Po raz pierwszy w tym jesienno-zimowo-wiosennym sezonie przeziębień dopadł mnie i uziemił jakiś wredny wirus. Od wczoraj kuruję się herbatką z imbirem oraz rozgrzewającymi zupami.
Dziś przyszła pora na pyszny krem z pieczonych buraków z dodatkiem czarnej fasoli który świetnie się do tego nadaje. Co prawda wg dietetyki chińskiej buraki same w sobie mają neutralną naturę termiczną, pieczenie należy jednak do tych kulinarnych obróbek termicznych, które tę termikę wyraźnie zwiększają, dodatek świeżego imbiru oraz papryczki chili sprawia iż łatwiej „wygonić” z organizmu wrednego patogena, a zupa dzięki tym składnikom staje się milutko rozgrzewająca.
Czarna fasola to „strączek” który korzystnie wpływa na nerki, układ rozrodczy, stosowany jest w leczeniu bólów krzyża, korzystnie wpływa na mózg, dlatego warto jednak sięgać po nią częściej.
Czerwone buraki i czarna fasola to para która pasuje do siebie nie tylko kolorystycznie. Połączenie mojego ulubionego warzywa korzeniowego z fasolą doskonale sprawdza się w barszczu ukraińskim, dlatego nie miałam wątpliwości że krem z pieczonych buraków doskonale skomponuje się smakowo również z czarną fasolą. Dodatek papryczki chili dodaje zupie pikanterii i rozgrzewającej mocy, ale można ją pominąć.
Zapraszam na przepis na rozgrzewający krem z pieczonych buraków z czarna fasolą.
Składniki:
- 6 -8 średnich buraków
- 1,5 litra domowego, warzywnego bulionu ugotowanego z kilkoma plastrami świeżego imbiru
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- Sól, świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- Kawałek papryczki chilli
- 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
Wykonanie:
1.Buraki wyszorować, poprzekrawać na połówki lub ćwiartki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić olejem i piec razem z czosnkiem i cebulą (pokrojoną w ćwiartki) w temp. 190 st C ok. 1 godz. (lub dłużej jeśli będą zbyt twarde).
2. Upieczone buraki, cebule i czosnek i ewentualnie kawałek papryczki chili przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego. Zagotowujemy, podajemy z 2 łyżkami czarnej fasoli.
3 Komentarze
Skomentuj