zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zupa z zielonej soczewicy i szpinaku

| 4 komentarzy

zupa-z-soczewicy

Jeszcze do niedawna byłam zwolenniczką teorii: „jeśli zupa soczewicowa to tylko z soczewicą czerwoną!” Mój soczewicowy światopogląd runą w gruzach kiedy przygotowałam zupę z przepisu pochodzącego z książki Bean by Bean a cookbook, Crescent Dragonwagon. Zupa z zielonej soczewicy ze szpinakiem pobiła przez nokaut dotychczasowy nr jeden wśród zup z soczewicą w roli głównej, czyli zupę soczewicowo-marchewkową z czerwoną soczewicą. Domyślam się że już nie możecie się doczekać przepisu? Oto i on. Dodam tylko że to jednocześnie baaardzo prosta zupa która nie może się nie udać:)

A więcej informacji na temat zielonej soczewicy i przepisów z nią w roli głównej znajdziecie TUTAJ.

bean1

Składniki:

  • ¾ szklanki zielonej soczewicy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 duże garście świeżego szpinaku
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 1,5 litra wody
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 listki laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do strączków* – opcjonalnie
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Soczewicę wrzucamy do dużego garnka, wlewamy 1,5 litra wody, zagotowujemy, wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy ok. 25 min.
  2. W między czasie wyciskamy przez praskę czosnek i ucieramy z ½ łyżeczki soli tworząc pastę.
  3.  Myjemy szpinak, cebulę kroimy w kostkę.
  4. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy z 2 łyżeczkami skrobi kukurydzianej, odstawiamy
  5. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, kurkumę i przyprawę do strączków. Dodajemy szpinak, solimy i smażymy na wolnym ogniu ok. 5 min.
  6. 10 min przed końcem gotowania soczewicy dodajemy cebulę ze szpinakiem, pastę z czosnku i soli. Na sam koniec dodajemy rozrobioną z sokiem z cytryny skrobię. Nie wlewamy od razu całości, tylko część. Próbujemy czy zupa nie jest zbyt kwaśna, po czym, jeśli jest taka potrzeba wlewamy resztę. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze minutę.

 

*U mnie jest to „Podlaska przyprawa dla wegetarian” firmy dary natury w skład której wchodzą takie zioła jak mielony kminek, koper włoski, kozieradka, kolendra.

4 Komentarze

  1. Ach, soczewica!
    Czego by z niej nie wyczarować, brzuszek zawsze się cieszy.

  2. Zrobilam! Bylabys ze mnie dumna;D Cytryna robi tu swoje. A tak off the record, chyba dodam do niej jajko gotowane.

  3. Missstyropian, jestem dumna jak cholera 😉

  4. Fantastyczna, zdrowa i pyszna zupa! Dziś robiłam ja pierwszy raz ? Na pewno zagości w naszym menu na stałe! Pozdrawiam ciepło! ?

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.