slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Tarta makowa a’la kutia | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Tarta makowa a’la kutia

| 3 komentarze

tarta-makowa

Mak, rodzynki  i orzechy to nieodłączne atrybuty  Świąt  a szczególnie Wigilii. Spośród dwunastu potraw wigilijnych przynajmniej jedna powinna być z makiem, gdyż według tradycji ma on przynieść gospodarstwu dostatek. Mak symbolizuje ponad to płodność i urodzaj, na wszelki wypadek warto więc  o maku tego dnia pamiętać i sypnąć go tu i ówdzie. W moim rodzinnym domu odkąd pamiętam zawsze była to kutia, za czasów babci z pszenicą, teraz najczęściej z pęczakiem.  Planując tegoroczne świąteczne menu postanowiłam przeprowadzić mały eksperyment i przygotować kutię nieco inaczej.  Co powiecie na kruchą tratę owsianą z makowo – bakaliowym nadzieniem?

Zapraszam na przepis i życzę jednocześnie, udanych ciepłych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia!

Spód:

  • ·         1 ½ szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych * (lub zwykłych jeśli tolerujemy gluten)
  • ·         ½ szklanki syropu z agawy (lub miodu)
  • ·         100 g oleju kokosowego (schłodzonego w lodówce, tak aby miał stałą, twardą konsystencję)
  • ·         2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego zalane 4 łyżkami ciepłej wody
  • ·         Szczypta soli

 Schłodzony olej kokosowy miksujemy w malakserze z syropem z agawy. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Wypełnienie:

  • 1 szklanka rodzynek i/lub suszonej żurawiny
  • 1 szklanka posiekanych lub grubo mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki tahini czyli masła sezamowego
  • ½ szklanki prażonych pestek słonecznika
  • ¾ szklanki maku (namoczonego w gorącej wodzie,  a następnie zmielonego przez maszynkę
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2łyżki soku z cytryny
  • Migdały lub płatki migdałowe do dekoracji

Mieszamy ze sobą: rodzynki, orzechy włoskie, pestki słonecznika, tahini, syrop z agawy, cynamon,  zmielony mak oraz sok z cytryny. Ciasto na spód wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim posmarowaną olejem kokosowym formę do tarty. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Wkładamy blaszkę ze spodem i podpiekamy 15 min. Następnie nakładamy farsz i pieczemy jeszcze 15 min, aż brzeg tarty będzie lekko zarumieniony. Posypujemy płatkami migdałowymi lub układamy dookoła obrane ze skórki migdały. Smacznego!

 

* można kupić w sklepie ze zdrową żywnością

3 Komentarze

  1. Pingback: 12 wegańskich potraw wigilijnych wybranych z blogów - Places & Plants

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.