Żurek to jedna z charakterystycznych wielkanocnych zup. Tradycyjnie podawany z białą kiełbasą i jajkiem, najsmaczniejszy na samodzielnie wykonanym zakwasie na bazie mąki żytniej. Na pierwszy rzut oka potrawa nie dla wegan ani też dla bezglutenowców. Nic bardziej mylnego. Oto przepis na żurek ugotowany na bazie zakwasu z mąk bezglutenowych z pysznym tofu marynowanym z majerankiem i chrzanem, który z powodzeniem zastępuje białą kiełbaskę. Przepis na zakwas dostałam od jednej z uczestniczek moich bezglutenowych warsztatów, Uli, której jeszcze raz dziękuję!
Zakwas na żurek
Składnki:
- · 1 litr przegotowanej, chłodnej wody
- · 5 łyżek mąki z ciecierzycy
- · 5 łyżek maki owsianej bezglutenowej (zmielone bezglutenowe płatki owsiane)
- · 3 ząbki czosnku
- · Kilka listków laurowych
- · Skórki od chleba bezglutenowego lub 1 łyżka soku z kiszonych ogórków lub kapusty
Wykonanie:
1. 1. Do dużego słoika wsypujemy mąkę i pozostałe składniki, zalewamy wodą.
2. 2. Dokładnie mieszamy drewniana łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni zakrywając słoik ściereczka lub gazą.
3. 3. Codziennie zawiesinę mieszamy.
Marynowane tofu
Składniki:
- · 1 opakowanie wędzonego tofu (180g)
- · 4 łyżki sosu sojowego tamari (bezglutenowego)
- · 2 łyżki soku z cytryny
- · 4 łyżki wody
- · 1 ząbek czosnku
- · 1 łyżeczka tartego chrzanu
- · 1 łyżka suszonego majeranku
Wykonanie:
1. Tofu kroimy w kostkę
2. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą w miseczce, wrzucamy tofu i marynujemu kilka godzin w lodówce.
Żurek:
Składniki:
- · 2 litry wody
- · 2 marchewki
- · 2 korzenie pietruszki
- · ½ korzenia selera
- · 1 cebula
- · 4 ziemniaki
- · 1 szklanka zakwasu na żurek
- · Sól, pieprz, majeranek
- · 4 listki laurowe
- · majeranek
- · Kilka ziarenek ziela angielskiego
- · 1 łyżka chrzanu
- · marynowane tofu
Wykonanie:
1. 1. Wodę zagotowujemy w garnku, wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie.
2. 2. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W pierwszej kolejności wrzucamy marchewkę, pietruszkę i seler. Po 10 min. pokrojoną w piórka cebulę i ziemniaki. Gotujemy jeszcze 20 min na wolnym ogniu.
3. 3. Pod koniec gotowania wlewamy 1 szklankę wymieszanego wcześniej łyżką zakwasu na żurek (można więcej jeśli ktoś lubi zupy bardziej kwaśne), dodajemy sól, pieprz i majeranek i 1 łyżkę chrzanu. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Podajemy z marynowanym tofu, zupę można jeszcze doprawić samą marynatą z tofu.
2 Komentarze
Skomentuj