zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wegańskie galaretki a’la nóżki wieprzowe, czyli jak zweganizować kuchnię czasów Nałkowskiej

| 1 komentarz

galaretki

W ostatnią sobotę miałam okazję w nietypowy, aczkolwiek bardzo przyjemny sposób spędzić Dzień Kobiet. Prowadziłam ciekawe warsztaty organizowane przez projekt Dziew/czyny „Smaki  Nałkowskiej i kuchnia jarska dwudziestolecia”  Dlaczego Nałkowska? Ponieważ w tym roku przypada 130 rocznica jej urodzin i 60-ta śmierci, po za tym Nałkowska to nie tylko autorka szkolnych lektur, ale przed wszystkim kobieta angażująca się społecznie,  walcząca o prawa kobiet, posłanka i członkini Polskiej Akademii Nauk. Dlatego właśnie dziewczyny z dziew/czynów postanowiły uznać ją za swoją matronkę w tym roku.

Wracając do warsztatów, podobnie jak kilku innych prowadzących miałam za zadanie przygotowanie  trzech śniadaniowych potraw jadanych w czasach Nałkowskiej. Jeśli myślicie że było to łatwe zadanie to niestety jesteście w błędzie, bowiem potrawy miały być wegańskie. Wertując kilkukrotnie w obie strony książkę kucharską Marii Disslowej, żyjącej w czasach Nałkowskiej  nie natrafiłam na ani jeden przepis spełniający ten warunek. Jeśli już bez mięsa, smalcu boczku lub słoniny, to jednak w składzie pojawiało się mleko, masło lub jajko a najczęściej  sztuk kilka. Na szczęście wystarczyło troszkę pokombinować i nawet z galaretek z nóżek wieprzowych, podawanych w latach dwudziestych na śniadanie razem z sosem chrzanowym, można zrobić danie wegańskie. Wystarczy zamiast nóżek wieprzowych użyć smażonych boczniaków, żelatynę zaś zastąpić agarem:) Proste? I to jak!

galaretki2

galaretki1

galaretki5

Wegańskie galaretki z boczniakami

Składniki:

  •     1 litr bulionu warzywnego
  • ·ugotowane warzywa: marchewka, korzeń pietruszki, korzeń selera (po 2 sztuki marchewki i pietruszki i 1 seler)
  •     groszek z puszki
  •     natka pietruszki
  •      boczniaki (opakowanie 250 g)
  •    1 szklanka ugotowanego ryżu
  •   8 płaskich łyżeczek agaru
  •     olej do smażenia
  •    sok z cytryny

Wykonanie:

1.       1. Boczniaki kroimy w paseczki i smażymy ok. 5 min na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem

2.      2.  Ugotowane warzywa kroimy w plasterki lub kostkę

3.       3. Do każdej foremki wkładamy kolejno: natkę pietruszki, 1 łyżeczkę groszku zielonego, po kilka plasterków ugotowanych warzyw korzeniowych, kilka paseczków usmażonych boczniaków.

4.      3.  Do bulionu dodajemy agar, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

5.       4. Studzimy bulion z agarem do osiągnięcia temp. pokojowej, po czym wlewamy do foremek z warzywami. Wstawiamy do lodówki

6.       5. Po ok. 15 min galaretki są już gotowe, można wyjąć je z foremek i podawać z sokiem z cytryny lub sosem chrzanowym

m        Moja dzielna drużyna:)

galaretki4

1 komentarz

  1. witam,
    to jest dokładnie to na co czekałam :) mam pytanie co to za foremki ze tak ładnie galaretki z nich wychodzą?

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.