Dziś będzie krótko i rzeczowo, a na widelec idą szparagi. Jeśli nie sięgaliście po nie jeszcze w tym roku to najwyższa pora, bo lada dzień się skończą. U mnie codziennie w koszyku ląduje pęczek zielonych szparagów, (bo te lubię najbardziej), obok torebki z kilogramem truskawek.
Przygotowałam zestawienie 10-ciu moich ulubionych dań ze szparagami które pojawiły się na EkoQuchni, oraz na innych blogach kulinarnych (wszystkie sprawdzone i godne polecenia).
A dlaczego warto sięgać po szparagi?
– po pierwsze dlatego że sezon na nie trwa bardzo krótko
– są bardzo smaczne – co do tego nie ma żadnych wątpliwości
Oprócz walorów smakowych mają szereg walorów zdrowotnych:
– pobudzają trawienie,
– dobrze wpływają na płodność,
– zawierają duże ilości kwasu foliowego,
– łagodzą zaburzenia menstruacyjne,
– są silnie alkalizujące,
– mają właściwości antynowotworowe dzięki obecności glutationu
– są niskokaloryczne
Tak wiec nic tylko gotować, zapiekać, grillować i zajadać się szparagami.
A oto obiecane przepisy:
1. Szparagi z zasmażką orzechowo-kokosową – Ekoquchnia
2. Wytrawne, bezglutenowe crumble ze szparagami i cukinią – Ekoquchnia
3. Zupa krem z kalarepki i szparagów z mleczkiem kokosowym – Ekoquchnia
4. Wiosenne curry ze szparagami i pokrzywą – Ekoquchnia
5. Sałatka z kasza jaglaną i szparagami –Ekoquchnia
6. Pasta z pieczonych szparagów, roszponki i koperku – Sojaturobię
7. Wiosenny gulasz z pieczonymi szparagami – Sojaturobię
8. Zupa z białych szparagów – Zielenina (zamiast masła dodaję oleju kokosowego)
9. Wiosenne risotto ze szparagami, cytryną i miętą – Food porn vegan style
10. Pieczone szparagi z oliwkami – Bea w kuchni
Smacznego!