slot pulsaslot gacor hari inisitus slot gacorslot gacorslot gacor terbaikslot gacor terbaruslot deposit pulsaslot gacor terbaik dan terpercayaslot demo gratisslot gacor terbaruslot demoslot gacor terbaruslot gacor
https://www.ui.ac.id/download/brosur/ https://kepegawaian.madina.go.id/app/ https://sikd.untirta.ac.id/uploads/ https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/app.html https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/report/demo/ https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/app/app.html https://e-learning.unim.ac.id/course/sgacor/ http://e-learning.um.ac.id/theme/app/ https://spada.upnyk.ac.id/group/jurusan/ https://pengaduan.dgip.go.id/img/menu/ https://disperindag.paserkab.go.id/system/ https://sigastra.radenintan.ac.id/img/berkas/ https://sidinar.bnn.go.id/assets/demo/ https://dpkp2.paserkab.go.id/img/ https://sista4.peruri.co.id/img/ https://mbkm.fik.dinus.ac.id/system/Pager/
Wegańska „pieczeń rzymska” z marchewką zamiast jajka | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wegańska „pieczeń rzymska” z marchewką zamiast jajka

| 0 komentarzy

pieczen1

Pieczeń rzymska z jajkiem robiona przez moją mamę  była jednym ze smaczniejszych wielkanocnych rarytasów na które czekałam z niecierpliwością.  Ale to było dawno i nieprawda, teraz jej miejsce zajęła równie pyszna a jednak wegańska pieczeń z mojej ukochanej zielonej soczewicy. Z marcheweczką zamiast jaka:).

Farsz na tę  pieczeń*, czy jak kto woli klops, jest idealnym farszem udającym mielone mięso. Bardzo intensywny w smaku, pełen umami dzięki grzybom i sosowi sojowemu. Nieznaczny stopień rozdrobnienia soczewicy, sprawia, że udaje ona „mielone” nawet pod względem tekstury.  Można z niego robić przeróżne potrawy naśladujące dania z mięsem mielonym: pulpeciki, kotlety a nawet „mięso” na spaghetti. Polecam go więc przede wszystkim początkującym wegetarianinom lub weganinom  którzy tęsknią do smaku mięsa, lub po prostu przyzwyczajeni są do tradycyjnym mięsnych potraw.

pieczen2

pieczen

Składniki:

  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy (przepłukanej i moczonej przez ½ godz. w wodzie)
  • 2-3 liście laurowe
  • 10-15 pieczarek
  • Kilka suszonych grzybów namoczonych w cieplej wodzie (opcjonalnie)
  • 1 długa i w miarę równa marchewka
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonego wina
  • ½ szklanki bulionu grzybowego lub warzywnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ¾ szklanki płatków owsianych, najlepiej górskich (u mnie bezglutenowych)
  • 1 „jajko” lniane czyli 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego zalana 3 łyżkami ciepłej wody
  • 1 łyżeczka przyprawy do warzyw strączkowych
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Soczewicę wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić listki laurowe, łyżeczkę suszonej pietruszki i suszonego czosnku. Gotować ok. 10 min, pod koniec gotowania posolić ( soczewica musi być lekko niedogotowana)
  2. Ugotowaną soczewicę zdjąć z ognia, przecedzić, wyjąć listki laurowe, odstawić aby trochę przestygła.
  3. Marchewkę obrać  i ugotować w całości tak aby była al’dente
  4. Do malaksera lub innego robota kuchennego wrzucić pieczarki, suszone grzyby, soczewicę i zmiksować niezbyt drobno.
  5. Cebulę pokroić w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, a po chwili rozdrobnioną soczewicę z grzybami. Smażyć krótko ciągle mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, przyprawy wino i bulion. Na koniec dodać płatki owsiane. Gotować na wolnym ogniu aż płyn po części odparuje a po części zostanie wchłonięty przez płatki owsiane. Doprawić pieprzem i solą, sosem sojowym i innymi ulubionymi przyprawami.
  7. Odstawić z ognia i pozostawić do ostygnięcia
  8. Rozgrzać piekarnik do 190 st C
  9. Do wysmarowanej olejem blaszki włożyć połowę farszu mocno go dociskając. Na środku położyć marchewkę na którą nałożyć resztę farszu, ponownie docisnąć.
  10. Piec ok. 35-40 min, przed podaniem dobrze wystudzić, aby się nie rozwalała.

*przepis na farsz pochodzi z bloga ohmyvwggies.com w którym użyty jest do „mięsnych” kuleczek do spaghetti

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.