zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zielona soczewica. Gulasz z pieczarkami i warzywami korzeniowymi

| 4 komentarzy

zielona soczewica1

Gotując dzisiejszy obiad (którym był tytułowy gulasz z zielonej soczewicy i pieczarek) stwierdziłam że zielona soczewica jest tak często obecna w mojej kuchni, a zarazem jest tak uniwersalna, smaczna i prosta w obsłudze, ze zasługuje na post pochwalny na Ekoquchni:) Oto i on.

Zielona soczewica jest jedną z wielu odmian najstarszej uprawnej rośliny świata Lens esculenta L.. wspominano o niej w Biblii, uprawiano w Egipcie skąd transportowano do Rzymu, znano na Bliskim Wschodzie. Łacińska nazwa tej rośliny nawiązuje do płaskiego, soczewkowatego kształtu wszystkich odmian, a oprócz zielonej jest jeszcze m.in. brązowa, pomarańczowa czy czarna. Z tyloma miałam do czynienia, ale w rzeczywistości jest ich o wiele więcej.

Dlaczego najbardziej lubię zieloną? Ponieważ po ugotowaniu zachowuje swój kształt ( w przeciwieństwie np. do pomarańczowej) i świetnie nadaje się do sałatek i gulaszy. Podobnie jak inne odmiany nie wymaga długiego moczenia (na upartego można ją tylko przepłukać) a czas gotowania w porównaniu do innych strączków jest również niewielki.

Soczewica zaraz po soi zawiera najwięcej spośród warzyw strączkowych cennego białka, jednak jest od soi o wiele lepiej strawna. Wartość biologiczna białka soczewicy ma bardzo korzystny skład aminokwasowy (ma dużo lizyny). Zaraz po soi zawiera najwięcej fito estrogenów które zapobiegają rozwojowi nowotworów rozwijających się na podłożu hormonalnym (rak sutka i prostaty). Spośród witamin bogata jest w wit. z grupy B, z minerałów dominuje wapń, żelazo i magnez. Działa moczopędnie, korzystnie wpływa na układ krwionośny i serce. W medycynie ludowej wywar z soczewicy stosowany był do leczenia biegunek. Obniża poziom cukru we krwi, zalecana wiec jest diabetykom.

Zielona soczewica ma doskonały smak który jednocześnie można na różne sposoby „podkręcać”, świetnie nadaje się do potraw imitujących  dania mięsne a więc pasztetów, spaghetti, kotletów, pulpetów. Ja zapas zielonej soczewicy zawsze mam pod ręką i kiedy nie mam pomysłu, czasu lub zbyt wielu składników na przygotowanie wykwintnego  obiadu czy kolacji, awaryjnym i bardzo smacznym daniem jest gotowana zielona soczewica ze smażoną cebulką i natką pietruszki, w wersji ekskluzywnej z suszonymi pomidorami.

Oto kilka propozycji z zieloną soczewicą w roli głównej  pochodzących Ekoquchni i innych wegańskich blogów kulinarnych. A na początku zaś obiecany gulasz. Oczywiście to tylko kropla w morzu soczewicowych pomysłów. Zachęcam do eksperymentowania!

gulasz-z-soczewica

Gulasz z zielonej soczewicy, pieczarek  i warzyw korzeniowych

Składniki:

  • 2 szklanki zielona soczewica (u mnie moczonej przez 1 godz.)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Kilka pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • Łyżeczka tymianku
  • Łyżeczka kurkumy
  • Sól, pieprz
  • 3 listki laurowe
  • Natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Soczewicę odsączamy z wody zalewamy 2 szklankami zimnej wody i stawiamy na ogniu. Po zagotowaniu zbieramy szum, dodajemy listek laurowy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 min.
  2. Marchewkę i pietruszkę obieramy ze skórki i kroimy na pół plasterki. Wrzucamy do soczewicy. W tym czasie kiedy soczewica gotuje się na małym ogniu z warzywami, kroimy w kostkę pieczarki i cebule i podsmażamy na oleju.
  3.  Dodajemy kurkumę, tymianek, mielony kminek, wyciśnięty czosnek, mieszamy. Smażymy na wolnym ogniu ok. 5 min., można dodać 2 łyżki wywaru z gotującej się soczewicy.
  4.  Uduszone pieczarki z cebulką wrzucamy do soczewicy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i w miarę potrzeby innymi przyprawami. Podajemy sowicie posypany natką pietruszki. Smacznego!

 Inne, sprawdzone przepisy z zieloną soczewicą:

Najlepsza sałatka z zielonej soczewicy – EkoQuchnia

soczewice1

Sałatka jarzynowa z zieloną soczewicą – EkoQuchnia

salatka-jarzynowa1


Zielona soczewica, pieczarki i szpinak pod ziemniaczaną kołderką – EkoQuchnia

zapiek1

Soczewiaki – EkoQuchnia

Pasztet z zielonej soczewicy z suszoną śliwką – Jadłonomia

Kotlety z zielonej soczewicy i pęczaku – Sojaturobię

 

4 Komentarze

  1. Wygląda fantastycznie :). Dziękuję za wyczerpujące informacje o soczewicy. Bardzo lubię dokształcać się w temacie zdrowego jedzenia. Danie na pewno zagosci wkrótce na moim stole.
    Pozdrawiam serdecznie Agnieszka

  2. Edyta, daj spokój!

    Tyle tu nadawałaś przepisów, że nie wiadomo za który się zabrać. Rzeczywiście, soczewica w każdym wydaniu, to prawdziwy smakołyk – nawet sama z solą i szczyptą przypraw. Wczoraj ją właśnie opędzlowaliśmy.

  3. Proponuję codziennie wypróbować inny, a wcześniej zaopatrzyć się w worek soczewicy:)

  4. „Najgorzej”, że gdyby nawet ją przez dłuższy czas ją codziennie jeść, to raczej (przynajmniej w moim wypadku) znudzenie nie nadeszłoby zbyt szybko – ona jest po prostu ekstra!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.