zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Ulubieńcy marca

| 2 komentarzy

Od dziś na EkoQuchni, podobnie jak na wielu innych blogach pojawiać się będą cyklicznie ulubieńcy miesiąca. Bardzo lubię je czytać u innych koleżanek i kolegów po fachu, pomyślałam więc, a czemu by nie stworzyć czegoś podobnego na EkoQuchni? Codziennie surfując po Internecie natykam się na różne ciekawe strony, blogi, przepisy, odkrywam nową muzykę. Często zapominam zanotować sobie nazwę, adres czy przepis i coś czym się zachwyciłam ginie bezpowrotnie. Czasem biorę udział w jakimś wydarzeniu, odwiedzam piękne miejsce, ciekawą knajpkę… O tym właśnie chcę pisać w „ulubieńcach„. Chcę podzielić się „ulubieńcami” z Wami ale też zachować je sobie i móc wracać o każdej porze roku. Mam nadzieje że się Wam spodobają.

A więc zapraszam na ulubieńców marca!

1. Projekt Dziew/czyny i organizowane przez nie wydarzenia na 8 marca w których uczestniczyłam, m.in. warsztaty kulinarne „Smaki Nałkowskiej i kuchnia jarska dwudziestolecia”. Oby więcej takich imprez w moim mieście. Więcej na ten temat pisałam TUTAJ.

2. Książka Bean by Bean. Zamówiłam ją z myślą o strączkowych warsztatach, nie mogłam się doczekać listonosza. Kiedy w końcu przyszedł a ja rozerwałam podekscytowana kopertę… wielki zawód: książka kucharska bez zdjęć??? Na szczęście wczytując się w treść, przeglądając przepisy stwierdziłam ze jednak warto było ją nabyć. Ponad 200 przepisów na przeróżne dania ze strączków od gulaszy po lody:). Ja zakochałam się w prostej zupie z zielonej soczewicy i szpinaku, na którą przepis w lada dzień. Do tego szereg praktycznych porad dotyczących obchodzenia się ze strączkami. Polecam!

bean

3. Kiełki. Przednówek to czas w którym nie tylko warto ale TRZEBA po nie sięgać. W mojej kiełkownicy pręży się już druga tura tych mikro roślinek pełnych witamin i enzymów. A najbardziej lubię kiełki fasolki mung, np. w takiej sałatce:)

 kielki

4. Wiosenne przeloty ptaków nad Biebrzą. Czekam na nie co roku z niecierpliwością. Nie da się  ich opisać i pokazać na zdjęciu, tam trzeba po prostu pojechać i zobaczyć na własne oczy. Tysiące gęsi, rożnych gatunków kaczek, żurawi, unoszących się na niebie lub żerujących na wodzie. Piękno przelotów świetnie pokazuje film Makrokosmos z cudowną ścieżką dźwiękową m.in. w wykonaniu Nicka Cave’a. Kto nie widział polecam!

przeloty2

5. Joga. Co prawda ćwiczę ją już od grudnia, jednak dopiero teraz zauważam płynące z niej korzyści. A przede wszystkim wielką przyjemność z ćwiczeń.

 Benefits-of-Yoga

źródło:yogabum.ca

5. e-book „Jaglany detoks” oraz blog Gotuj zdrowo! Po pierwsze cudowny blog zarówno pod względem merytorycznym (autor jest podobnie jak ja zwolennikiem dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej), oraz wizualno – estetycznym (przepiękne zdjęcia).  Od dziś na blogu dostępny jest e-book „jaglany detoks” który przydać może się wszystkim którzy chcą mądrze i zdrowo przeprowadzić wiosenne oczyszczanie organizmu.

jaglany-detoks1

źródło:gotujzdrowo.com

6. The dumplings ulubieniec muzyczny i jak najbardziej kulinarny:) Po pierwsze nazwa: pierogi a właściwie pewien ich rodzaj, po drugie piosenka mówiąca o fantastycznym połączeniu czekolady z solą:). A tak serio bardzo fajny, świeżutki duet uzdolnionych nastolatków, którzy już w kwietniu wydają debiutancka płytę.

2 Komentarze

  1. Czy ta książka strączkowa jest wegańska?

  2. Książka zawiera sporo wegańskich przepisów ale nie jest w 100% wegańska.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.