-kasia2Fot. Kasia Znana

Hitem warsztatów, ale również moim kulinarnym odkryciem tego roku była dynia makaronowa. Niezwykłość tej dyni tkwi w jej miąższu który po upieczeniu lub ugotowaniu, po rozdzieleniu widelcem przyjmuje postać charakterystycznych niteczek przypominających makaron spaghetti. Można ją więc przygotować w ten sam sposób co makaron.

dynie3

Dynia piżmowa, czyli butternut. Jej nazwa nawiązuje do delikatnej, maślanej konsystencji i orzechowego smaku. Świetna do faszerowania. U nas z kaszą jaglaną, czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, natką pietruszki.

wa-dyn5

Kilka wybranych dań które przygotowałyśmy na warsztatach: faszerowana dynia piżmowa, placuszki z dyni, sałatka z pieczoną dynią Hokkaido i dynia makaronowa z czosnkiem niedźwiedzim.

wa-dyn4

Na deser pumpkin pie czyli klasyczny placek z dynią.

A już jutro na blogu przepis na wegańską, gorąca czekoladę z dyni, którą również przygotowałyśmy na warsztatach.

Z punktu widzenia organizatorki warsztaty uważam za udane i zdradzić mogę że były to pierwsze z serii tematycznych warsztatów warzywnych.  Informacje o kolejnych już niebawem 🙂

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.