zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Sałatka z buraków i kwiatów mniszka z olejem z ostropestu, czyli balsam dla wątroby

| 11 komentarzy

salatka-detox1

Końcówka kwietnia to święto mniszka. Zielone miejskie trawniki, łąki, skraje lasów, wszystko upstrzone żółtymi kwiatkami. Widok cudowny, szkoda ze tak krótkotrwały. Śpieszmy się więc i korzystajmy z dobroczynnych właściwości tej rośliny szczególnie przychylnej naszej wątrobie.

Właściwości lecznicze ma zarówno korzeń, liście jak i kwiatki mniszka. W ich płatkach stwierdzono obecność nadających ich żółtą barwę barwników ksantofilowych, szeregu soli mineralnych oraz znaczne ilości wit. C

Jedną z ważniejszych właściwości prozdrowotnych mniszka jest pobudzający wpływ na wytwarzanie żółci przez wątrobę oraz ułatwianie jej przepływu przez drogi żółciowe. Wiosna to doskonały czas aby wspomóc pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, gdyż według tradycyjnej medycyny chińskiej narządy te należą do przemiany drzewa właśnie.

Pracę wątroby, jak również śledziony i trzustki poprawia również nasz poczciwy burak. Warzywo to jest ponadto mistrzem w oczyszczaniu krwi. Jeśli do tego wszystkiego dodamy olej z ostropestu który jest najstarszym znanym lekiem na wątrobę (powoduje regenerację jej komórek) otrzymamy prawdziwy balsam dla naszej biednej, przepracowanej wątroby która każdego dnia radzić sobie musi z mnóstwem toksyn dostających się do naszych organizmów z pokarmem, woda, powietrzem.

Zapraszam więc na  prostą sałatkę którą nazwałam „balsam dla  wątroby”

Składniki:

(na 2 porcje)

  • ·         4 średnie, upieczone buraki
  • ·         1 szklanka ugotowanej na sypko komosy ryżowej (quinoa) lub kaszy jaglanej
  • ·         Kilka świeżo zebranych, w miejscu oddalonym od dróg kwiatów mniszka
  • ·         2 łyżki oleju z ostropestu (ewentualnie innego zimno tłoczonego oleju, np. lnianego)
  • ·         1 łyżka  soku z cytryny
  • ·         1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • ·         Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1.       1. Upieczone buraki kroimy w pół-plasterki lub kostkę

2.      2.  Buraki mieszamy z ugotowaną na sypko komosą ryżową. Dodajemy dressing zrobiony z wymieszanych: soku z cytryny, miodu i oleju z ostropestu. Dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

3.       3. Posypujemy wyjętymi ze środka kwiatów płatkami mniszka.

11 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.