zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Sałatka ze szpinaku i balsamicznych pieczarek

| 2 komentarzy

salatka-z-szpinaku

Dziś bez zbędnych wstępów szybki przepis na szybką i niewiarygodnie smaczną sałatkę ze szpinaku i balsamicznych pieczarek która zachwyciła ostatnio  moich gości . Balsamiczne pieczarki już same w sobie stanowią smaczny dodatek do różnych dań lub po prostu samodzielną przystawkę. Kładę je na pizzę, tartę lub kanapki. Ze świeżym szpinakiem również komponują się dobrze, do tego prażone pestki słonecznika i klasyczny dressing z oliwy, miodu i soki z cytryny i i oryginalna sałatka gotowa:)

Składniki:

  • ·         10 małych pieczarek
  • ·         ½ opakowania szpinaku (najlepiej młodych listków)
  • ·         ½ szklanki pestek słonecznika
  • ·         Sól
  • ·         Świeżo zmielony pieprz
  • ·         1 łyżka octu balsamicznego
  • ·         1 łyżka oleju do smażenia

dressing

  • ·         2 łyżki soku z cytryny
  • ·         4 łyżki  oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
  • ·         1 łyżka miodu
  • ·         Szczypta  soli

Wykonanie:

Pieczarki kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy  na dość dużym ogniu 2 min. ciągle mieszając aby się nie przypaliły.  Wlewamy ocet balsamiczny który powinien szybko odparować, smażymy kolejne 2-3 min. Na koniec pieczarki solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym , aby osuszyć je nieco z tłuszczu. Na oddzielnej, suchej patelni prażymy przez chwile pestki słonecznika (uważając aby się nie przypaliły).  Do miski wrzucamy umyty i wysuszony szpinak, pieczarki i pestki słonecznika. Można wszystko zmieszać lub wyłożyć na talerzu warstwami (szpinak, pieczarki) , posypać pestkami słonecznika i polać dressingiem przygotowanych z soku z cytryny, oleju i miodu. Smacznego!

2 Komentarze

  1. Hmmm, brzmi balsamicznie 😉

  2. Wygląda super, pieczarki i szpinak bardzo lubię, więc na pewno ten przepis przetestuję w najbliższym czasie :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.