zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Tarta makowa a’la kutia

| 3 komentarzy

tarta-makowa

Mak, rodzynki  i orzechy to nieodłączne atrybuty  Świąt  a szczególnie Wigilii. Spośród dwunastu potraw wigilijnych przynajmniej jedna powinna być z makiem, gdyż według tradycji ma on przynieść gospodarstwu dostatek. Mak symbolizuje ponad to płodność i urodzaj, na wszelki wypadek warto więc  o maku tego dnia pamiętać i sypnąć go tu i ówdzie. W moim rodzinnym domu odkąd pamiętam zawsze była to kutia, za czasów babci z pszenicą, teraz najczęściej z pęczakiem.  Planując tegoroczne świąteczne menu postanowiłam przeprowadzić mały eksperyment i przygotować kutię nieco inaczej.  Co powiecie na kruchą tratę owsianą z makowo – bakaliowym nadzieniem?

Zapraszam na przepis i życzę jednocześnie, udanych ciepłych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia!

Spód:

  • ·         1 ½ szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych * (lub zwykłych jeśli tolerujemy gluten)
  • ·         ½ szklanki syropu z agawy (lub miodu)
  • ·         100 g oleju kokosowego (schłodzonego w lodówce, tak aby miał stałą, twardą konsystencję)
  • ·         2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego zalane 4 łyżkami ciepłej wody
  • ·         Szczypta soli

 Schłodzony olej kokosowy miksujemy w malakserze z syropem z agawy. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Wypełnienie:

  • 1 szklanka rodzynek i/lub suszonej żurawiny
  • 1 szklanka posiekanych lub grubo mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki tahini czyli masła sezamowego
  • ½ szklanki prażonych pestek słonecznika
  • ¾ szklanki maku (namoczonego w gorącej wodzie,  a następnie zmielonego przez maszynkę
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2łyżki soku z cytryny
  • Migdały lub płatki migdałowe do dekoracji

Mieszamy ze sobą: rodzynki, orzechy włoskie, pestki słonecznika, tahini, syrop z agawy, cynamon,  zmielony mak oraz sok z cytryny. Ciasto na spód wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim posmarowaną olejem kokosowym formę do tarty. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Wkładamy blaszkę ze spodem i podpiekamy 15 min. Następnie nakładamy farsz i pieczemy jeszcze 15 min, aż brzeg tarty będzie lekko zarumieniony. Posypujemy płatkami migdałowymi lub układamy dookoła obrane ze skórki migdały. Smacznego!

 

* można kupić w sklepie ze zdrową żywnością

3 Komentarze

  1. Teraz to mogę zjeść „kutię” na Boże Narodzenie 😉 Nigdy tradycyjnej nie mogłam przełknąć…
    Wygląda to bardzo smakowicie :)
    Zapraszam do nas.
    Wesołych Świąt :)

  2. Uwielbiam wszelkie tarty, a ta wygląda wyśmienicie i do tego o pięknym składzie!

  3. Pingback: 12 wegańskich potraw wigilijnych wybranych z blogów - Places & Plants

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.