zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

10 najlepszych wegańskich przepisów ze szparagami

| 0 komentarzy

szparagi2

Dziś będzie krótko i rzeczowo, a na widelec idą szparagi. Jeśli nie sięgaliście po nie jeszcze w tym roku to najwyższa pora, bo lada dzień się skończą. U mnie codziennie w koszyku ląduje pęczek zielonych szparagów, (bo te lubię najbardziej), obok torebki z kilogramem truskawek.

Przygotowałam zestawienie 10-ciu moich ulubionych dań ze szparagami które pojawiły się na EkoQuchni, oraz na innych blogach kulinarnych (wszystkie sprawdzone i godne polecenia).

A dlaczego warto sięgać po szparagi?
– po pierwsze dlatego że sezon na nie trwa bardzo krótko
– są bardzo smaczne – co do tego nie ma żadnych wątpliwości
Oprócz walorów smakowych mają szereg walorów zdrowotnych:
– pobudzają trawienie,
– dobrze wpływają na płodność,
– zawierają duże ilości kwasu foliowego,
– łagodzą zaburzenia menstruacyjne,
– są silnie alkalizujące,
– mają właściwości antynowotworowe dzięki obecności glutationu
– są niskokaloryczne

Tak wiec nic tylko gotować, zapiekać, grillować i zajadać się szparagami.
A oto obiecane przepisy:
1. Szparagi z zasmażką orzechowo-kokosową – Ekoquchnia

2. Wytrawne, bezglutenowe crumble ze szparagami i cukinią – Ekoquchnia

3. Zupa krem z kalarepki i szparagów z mleczkiem kokosowym – Ekoquchnia

4. Wiosenne curry ze szparagami i pokrzywą – Ekoquchnia

5. Sałatka z kasza jaglaną i szparagami –Ekoquchnia

6. Pasta z pieczonych szparagów, roszponki i koperku – Sojaturobię

7. Wiosenny gulasz z pieczonymi szparagami – Sojaturobię

8. Zupa z białych szparagów – Zielenina (zamiast masła dodaję oleju kokosowego)

9. Wiosenne risotto ze szparagami, cytryną i miętą – Food porn vegan style

10. Pieczone szparagi z oliwkami – Bea w kuchni

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.