zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Alkalizująca sałatka z selera naciowego, migdałów i kaszy jaglanej

| 3 komentarzy

salatka-alkalizujaca

Gdy podczas spaceru raz po raz dochodzi do twych uszu gęganie wysoko w powietrzu, wiedz że wiosna już przyszła.

Jeśli słonko miło przygrzewa, a Ty masz ochotę ściągnąć czapkę i szalik,  rozpiąć kurtkę,wiedz że wiosna już przyszła.

Jeśli energia po prostu Cię rozpiera, masz ochotę wskoczyć w buty do biegania a w głowie rodzi się milion pomysłów na minutę, wiedz że wiosna już przyszła.

Jeśli wyczuwasz w powietrzu specyficzny, trudny do określenia świeży zapach, podobny do zapachu pościeli suszonej na wietrze, wiedz że wiosna już przyszła.

Kiedy poczujesz nagle nieodpartą ochotę na chrupiące kiełki, zielone smoothie i chrupiącą sałatkę z selerem naciowym lub inne orzeźwiające zielone pokarmy, wiedz że wiosna wisi w powietrzu i domaga się oczyszczenia organizmu po zimie obfitującej w gęste, długo gotowane i kaloryczne dania.

Z takową ochotą obudziłam się dziś rano. Nie pozostało mi nic innego jak tylko czym prędzej udać się do sklepu napełniając koszyk m. in, pudełkiem kiełków rzodkiewki, selerem naciowym, migdałami, awokado, paczką szpinaku, dojrzałymi bananami i gruszką. Z kupionych produktów powstało bardzo wiosenno – detoksykująco – alkalizujące śniadanko złożone z samych alkalizujących składników które dodatkowo mają właściwości odtruwające i lekko ochładzające, a do tego zawierają całe mnóstwo witamin i minerałów których brakuje nam po zimie.

Zapraszam więc na pyszną sałatkę i gruszkowo-szpinakowe-bananowe smoothie!

Sałatka:

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka migdałów
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 małe awokado
  • Pęczek szczypiorku

Garść kiełków ( u mnie rzodkiewki ale mogą być inne)

Dressing:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • Szczypta soli

Wykonanie:

1.       Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w małym słoiczku i dokładnie mieszamy.

2.       Migdały zalewamy ciepłą woda i moczymy przynajmniej 1 godz. Aby napęczniały. Po tym czasie wrzucamy do malaksera i siekamy niezbyt drobno (można to zrobić również za pomocą noża)

3.       Łodygi selera kroimy w plasterki, awokado w większą kostkę, siekamy szczypiorek

4.       Do miski wrzucamy ugotowaną wcześniej na sypko kaszę jaglaną, posiekane migdały, seler naciowy, kiełki i szczypiorek. Delikatnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz, wlewamy dressing, na koniec dodajemy awokado.

Przepis na sałatkę inspirowany tym przepisem.

Smoothie szpinakowo-bananowo-gruszkowe z sokiem z selera naciowego

Składniki na 2 szklanki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 gruszka
  • Garść świeżego szpinaku
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z selera naciowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować, jeśli jest zbyt gęsty dolać wody.

Po śniadaniu był niedzielny spacer na którym były zarówno klucze gęsi, piękne słonko zrzucające czapki, był przyjemny rześki zapach a nawet pierwszy motyl.  Tak więc wiosna już do nas zawitała, mam nadzieje że na dobre:)

3 Komentarze

  1. Uwielbiam :)

  2. Dziękuję za przepis na sałatkę. Zrobiłam dziś na kolację (tylko bez kiełków, bo nie miałam). Bardzo smaczna.

  3. Bardzo się ciesze że Wam smakuje:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.