zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Owsiana tarta z jabłkami (wegańska)

| 10 komentarzy

Ta tarta to naprawdę świetny pomysł na pyszne, zdrowe a do tego pięknie wyglądające ”małe co nieco” na niedzielne popołudnie. Nie zawiera pszennej mąki , cukru, jaj i nabiału. Tylko same zdrowe składniki: zmielone płatki owsiane, olej kokosowy i jabłka oczywiście. Na cotygodniowej, sobotniej wyprawie na targ udało mi się dostać moje ulubione szare renety. Musiałam zrobić z nich coś pysznego :)

tarta-jablkowa2

Owsiana tarta z jabłkami*

Spód:

  • ·         1 ½ szklanki zmielonych płatków owsianych, najlepiej górskich
  • ·         ½ szklanki syropu z agawy
  • ·         100 g oleju kokosowego (schłodzonego w lodówce, tak aby miał stałą, twarda konsystencję)
  • ·         2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego zalane 4 łyżkami ciepłej wody
  • ·         ¼ szklanki bardzo zimnej wody
  • ·         Szczypta soli

Wykonanie:

Schłodzony olej kokosowy miksujemy w malakserze z syropem z agawy. Dodajemy pozostałe składniki oprócz wody. Szybko zagniatamy, na koniec dodajemy zimną wodę (jeśli ciasto jest wystarczająco gęste to  dodajemy jej trochę mniej). Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Wypełnienie:

  • ·         Ok. 8 jabłek (nie za słodkich, u mnie szara reneta)
  • ·         Sok z 1 cytryny
  • ·         ¼ szklanki syropu z agawy
  • ·         2 łyżki brązowego cukru do posypania (opcjonalnie)
  • ·         1 łyżka cynamonu
  • ·         Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, delikatnie usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki ok. 1 mm (za pomocą ostrego noża lub mandoliny). W dużej misce plasterki jabłek wymieszać z sokiem z cytryny, cynamonem syropem z agawy, cynamonem i szczyptą gałki. Należy zrobić to bardzo delikatnie, aby plasterki się nie połamały.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim posmarowaną olejem kokosowym formę do tarty. Plasterki jabłek układamy koncentrycznie zakładając jeden za drugi, starając się stawiać je jak najbardziej pionowo, tak jak widać to na zdjęciu. Jest  to dość pracochłonne ale efekt końcowy jest tego wart. Na koniec jabłka posypujemy jeszcze brązowym cukrem i cynamonem. Piec około 30 min. w temp. 180 st C lub dłużej (aż jabłka będą miękkie a brzeg tarty lekko zrumieniony)

tarta-jablkowa

*inspiracja: A cozy kitchen

10 Komentarze

  1. Prezentuje się pięknie. Też planuję zrobić tartę jabłkową i ułożyć w ten sposób jabłka.

  2. Wspaniały przepis! Trzeba będzie wypróbować:)

  3. Fajny przepis, dobra alternatywa dla szarlotki :)

  4. Dla mnie w kuchni ma być zdrowo smacznie i ładnie :) Ta tarta wygląda bardzo zachęcająco i na pewno jest zdrowa więc spróbuję ją wykonać. Dziękuję za przepis.

  5. Zrobiłam- wyszła rewelacyjna! Super przepis:)

  6. Pingback: Z jak Zima | Wegeencyklopedia.pl

  7. A jak pokroić jabłka tak pięknie i równo?

  8. Kwestia wprawy i ostrego noża :)

  9. Moja tarta troszeczkę rozmiękła … :(
    Mam nadzieję, że po wystygnięciu będzie dobra ..?

  10. Aurelia, Być może to kwestia odmiany jabłek, niektóre puszczają dużo soku…

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.