zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jaglana granola

| 5 komentarzy

granola1

Zima 2013/2014 prawie już odeszła do lamusa. Prawie, bo ostatnie poranki z temperaturą poniżej zera sprawiają że mam co do tego wątpliwości. Tak czy inaczej zimowa, rozgrzewająca, owsianka z imbirem i cynamonem na śniadanie już mi trochę obrzydła . Od pewnego czasu mam ochotę na coś innego, bardziej lekkiego, pysznego, chrupiącego, takiego jak np. GRANOLA! Przedstawię Wam dziś jednak  granolę jakiej jeszcze nie jedliście, a mianowicie  granolę jaglaną.

granola-jaglana3

Jak wiadomo kasza jaglana jest produktem po prostu fantastycznym i zrobić z niej można praktycznie wszystko. Dlaczego by więc nie zrobić z niej granoli? Od dziś również bezglutenowcy mogą się cieszyć smakiem tej chrupiącej alternatywy dla śniadaniowego mesli.

Składniki:

  • ¾  szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki suszonych jagód goji, rodzynek lub żurawiny
  • 2  łyżki  wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 6 łyżek syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Szczypta soli

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko  z dodatkiem kurkumy w czasie o połowę krótszym niż normalnie.
  2. Kiedy kasza nieco ostygnie mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami: orzechami, wiórkami,rodzynkami, solą. Dodajemy składniki mokre czyli syrop lub miód, rozpuszczony olej kokosowy i ekstrakt z wanilii.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie i pieczemy ok. 30 min w temp. 190 st C, co jakiś czas mieszamy.
  4. Ostudzoną podajemy z letnim mlekiem roślinnym

Jeśli chcemy uzyskać granolę bardziej słodka dodajemy więcej syropu lub miodu.

5 Komentarze

  1. Fantastyczna!!!! Naprawdę świetna

  2. Bardzo ciekawa alternatywa dla zwykłej granoli:)
    Mnie tylko odrobinę przeszkadza tłusty posmak oleju kokosowego. Następnym razem zamienię go na rozgniecionego banana.

  3. No to robię! Ale u mnie będzie wersja na bogato z migdałam, laskowymi i włoskimi w większej ilości i rodzynkami, żurawiną goji i miechunką :)

  4. z rodzynkami, żurawiną, goji i miechunką miało być 😉

  5. czy mozna ja przechowywac dluzej, ile i jak?

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.