Mak, rodzynki i orzechy to nieodłączne atrybuty Świąt a szczególnie Wigilii. Spośród dwunastu potraw wigilijnych przynajmniej jedna powinna być z makiem, gdyż według tradycji ma on przynieść gospodarstwu dostatek. Mak symbolizuje ponad to płodność i urodzaj, na wszelki wypadek warto więc o maku tego dnia pamiętać i sypnąć go tu i ówdzie. W moim rodzinnym domu odkąd pamiętam zawsze była to kutia, za czasów babci z pszenicą, teraz najczęściej z pęczakiem. Planując tegoroczne świąteczne menu postanowiłam przeprowadzić mały eksperyment i przygotować kutię nieco inaczej. Co powiecie na kruchą tratę owsianą z makowo – bakaliowym nadzieniem?
Zapraszam na przepis i życzę jednocześnie, udanych ciepłych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia!
Spód:
- · 1 ½ szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych * (lub zwykłych jeśli tolerujemy gluten)
- · ½ szklanki syropu z agawy (lub miodu)
- · 100 g oleju kokosowego (schłodzonego w lodówce, tak aby miał stałą, twardą konsystencję)
- · 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego zalane 4 łyżkami ciepłej wody
- · Szczypta soli
Schłodzony olej kokosowy miksujemy w malakserze z syropem z agawy. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Wypełnienie:
- 1 szklanka rodzynek i/lub suszonej żurawiny
- 1 szklanka posiekanych lub grubo mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki tahini czyli masła sezamowego
- ½ szklanki prażonych pestek słonecznika
- ¾ szklanki maku (namoczonego w gorącej wodzie, a następnie zmielonego przez maszynkę
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2łyżki soku z cytryny
- Migdały lub płatki migdałowe do dekoracji
Mieszamy ze sobą: rodzynki, orzechy włoskie, pestki słonecznika, tahini, syrop z agawy, cynamon, zmielony mak oraz sok z cytryny. Ciasto na spód wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim posmarowaną olejem kokosowym formę do tarty. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Wkładamy blaszkę ze spodem i podpiekamy 15 min. Następnie nakładamy farsz i pieczemy jeszcze 15 min, aż brzeg tarty będzie lekko zarumieniony. Posypujemy płatkami migdałowymi lub układamy dookoła obrane ze skórki migdały. Smacznego!
* można kupić w sklepie ze zdrową żywnością
Pingback: 12 wegańskich potraw wigilijnych wybranych z blogów - Places & Plants