Zima 2013/2014 prawie już odeszła do lamusa. Prawie, bo ostatnie poranki z temperaturą poniżej zera sprawiają że mam co do tego wątpliwości. Tak czy inaczej zimowa, rozgrzewająca, owsianka z imbirem i cynamonem na śniadanie już mi trochę obrzydła . Od pewnego czasu mam ochotę na coś innego, bardziej lekkiego, pysznego, chrupiącego, takiego jak np. GRANOLA! Przedstawię Wam dziś jednak granolę jakiej jeszcze nie jedliście, a mianowicie granolę jaglaną.
Jak wiadomo kasza jaglana jest produktem po prostu fantastycznym i zrobić z niej można praktycznie wszystko. Dlaczego by więc nie zrobić z niej granoli? Od dziś również bezglutenowcy mogą się cieszyć smakiem tej chrupiącej alternatywy dla śniadaniowego mesli.
Składniki:
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- ½ szklanki orzechów laskowych
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki suszonych jagód goji, rodzynek lub żurawiny
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- 6 łyżek syropu klonowego, z agawy lub miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną gotujemy na sypko z dodatkiem kurkumy w czasie o połowę krótszym niż normalnie.
- Kiedy kasza nieco ostygnie mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami: orzechami, wiórkami,rodzynkami, solą. Dodajemy składniki mokre czyli syrop lub miód, rozpuszczony olej kokosowy i ekstrakt z wanilii.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie i pieczemy ok. 30 min w temp. 190 st C, co jakiś czas mieszamy.
- Ostudzoną podajemy z letnim mlekiem roślinnym
Jeśli chcemy uzyskać granolę bardziej słodka dodajemy więcej syropu lub miodu.
5 Komentarze
Skomentuj