zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

6 produktów które warto jeść na przednówku

| 0 komentarzy

przednowek

 Przednówek to takie przedwiośnie w spiżarni. Zimowe zapasy powoli się kończą, marchewka się marszczy, ziemniaki zawierają coraz więcej solaniny, jabłka już tak nie smakują a w organizmach braki witamin i minerałów. Co robić? Jak przetrwać ten czas zanim pojawi się pierwsza, naturalna, nie „pędzona” rzodkiewka ,sałata, truskawki ?

 W dawnych czasach ludzie ratowali się młodymi listkami, korą brzozy i pierwszymi chwastami. Na szczęście mamy XXI wiek, większą wiedzę na temat odżywiania,   w sprzedaży  takie urządzenia jak chociażby kiełkownica, a w Sieci blogi takie jak np. EkoQuchnia która zaraz Wam poradzi co jeść na przednówku aby uzupełnić braki witamin i przetrwać do pierwszych zbiorów które będą  de facto dopiero w maju.

  1. Kiełki. W moim przednówkowym menu zajmują zdecydowanie pierwsze miejsce. Są jak zastrzyk energii, enzymów i witamin którego nasz organizm bardzo potrzebuje po zimie. Posiadają ogromne ilości Wit. C, magnezu, potasu,  kwasów nukleinowych, chlorofilu i flawonoidów i wielu antyoksydantów. Ponieważ mają one chłodną termikę nie należy jeść ich zimą, a osoby szczególnie podatne na wychłodzenie powinny kiełki gotować krótko na parze lub blanszować. Skąd wziąć kiełki? Można kupić już gotowe, ale znacznie lepiej wyhodować je samemu, przy pomocy słoików lub bardziej wygodniej kiełkownicy. Kiełkować można różne nasiona, ja najbardziej lubię rzodkiewki, brokułu, lucerny i fasolki mung. Kiełki dodajemy do sałatek, kanapek, past, koktajli.
  2. Orzechy, szczególnie włoskie. Warto po nie sięgać przez całą zimę,  ale prawidłowo przechowywane, są przede wszystkim skarbnicą witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych w okresie wczesno wiosennym. Warto również wiedzieć że orzechy włoskie zapobiegają wypadaniu i siwieniu włosów a wręcz powodują ich wzrost. Bardziej bujna czupryna na wiosnę? To jest naprawdę dobry pomysł:). Orzechy włoskie możemy dodawać do sałatek, owsianki, kotlecików ziemniaczanych lub po prostu zjadać jako przekąskę.
  3. Szczypiorek hodowany na parapecie. Już wczesną wiosną dłużej leżakująca cebula zaczyna puszczać zielone lub żółte liście. Miej dobre serce i pomóż biedaczce rozwinąć się w pełni, niech też nacieszy się wiosną. Włóż  cebulę do słoika z wodą i postaw na parapecie, a zobaczysz jak błyskawicznie odwdzięczy Ci się zielonym szczypiorkiem, przez wielu niedocenianym, a nie słusznie. Szczypior to bogactwo wit. C o którą trudno na przednówku a także witamin z grupy B, kwasu foliowego, karotenu, oraz całej masy minerałów.

Niektórzy nie przepadają za szczypiorkiem z powodu jego ostro –gorzkiego smaku. W praktyce smak ten ma dobroczynny wpływ na trawienie: przyspiesza je i usprawnia a do tego pobudza apetyt. Szczypiorek najlepiej jeść na surowo. Najlepiej posypać nim kanapki, sałatki lub nawet zupy.

  1. Spirulina. Niezbyt zachęcająco wyglądający ziemno zielony proszek kryje w sobie olbrzymi potencjał. Spirulina należy do alg morskich zaliczonych do najbardziej wartościowych pod względem odżywczym roślin świata!  Wszystko za sprawą pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, całej gamy witamin, głównie z grupy B oraz mikroelementów, takich jak żelazo, magnez, cynk i selen. Oprócz tego  glon ten zawiera liczne bioflawonoidy, zielone barwniki: fitocjaninę i chlorofil które pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Związki zawarte w spirulinie są bardzo silnymi antyoksydantami oraz substancjami stymulującymi nasz układ odpornościowy. Ze względu na dużą ilość żelaza, pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, polecana jest szczególnie wegetarianom. Można ją kupić w postaci ciemnozielonego proszku w sklepach ze zdrowa żywnością. A jak wykorzystać spirulinę w kuchni? Można jej dosypywać (wystarczy 1 płaska łyżeczka)do zielonych koktajli, lub np. zrobić TE słodkie kuleczki.
  2. Kapusta (świeża i kiszona). Warzywa kapustowate to jedne z najzdrowszych warzyw świata. j przedstawiciele kapuścianej rodzinki  mają najwięcej spośród wszystkich warzyw składników odżywczych, pod tym względem przewyższają je kilka a nawet  kilkunastokrotnie. Zawierają  ponadto wyjątkowo dużo antyoksydantów przez co są najskuteczniejszymi warzywami w profilaktyce nowotworowej. Prym wiedzie oczywiście jarmuż, jednak kapuście głowiastej, zarówno białej jak i czerwonej również niczego nie brakuje, tym bardziej że dodatkową ich zaletą jest możliwość naturalnego, długiego przechowywania.  Sok z kiszonej kapusty (najlepiej domowej roboty, a nie tej z folii) doskonale oczyszcza organizm, dobrze więc pamiętać o niej na wiosnę. Dostarcza niezbędnych minerałów i enzymów których brakuje w zimowym menu. Kiszona kapusta dobrze wpływa na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy.
  3. Czarna rzepa. Warzywo bardzo zdrowe, ale jednocześnie bardzo niedoceniane. Omijana szerokim łukiem w sklepach lub na straganach, być może z powodu niezbyt ładnego wyglądu albo też nieprzyjemnego dla niektórych zapachu. Smak jej jest jednak  wyśmienity, szczególnie w najprostszej surówce.  Ale rzepa to przede wszystkim skarbnica pierwiastków takich jak potas, magnez, żelazo, cynk, bogata jest w substancje bakteriobójcze, a ostry miąższ ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i żółciopędne.

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.