slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Rozgrzewający krem z pieczonych buraków z czarną fasolą | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Rozgrzewający krem z pieczonych buraków z czarną fasolą

| 3 komentarze

krem-burakow2

Po raz pierwszy w tym jesienno-zimowo-wiosennym sezonie przeziębień dopadł mnie i uziemił jakiś wredny wirus. Od wczoraj kuruję się herbatką z imbirem oraz rozgrzewającymi zupami.

Dziś przyszła pora na pyszny krem z pieczonych buraków z dodatkiem czarnej fasoli  który świetnie się do tego nadaje. Co prawda wg dietetyki chińskiej buraki same w sobie mają neutralną naturę termiczną, pieczenie należy jednak do tych  kulinarnych obróbek termicznych, które tę termikę wyraźnie zwiększają, dodatek świeżego imbiru oraz papryczki chili sprawia iż łatwiej „wygonić” z organizmu wrednego patogena, a zupa dzięki tym składnikom staje się milutko rozgrzewająca.

Czarna fasola to „strączek” który korzystnie wpływa na nerki, układ rozrodczy, stosowany jest w leczeniu bólów krzyża, korzystnie wpływa na mózg, dlatego warto jednak sięgać po nią częściej.

krem-buraków1

Czerwone buraki i czarna fasola to para która pasuje do siebie nie tylko kolorystycznie. Połączenie mojego ulubionego warzywa korzeniowego z fasolą doskonale sprawdza się w barszczu ukraińskim, dlatego nie miałam wątpliwości że krem z pieczonych buraków doskonale skomponuje się smakowo również z czarną fasolą. Dodatek papryczki chili dodaje zupie pikanterii i rozgrzewającej mocy, ale można ją pominąć.

krem-buraków

Zapraszam na przepis na rozgrzewający krem z pieczonych buraków z czarna fasolą.

Składniki:

  • 6 -8 średnich buraków
  • 1,5 litra domowego, warzywnego bulionu ugotowanego z kilkoma plastrami świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • Kawałek papryczki chilli
  • 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli

Wykonanie:

1.Buraki wyszorować, poprzekrawać na połówki lub ćwiartki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić olejem i piec razem z czosnkiem i cebulą (pokrojoną w ćwiartki) w temp. 190 st C ok. 1 godz. (lub dłużej jeśli będą zbyt twarde).

2. Upieczone buraki, cebule i czosnek i ewentualnie kawałek papryczki chili przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego. Zagotowujemy, podajemy z 2 łyżkami czarnej fasoli.

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.